Salvamontiştii din Ceahlău au dat nas în nas cu ursul, la cabana Dochia, în Neamţ. „Dacă se sperie, te sfărâmă“

0
Publicat:

Salvamontiştii din Ceahlău au dat nas în nas cu ursul, la cabana Dochia. Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ, spune că astfel de situaţii sunt extrem de periculoase: „Dacă se sperie, te sfărâmă“

Cabana Dochia este situată la circa 1.800 de metri altitudine FOTO Facebook
Cabana Dochia este situată la circa 1.800 de metri altitudine FOTO Facebook

Incidentul s-a petrecut pe data de 29 aprilie 2023, în jurul orei 12.00 şi nu a avut niciun fel de urmări, fiecare dintre protagonişti văzându-şi de treabă. Salvamontiştii erau în patrulare, prin spatele refugiului montan de la cota 18.00, au remarcat sălbăticiunea şi a fost transmis un mesaj de avertizare.

„La ora 11.46, prin apel la numărul unic de urgenţă 112, a fost semnalată prezenţa unui urs în Masivul Ceahlău, în zona cabanei Dochia. A fost transmis mesaj RO-ALERT în zona în care a fost semnalată prezenţa animalului“, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ Neamț.

Raul Papalicef, şeful Salvamont, citat de „Atitudinea de Neamţ.ro“, a spus că nu este prima dată când ursul apare lângă cabana Dochia, în zona platoului, acum el fiind surprins când traversa jnepenişul, în apropierea cabanei şi a schitului: „Este periculos, pentru că în jnepeniş poţi să te trezeşti cădai nas în nas cu ursul şi, dacă se sperie, te sfărâmă“.

Prezenţa urşilor a fost semnalată recent şi la Dămuc, în Neamţ, dar şi în judeţul vecin, Harghita. La 21 aprilie a.c., reprezentanţii Salvamont Multisalva Gheorgheni au publicat, pe pagina de Facebook, detalii despre un refugiu care a fost distrus, fiind vorba despre cel situat pe un traseu pitoresc, în Poiana Albă.

„Stricăciuni sunt, dar nu sunt chiar foarte mari. Credem că au fost provocate de urşi acum vreo săptămână, poate două. Vom repara refugiul montan în mai scurt timp posibil, totul urmând să dureze maxim două săptămâni“, a declarat, pentru „Adevărul“, Simon László, de la Salvamont Multisalva Gheorgheni.

Refugiul din Munţii Hăşmaş a fost construit, la cota 1.500 de metri, doar din lemn, în anul 2010, de către salvatorii montani harghiteni în cadrul uni proiect intitulat „Turism montan în siguranţă“. În el pot înnopta între şase şi zece persoane, în regim de bivuac, fiind două priciuri supraetajate.

Refugiul din Munții Hășmaș FOTO Salvamont Gheorgheni
Refugiul din Munții Hășmaș FOTO Salvamont Gheorgheni

În Neamţ, prezenţa urşilor în localităţi a fost semnalată chiar de Paşti. În satul Trei Fântâni, comuna Dămuc, câteva zile la rând sălbăticiunile au dat târcoale gospodăriilor din mica aşezare. Chiar în noaptea de Înviere, pe la ora 01.00, animalul a reuşit să intre într-una dintre ele, prada fiind un porc.

Locuinţele din acest sat sunt situate foarte aproape de pădure, astfel că urşii coboară lesne prin grădini. Urma ca o comisie să stabilească valoarea despăgubirii în cazul săteanului rămas fără porc.

Pe 14 aprilie 2023, pe la ora 19.30, un urs a fost văzut în oraşul Bicaz, fiind transmis un mesaj RO-ALERT, dar n-au fost probleme.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite