Amplă operaţiune de deszăpezire pe Transfăgărăşan. Când ar putea fi redeschis circulaţiei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transfăgărăşanul este închis din toamna anului trecut FOTO: Facebook/Emilia Mateescu
Transfăgărăşanul este închis din toamna anului trecut FOTO: Facebook/Emilia Mateescu

Zeci de utilaje aparţinând societăţilor de drumuri şi poduri din Piteşti, Bucureşti şi Sibiu au început în după-amiaza zilei de miercuri 23 iunie o amplă operaţiune de deszăpezire pe Transfăgărăşan.

„DRDP Bucureşti, SDN Piteşti ajută la procesul de deszăpezire de pe DN 7C - Transfăgărăşan, sprijinind colegii de la SDN Sibiu Bâlea Lac”, precizează oficialii de la CNAIR într-o postare pe pagina oficială de Facebook a companiei. Surse autorizate ne-au precizat că cel mai probabil Transfăgărăşanul ar putea fi deschis de la 1 iulie a.c.

Transfăgărăşanul este închis din toamna lui 2020. Unul dintre cele mai importante obiective turistice din România şi descris de cei de la Top Gear cel mai frumos drum din lume, Transfăgărăşanul este închis timp de 8 luni pe an pe o porţiune de 27 de kilometri.

Şoseaua urcă până la o altitudine de 2.042 m în căldarea glaciară Bâlea, fiind al doilea drum din România, ca înălţime, după Transalpina, care străbate Munţii Parâng din Carpaţii Meridionali şi ajunge până la 2145 m în pasul Urdele. Drumul începe din comuna Arefu, în judeţul Argeş, la kilometrul 61 al DN7C şi se termină în comuna Cârţişoara (Sibiu), la intersecţia cu DN1. Pe întregul traseu sunt construite 27 de poduri şi viaducte, dar şi cel mai lung tunel din România (887 m), care străbate Muntele Paltinu, Tunelul Bâlea. Aerisirea tunelului se face natural datorită curenţilor de aer extrem de puternici.

Vă mai recomandăm şi:

Transfăgărăşanul ar putea rămâne deschis cel puţin şase luni pe an: „S-ar închide doar în condiţii extreme”

De ce este deschis Transfăgărăşanul doar patru luni pe an. Detaliile unei dispute cu ramificaţii politice

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite