Supravieţuire miraculoasă sub podul prăbuşit în Siret. Cum a decurs misiunea de salvare a ultimei oiţe captive
0După gravul incident petrecut pe data de 9 iunie 2022, când podul de la Luţca, judeţul Neamţ, s-a prăbuşit în Siret, au fost salvate câteva oi. Ultima acţiune a avut loc duminică, 12 iunie.
În judeţul Neamţ, la Luţca, pe 9 iunie 2022, un pod reabilitat şi redeschis circulaţiei în urmă cu doar şase luni se dezintegra, porţiune cu porţiune, prăbuşindu-se în apele râului Siret. Pe el circulau în acel moment două vehicule, un camion şi o camionetă, unul dintre şoferi suferind leziuni.
După intervenţiile cadrelor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“, Ambulanţa Neamţ şi Poliţie, conducătorul auto a fost transportat la Spitalul Roman, dar s-a constatat că sub tonele de beton ale construcţiei căzute erau surprinse câteva oi. Vreo 20 la număr. Pompierii au stabilit că patru mai erau în viaţă şi au putut fi scoase, nu fără riscuri, fiind predate proprietarului, un fermier din comuna Sagna.
Dar sub pod mai era o ovină vie, la care nu se putea ajunge.
Duminică, 12 iunie, ISU Neamţ a comunicat şi cum s-a procedat pentru ca animalul să fie salvat.
Cu ajutorul unui utilaj de la primărie, sub supravegherea cadrelor ISU, au fost îndepărtate bucăţile de beton din zona de unde se auzeau „zgomote“, fiind creată o deschizătură, pentru ca oaia să iasă afară. Nu s-a pus problema ca cineva să intre acolo, din cauza riscurilor. Toate acestea se petreceau în jurul orei 15.00.
„Sub supravegherea unui expert, se efectuează lucrări cu un utilaj de la Primăria Sagna, pentru crearea unui gol care să permită uneia sau mai multor oi încă vii să iasă din locul în care au fost surprinse sub dărâmăturile podului de la Luţca“, comunica Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“. Au mai durat câteva ore până ce animalul a ieşit.
Podul de peste Siret s-a prăbuşit pe 9 iunie 2022, în jurul orei 14.00, la doar şase luni de la terminarea lucrărilor de reabilitare, preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, declarând, la inaugurare şi la reluarea circulaţiei, pe 13 noiembrie 2021, că „va dăinui, în condiţii de siguranţă, încă 50 de ani“. Podul era printre cele mai mari din ţară, având o lungime de 216 metri, fiind dat în folosinţă în 1973.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Lumea copilăriei lui Ion Creangă, reconstruită. Cât va costa copia fidelă a satului de altădată
„Jos Mafia din Poliţia Română!“ Banner postat în faţa sediului unui inspectorat