„Uber“ pentru apartament: cum funcţionează platforma care facilitează găsirea celui mai potrivit colocatar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rares Toma.  Foto: arhiva personală
Rares Toma.  Foto: arhiva personală

Un IT-ist de 23 de ani a creat o platformă care vine în sprijinul celor ce vor să-şi găsească colegi de apartament cu care să împartă cheltuielile, dar care să aibă hobby-uri comune. În decurs de un an, platforma sa, roombuddy.co, pe care doreşte s-o extindă la nivel global, a fost vizitată de peste 43.000 de oameni.

Lansat pe 8 septembrie 2019, startupul bucureşteanului Rareş Toma a avut la bază propria sa experienţă de tânăr ajuns în Capitală din provincie, care a fost nevoit să-şi caute coleg de locuit la finalul unei perioade de doi ani în care a împărţit cheltuielile de cazare cu doi prieteni.

„Când prietenii s-au mutat, a trebuit să îmi caut alţi colegi cu care să împart chiria. Am început pe grupurile de Facebook şi pe platformele de anunţuri, însă fără succes. Micile detalii pe care le considerăm importante şi pe care doream să le aflu -  dacă este fumător,  dacă lucrează sau dacă are animale de companie - nu erau prezente acolo. Voiam să pot ajunge prin câteva click-uri la persoanele cu care aş fi dorit să îmi împart o perioadă din viaţă”, povesteşte, pentru Adevărul”, Rareş Toma.

Aşa a luat naştere roombuddy.co, o platformă dispnonibilă pentru toate oraşele din ţară, care se adresează atât studenţilor, cât şi persoanelor ce doresc să reducă din costurile chiriei împărţind locuinţa cu cineva. Cei care apelează la această platformă îşi pot alege colegii in functie de hobby-uri, interese comune, facultatea la care învaţă sau alte criterii proprii. La final de „cursă” (după ce se termină perioada de convieţuire), utilizatorii vor avea şi un review care-i va ajuta când vor dori să se mute într-un loc nou, cu o altă persoană.

„Până în prezent, platforma a fost vizitată de peste 43.000 de oameni şi are 1.425 utilizatori activi. Sunt mulţi utilizatori care au reuşit să îşi găsească colegi de apartament prin intermediul acesteia. Până acum, au fost postate peste 950 de anunţuri. Cele mai multe anunţuri sunt, în ordine descrescătoare, din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara”, explică Rareş Toma.

Cum funcţionează roombuddy.co

Adăugarea unui anunţ pe platformă se face gratuit, în doi paşi simpli. În primul rând, utilizatorul trebuie să se logheze (dacă nu are un cont, evident, trebuie să îşi creeze unul). Următorul pas este accesarea paginii de adăugare a anunţului şi completarea detaliilor aferente.

Filtrarea anunţurilor cuprinde mai multe opţiuni, precum preţul, dotările sau numărul de camere. Utilizatorii pot adauga detalii despre ei (program de muncă, ora trezirii, preferinţe culinare, pasiuni), dar şi detalii pe care vor să le găsească la colegul de apartament (dacă este fumător/nefumător, dacă acceptă animale de companie sau dacă este elev, student, salariat etc).

„De asemenea, există şi opţiunea de „Match”, un configurator de îngheţată care cuprinde trei opţiuni de topping-uri, conuri şi arome şi care ajută utilizatorii să îşi găsească colegi de apartament cu aceleaşi gusturi într-un mod mai interactiv. În cadrul acestui configurator, după ce alege toate componentele, utilizatorul va primi o listă cu persoanele care şi-au configurat îngheţată alături de procentul de match”, explică Rareş.

Caut coleg de apartament: platforma care facilitează potrivirile
Caut coleg de apartament: platforma care facilitează potrivirile

Testimoniale

Platforma a fost realizată în întregime de Rareş Toma. „Aşadar, dezvoltarea nu a necesitat costuri. Până acum, am investit doar în cumpărarea domeniului şi în promovarea pe reţelele de socializare. Deja am vorbit cu aproximativ 100 de utilizatori care au folosit platforma şi mi s-au părut încântaţi de apariţia unei astfel de platforme”, spune tânărul.

Tânărul spune că a primit zeci de feedback-uri pozitive. „M-am uitat pe site-ul lansat de voi şi mi se pare genial”,  „Foarte tare ideea cu site-ul şi sper să aibă succes”,  „M-am uitat peste anunţuri, mi se pare super simplu să adaugi şi au toate detalii de care ai nevoie la un astfel de anunţ!”, „Mi se pare super site-ul. Este uşor de utilizat şi practic”, sunt doar câteva dintre testimonialele care i-au confirmat că platforma sa este de succes.

Roombuddy (şi) în limba engleză

De câteva săptămâni a fost lansat şi roombuddy în limba engleză, care cuprinde toate oraşele din lume, prin care tânărul doreşte să îl extindă global.

„Doresc ca platforma să devină din ce în ce mai cunoscută, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, să obţin cât mai mult feedback, iar pe baza acestuia să o îmbunătăţesc încontinuu. În funcţie de propunerile pe care le voi primi, aş dori să fac mai multe opţiuni de <Match> între potenţialii colegi de apartament şi o zona de review-uri pentru zonele din oraşele populare, pentru a putea afla detalii şi despre zona în care va urma să se mute cei interesaţi”, spune Rareş.

A avut şi un proiect cu şosete

Înaintea creării platformei roombuddy.co, Rareş a avut câteva idei antreprenoriale. „În clasa a x-a, am început un proiect cu accesorii pentru bărbaţi, urmat, în anul doi de facultate, de un proiect cu şosete produse în România. Acestea nu au avut succesul pe care mi-l doream, iar în prezent singurul proiect la care lucrez este roombuddy”, explică tânărul, care, momentan, este în căutarea unor posibilitati de a ajunge la oamenii care s-ar putea bucura de apariţia acestui proiect.

Caut coleg de apartament: platforma care facilitează potrivirile
Caut coleg de apartament: platforma care facilitează potrivirile

Cine este Rareş Toma

Rareş Toma a venit în Capitală din Piatra Neamţ şi este proaspăt absolvent al Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii din Bucureşti. Din anul doi de facultate lucreză la o companie IT din Capitală, iar în timpul liber încearcă să descopere lucruri noi. Pasiunea pentru IT a venit din liceu, când a început să înţeleagă mai în detaliu cum funcţionează platformele online şi cum reuşesc ele să interacţioneze cu utilizatorii într-un mod cât mai natural, fără erori.

recomandăm să mai citiţi: 

Startup-ul românesc Plant an App se listează pe o platformă din SUA 

A murit unul dintre cei mai mari pictori români contemporani. Augustin Lucici avea 64 de ani

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite