Dimensiunea sărăciei în Moldova. Un sfert din populația județului Neamţ primește alimente de la Uniunea Europeană

0
Publicat:

Zeci de mii de familii din Neamţ primesc alimente de la Uniunea Europeană, acest lucru relevând dimensiunea sărăciei prin Moldova şi nu numai, deoarece programul se desfăşoară la nivel naţional.

Pachetul conține alimente de bază FOTO Arhiva Adevărul
Pachetul conține alimente de bază FOTO Arhiva Adevărul

Judeţul Neamț, situat la poalele Ceahlăului, este un ţinut ce face parte din componenţa Asociaţiei de Dezvoltare Nord-Est a României, cea mai săracă zonă din ţările care compun spaţiul comun european.

Aici a început deja distribuirea ajutoarelor, pachetele conţinând produse cu termen lung de valabilitate.

Alimentele vor fi date unui număr de 44.537 de familii. Dacă luăm în considerare că o familie este compusă din cel puțin trei membri, înseamnă că aproape un sfert din populaţia Neamţului, judeţ cu 454.200 de locuitori, este la limita sărăciei, veniturile fiind foarte mici.

De altfel, persoane din toate cele 83 de unităţi administrative nemţene, între care şi cinci oraşe, beneficiază de prevederile Programului Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate. Sunt vizaţi cei care primesc indemnizaţii sociale, care au dizabilităţi sau primesc alocaţii pentru susţinerea familiei.

Termenul final al acţiunii este mai 2023. „Distribuirea pachetelor se va încheia în 45 de zile calendaristice de la recepţie pentru persoanele înscrise pe listele iniţiale şi 15 zile începând cu ziua lucrătoare următoare celei de finalizare a distribuirii pe listele iniţiale, pentru distribuirea către persoanele de pe listele suplimentare“, a comunicat Prefectura Neamţ.

Într-un „top al sărăciei“ din județul Neamț, pe primul loc este Piatra Neamţ, cu 2.330 de pachete. În celelalte oraşe vor fi date alimente la Roznov - 1.520 de beneficiari, Târgu Neamţ - 907, Roman - 786 şi Bicaz - 298. Sunt şi multe comune extrem de sărace raportat la număr de locuitori, exemple fiind Răuceşti - 1.960, Pipirig - 1.761 sau Petricani, cu 1.696.

Pachetul de la UE conţine 25 de kilograme de produse alimentare: făină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, conserve din carne de vită şi porc, pate de porc, compot de fructe, gem din fructe şi din fructe dietetice.

Una dintre cauzele principale ale nivelului scăzut de trai din Neamţ este gradul scăzut de şcolarizare.

Cei aflaţi în această „categorie, în lipsa unei calificări, au probleme în a găsi un loc de muncă în măsură să le asigure mijloace de subzistenţă decente. Recensământul din 2021 arată că, dintre cei 454.203 locuitori, un număr de 47.066 (10,36%) au studii superioare, iar nivel scăzut de educaţie (preşcolar, primar, gimnazial sau fără şcoală) au 197.951 (43,58%).

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite