Un secretar de stat din Neamț acuză: „Am copii mici, nu avem apă pentru igiena elementară zilnică“

0
Publicat:

În oraşul Roman, din judeţul Neamţ, criza apei a atins cote alarmante. Un secretar de stat din Ministerul Energiei acuză firma de utilităţi de incompetenţă, zeci de mii de oameni fiind afectaţi de întreruperea furnizării atât ziua, cât şi noaptea.

În Roman, avariile la rețeaua de apă sunt foarte dese FOTO Monitorul Neamț
În Roman, avariile la rețeaua de apă sunt foarte dese FOTO Monitorul Neamț

De ani de zile, locuitorii municipiului de la confluenţa Moldovei cu Siretul au o mare problemă în ceea ce priveşte alimentarea cu apă a locuinţelor,m cauzele fiind multiple. O parte de „vină“ o are seceta pandemică ce afectează zona, lucru ce a dus la scăderea dramatică a nivelului apei de la staţia de captare.

Se mai adaugă pierderile imense din reţeaua de alimentare a oraşului, una foarte veche şi-n care mai „funcţionează“ conducte de montate acum vrea 100 de ani, avariile foarte dese în diverse zone şi lipsa investiţiilor pe care ar trebui să le facă Compania Judeţeană ApaServ Neamţ, furnizorul utilităţii de strictă necesitate.

În ultimele luni din acest an, apa a fost oprită câteva ore şi ziua, dar şi noaptea. Iar de luni, 24 octombrie, de la ora 08.00 şi până astăzi, la ora 05.00, furnizarea a fost iar întreruptă, pentru că s-a lucrat la conexiunea dintre două mari conducte. Atitudine a luat George Lazăr, secretar de stat la Ministerul Energiei.

Sunt şi eu unul dintre zecile de mii de romaşcani care în aceste zile nu au apă curentă. Am doi copii mici acasă, la fel ca majoritatea locuitorilor. Nu avem cum să le facem baie sau să le spălăm hainele, nu avem apă pentru gătit sau pentru igiena elementară zilnică. Aşa trăiesc romaşcanii în octombrie 2022. Ca acum mai bine de 100 de ani“.

Aceasta este declaraţia secretarului de stat din Neamț. A mai susţinut că situaţia se datorează incompetenţei conducerii companiei ApaServ şi indiferenţei Consiliului Judeţean Neamţ, în subordinea căruia se află firma furnizoare. Până zilele trecute, apa în Roman era întreruptă în intervalul 13.00-16.00 şi între 23.00 şi 06.00.

În municipiu, din totalul reţelei de alimentare cu apă, care se întinde pe o distanţă de aproximativ 90 de kilometri, doar 34% este modernizată, estimându-se că pierderile sunt de circa 70%. Recent, într-o conferinţă de presă, conducerea Apa Serv a susţinut că penuria de apă se datorează şi secetei pandemice.

Dacă în 2021, la captarea de apă era un debit mediu de 900-950 m/c pe oră, anul acesta a fost un deficit de 150-200 mc/zi. Anul trecut am avut un debit pe râul Moldova de 20-23 mc/s, iar în vara aceasta a fluctuat între 8-10 mc, până la maxim 15 mc/s, fapt care a influenţat cantitatea de apă din pânza freatică şi, implicit, funcţionalitatea sistemului la capacitate normală“, a susţinut directorul Bogdan Muşat.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite