Zăpadă de până la trei metri în Ceahlău. Un singur traseu practicabil pentru cei care vor să ia lumină de la mănăstirea de pe munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stratul de zăpadă în Ceahlău măsoară aproape trei metri FOTO Mihai Cazacu
Stratul de zăpadă în Ceahlău măsoară aproape trei metri FOTO Mihai Cazacu

Salvamontiştii avertizează că în acest weekend cele mai multe trasee din masivul Ceahlău sunt blocate de zăpadă. Timpul în care se parcurg distanţele de la baza la vârful muntelui creşte până la 8-9 ore, şi este nevoie de echipament special.

Situaţia traseelor din masivul Ceahlău este cum nu se poate mai riscantă pentru turiştii sau pelerinii care vor să urce pe munte în preajma Paştelui. Conform ultimelor evaluări făcute joi şi vineri de salvamontiştii nemţeni, stratul de zăpadă măsoară în medie între 2 şi 3 metri în zona platoului de la cabana Dochia.  

„Zona Stănile este blocată la Jgheabul Oii de o avalanşă de mari proporţii. Traseul prin Jgheabul lui Vodă este blocat de cornişe fiind total impracticabil. Stâlpii de marcaj sunt greu vizibili, iar in zona platoului majoritatea sunt îngropaţi”, a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Coborârea spre Durău a echipajului a durat 5 ore, iar salvatorii montani au constatat că în zona Panaghia este un perete de zăpadă de 9 metri, iar viscolul astupă imediat orice urmă . 

„Traseul este aproape impracticabil şi necesită un timp de urcare de 8-9 ore cu echipament special. De celealte trasee nici nu mai poate fi vorba”, a spus Papalicef. 

La recomandarea salvamontiştilor, agenţii Direcţiei Administraţiei Parcului Natural Ceahlău vor permite în aceste zile accesul spre vârful masivului doar pe traseul Izvorul Muntelui-Lutul Roşu-Dochia, singurul considerat practicabil.

image

Din staţiunea Durău, accesul turiştilor este deschis doar până la Cascada Duruitoarea si Cabana Fântânele.

„Trebuie ştiut că înaintarea în zăpada de peste 1metru este extrem de solicitantă. Chiar dacă ai un echipament corespunzător, umiditatea este mare şi corelată cu contactul permanent cu agentul termic duce la instalarea în cateva ore a hipotermiei”, a mai menţionat Raul Papalicef. 

Şeful Salvamont recomandă turiştilor să folosească în această perioadă doar traseul deschis (Izvorul Muntelui-Lutul Roşu-Dochia) pe care echipele îl vor monitoriza în permanenţă.

image

„Echipele de salvare nu pot interveni în toate zonele datorită riscului de avalanşă şi prăbuşirii cornişelor, timpul de intervenţie este foarte mare în comparaţie cu timpul de supravieţuire ” a mai avertizat şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

ceahlau

Pe aceeaşi temă:

Sezonul rătăciţilor în Ceahlău: 14 oameni salvaţi de la moarte de salvamontişti. - 10 grade, viscol şi risc major de avalanşă, pericole anunţate pentru acest weekend

Cele patru puncte mortale de pe traseele din Ceahlău

Risc crescut de avalanşă în Ceahlău. Fenomenul s-a produs deja pe un traseu din masiv

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite