Adjuvantul din brusture indicat în deficitul de vitamine, calciu şi magneziu, dar şi pentru regenerarea celulei hepatice. Cum îl poţi prepara acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Ea.md
Sursă foto: Ea.md

Este cunoscut faptul că brusturele are acţiune depurativă, diuretică, sudorifică, bacteriosatică, antifungică, antiinflamatoare, antireumatică şi de stimulare a functiei hepato-biliare. Planta (mai exact rădăcina) poate fi folosită şi ca adjuvant în tratarea avitaminozelor şi a deficitului de magneziu şi calciu dacă este utilizată sub formă de pulbere.

Originar din regiunile temperate ale Asiei şi Europei şi aclimatizat în majoritatea zonelor lumii, brusturele (arctium lappa) creşte în lunci, câmpuri şi pe marginea drumurilor.

Îl poţi procura cu uşurinţă dacă vrei să-l ai în casă pentru uz medicinal. Şi este bine să-l recoltezi cu rădăcină, o componentă cu multiple calităţi terapeutice.

„Este eficient în detoxifiere, reumatism, gută, colecistită, infecţii urinare, stomatită, afte dermatite, acnee, seboree, furunculoză dar şi în alte afecţiuni”, explică Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro.

Pe lângă sucurile, ceaurile şi tincturile clasice din brusture, specialistul recomandă şi pulberea din rădăcina acestei plante.

„Se macină rizomii şi rădăcinile uscate cu o râşniţă de cafea şi se depozitează într-un borcan de sticlă închis ermetic. Pulberea îşi păstrează caltatile 14 zile şi se administrează câte o linguriţă – două grame - de două-trei ori pe zi, înainte de masă cu cel puţîn o oră. Se ţine sub limbă un minut şi apoi se înghite cu apă”, mai spune Elena Badea.

Se utilizează în bolile vezicii urinare, ca diurestic, hipoglicemiant (specialistul recomandă, în ambele cazuri, câte o jumătate de linguriţă, de două ori pe zi), dar şi că adjuvant contra avitaminozelor, a deficitului de calciu şi de magneziu. 

„Rădăcina de Brusture este destul de bogată în vitamina C, în vitamine din complexul B, în fier, magneziu etc. Totuşi, nu aceasta este principala să proprietate, ci aceea că ajută organismul să asimileze mult mai bine aceşti nutrienţi vitali din hrana de zi cu zi. Pentru tratarea acestor deficienţe, se ţin cure cu pulbere de brusture, din care se administrează câte două-trei grame, înaintea meselor principale.

Acelaşi preparat poate fi folosit şi că adjuvant contra hepatitei virale şi alcoolice. Se ţin cure de câte 60 de zile, timp în care se administrează rădăcina de brusture sub formă de pulbere, câte o linguriţă de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Este un tratament care ajută la regenerarea celulei hepatice, împiedică evoluţia bolii spre ciroză sau spre cancer hepatic”, arată Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înainte de a începe orice cură cu brusture (preparatele din această plantă pot influenţa efectul unor medicamente). 

Pe aceeaşi temă: 

Brusturele curăţă organismul de toxine

Planta care tratează spondilita cervicală

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite