Scandalul apei chioare. Ameninţări cu plângeri la DNA între şeful Consiliului Judeţean Neamţ şi chestorul Camerei Deputaţilor
0Decizia consilierilor locali din oraşul Roman, judeţul Neamţ, de a renunţa la serviciile ApaServ Neamţ şi trecerea la ApaVital Iaşi, i-a încăierat pe liderul PSD Ionel Arsene, şeful Consiliului Judeţean Neamţ, şi pe deputatul liberal Laurenţiu Leoreanu.
O criză de apă care a afectat oraşul Roman câteva luni a iscat o polemică încinsă între reprezentanţii principalelor partide din Neamţ, PSD şi PNL.
Furnizarea cu întreruperi a utilităţii, cu închidere totală pe
timpul nopţii în unele zone ale municipiului, a determinat luarea unor măsuri radicale, consecinţele repercutându-se automat în plan politic.
În scenă au intrat, ca personaje principale, preşedintele pesedist al CJ Neamţ, Ionel Arsene şi liberalii Laurenţiu Leoreanu şi Lucian Micu, primul deputat şi chestor al Camerei Deputaţilor, respectiv primarul Romanului.
„Încăierarea“ celor două tabere a pornit de la aprobarea în Consiliul Local Roman, pe 13 februarie, a unei hotărâri prin care oraşul renunţa a se mai aproviziona cu apă de la operatorul judeţean, ApaServ Neamţ şi trecerea la ApaVital Iaşi, o companie privată.
Decizia nu a picat bine la nivelul conducerii Consiliului Judeţean Neamţ, instituţia condusă de preşedintele PSD Arsene fiind acţionar majoritar la firma ApaServ. Unul din motivele de „nelinişte“ este şi de ordin financiar, putându-se pierde zeci de mii de clienţi.
Apoi intervine factorul politic. Decizia schimbării furnizorului pentru rezolvarea crizei apei poate fi exploatată electoral la Roman, liberalii putând marşa în apropiata campanie pe ideea implicării într-o situaţie care a cauzat neplăceri populaţiei, în timp ce PSD, care controlează ApaServ, nu a
făcut-o.
Aşa că, de pe 13 februarie, când s-a votat schimbarea furnizorului, beligeranţii au luări de poziţie, ameninţând cu acţionări în justiţie, anchete şi plângeri la DNA pe motiv de sabotaj.
Apa a revenit la robinete după o lucrare care a durat 3 ore
Un prim pas al şefului CJ a fost de a cere demisia directorului ApaServ, Vlad Angheluţă, fost prefect de Neamţ sprijinit chiar de Arsene să obţină funcţie (cei doi locuiesc în Târgu Neamţ), lucru care s-a petrecut la finalul săptămânii trecute.
Şi ieri, seceta de la robinetele locuitorilor din Roman a încetat, problema fiind rezolvată în doar trei
ore. În urma unei aprobări de la compania ApaVital, obţinută la începutul lunii, s-a realizat cuplarea la o conductă ce trece pe lângă oraş şi care aprovizionează Iaşiul. pentru a suplimenta debitul la
Roman.
La operaţiune a participat şi Ionel Arsene, care n-a ratat prilejul de a arunca săgeţi taberei adverse.
„Rezolvarea problemei apei la Roman e problemă de voinţă, nu de putinţă! Dacă se dorea, în două zile se găsea soluţia potrivită astfel încât oamenii să nu stea de atâta vreme fără apă în case! Eu mai cred şi că la mijloc a fost un sabotaj al conducerii Apa Serv Roman şi s-a vrut ca o altă companie
să ia clienţii din zonă. Plus jocul politic, sacrificînd oamenii. Oamenii nu au nicio vină şi îi condamn pe toţi cei care îşi urmăresc interesele personale, de partid şi nu fac administraţie. Am fost de două ori la
Roman în ultimele luni şi de fiecare dată am crezut în promisiunile conducerii centrului zonal de acolo, care se angaja că rezolvă problema. Constat că s-a umblat cu minciuni“, susţine şeful CJ Neamţ, într-un comunicat de presă.
În declaraţie, Ionel Arsene îl incriminează pe şeful ApaServ zona Roman, Bogdan Curcudel, consilier local PNL, transmiţându-i ceva şi deputatului Leoreanu:
„Cât despre jocurile politice, vă asigur că nu aşa se câştigă voturi, domnule Leoreanu, ţinând romaşcanii fără apă, pentru a crea conflicte închipuite! Voturile se câştigă prin fapte, prin lucruri concrete! Uitaţi, se poate ca într-o singură zi să rezolvăm problema apei pentru romaşcani!“.
„Ne vom adresa instanţei de judecată dacă vor fi piedici din partea operatorului“
Preşedintele legislativului nemţean a mai afirmat că vor urma nişte cercetări, pentru a se afla cine-s vinovaţii pentru criza apei, una care s-a vrut a fi exploatată politic şi că e convins „că instituţiile statului
român îşi vor face datoria“, referindu-se la DNA.
Într-o conferinţă de presă, Arsene a susţinut că demersurile deputatului liberal la firma ieşeană, înainte de schimbarea furnizorului de apă, pot fi considerate trafic de influenţă:
„Nu este posibil ca un om politic să se deplaseze la o companie privată, cum e ApaVital Iaşi, pentru a face trafic de influenţă. De aia vor mai cădea capete şi de la Roman şi la Piatra Neamţ“.
Cât priveşte tabăra liberală, aceasta susţine că rezolvarea problema apei la Roman a fost anume tergiversată, pentru ca administraţia să fie acuzată că nu a făcut nimic. Primarul Lucian Micu
a afirmat că decizia de a apela la serviciile ApaVital Iaşi este fermă şi nu va fi schimbată.
„Desprinderea de ApaServ se va putea face în aproximativ două luni Sperăm ca transferul să se facă cât mai repede în formă juridică şi ne vom adresa instanţei de judecată dacă vor fi piedici din partea operatorului. N-am vrea să ne trezim că ApaServ va furniza apă în regim continuu, pentru că atunci ajungem într-o zonă mult mai gravă decît a fost (a sabotajului - n.r.)“.
Motivele invocate pentru trecerea la ApaVital au fost încălcarea, de către operatorul nemţean, contractului de a furnizare a apei în regim continuu, preţul ridicat (5,25 lei metrul cub şi 4,14 la canalizare), managementul neperformant şi a unui call-center disponibil non-stop la Roman.
Alte argumente au fost preţul mai mic de la firma ieşeană şi faptul că încurajează contorizarea individuală, astfel încât clientul să plătească doar cât consumă, nu şi pierderile taxate de actualul operator.
Criza de apă la Roman a început în toamna anului trecut, furnizarea cu întreruperi fiind pusă pe seama secetei care a făcut ca nivelul pânzei freatice la puţurile de captare să scadă.