Cum se prepară, tinctura „4 în 1“. Licoarea diuretică,  antiacneică şi  laxativă care reduce şi glicemia

0
0
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Lipanul (arctium lappa) sau brusturele, cum mai este cunoscut, este ingredientul de bază al unor ceaiuri - infuzii şi decocturi -  indicate în detoxifiere, reumatism, gută, colecistită, infecţii urinare, stomatită şi nu numai.  Din plantă se prepară însă şi o tinctură cu puternice efecte terapeutice.

Lipanul este una dintre cele mai răspândite plante medicinale. Este apreciat pentru calităţile sale antibacteriene, antifungice, antitumorale şi diuretice. În Asia este folosit mai ales pentru proprietăţile detoxifiante în bolile de ficat, de rinichi şi de splină.

Plata are capacitatea de a regla nivelul glicemiei, de a curăţa sângele de toxine şi poate avea chiar efect antibiotic.

Tinctura de lipan este unul dintre cele mai apreciate remdii naturiste obţinute din această plantă.

"Într-un borcan cu filet se pune rădăcina proaspătă mărunţită până se umple un sfert din capacitatea lui, se adaugă apă până la nivelul plantei şi se lasă la macerat jumătate de ora. După trecerea timpului se adauga palincă de 50 de grade, până se umple borcanul, şi se lasă la temperatura camerai la macerat timp de două spatămani. Borcanul se agită zilnic", precizează Elena Badea, administratorul site-ului infuziedesanatate.ro

La final se strecoară şi se depozitează în sticluţe închise la culoare în locuri răcoroase şi întunecate.

"Se foloseşte astfel în boli ale vezicii urinare: se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate în puţină apă", mai spune Elena Badea, care recomandă folosirea preparatului doar la indicaţia unui medic. 

Preparatul poate fi utilizat şi ca diuretic, hipoglicemiant şi antiacneic.

"În primele două cazuri se iau tot câte 30 de picături, de două ori pe zi, adăugate în puţină apă. Pentru tratarea  acneei, în schimb, se fac pensulaţii cu tinctura de brusture pe zonele afectate ", mai spune Elena Badea.

Specialistul avertizează că femeile însărcinate trebuie să evite preparatele din această plantă. 

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite