Alpinist român, martor la o tragedie din Himalaya. Un vestit temerar german a murit pe vârful Kangchenjunga
0Un alpinist român a fost martor la o tragedie din Himalaya. Un coleg german cu care a urcat pe vârful Kangchenjunga a murit, fiind descoperit de echipele de salvare după câteva zile.

A fost înregistrată o nouă reuşită în Himalaya a lui Adrian Laza, un pasionat al ascensiunilor, de loc din Piatra Neamţ, care, la 59 de ani, şi-a trecut în cont al 11-lea „optmiar“ (vârf de peste 8.000 metri) din carieră.
Bucuria românului este însă umbrită de o tragedie, după cum a transmis el din Nepal, de moartea unui coleg german, Luis Stitzinger, care era extrem de cunoscut în lumea alpinismului.
Pe data de 25 mai 2023, la ora 7.30, românul Adrian Laza a pus piciorul pe vârful nepalez Kangchenjunga, 8.586 de metri. După o încercare nereuşită cu câteva zile în urmă, din cauza vremii total potrivnice din Himalaya, pietreanul şi încă alţi şase alpinişti au reuşit cucerirea piscului din Nepal, dar Luis Stitzinger, în vârstă de 54 de ani, nu s-a mai întors.
„Toată expediţia a fost cu peripeţii. Luis Stitzinger a fost printre foarte puţinii care s-au mai încumetat să urce din nou, după doar două zile de odihnă. Şi, da, aparţineau de aceeaşi echipă. Luis Stitzinger este renumit în Germania. A urcat mai mulţi optmiari fără oxigen suplimentar şi a schiat pe unii dintre ei la coborare“, a declarat, pentru „Adevărul“, Ina Laza, soţia alpinistului român.
Pe Everest, altă experienţă traumatizantă
Germanul a fost găsit, peste câteva zile, pe 31 mai 2023, un ultim mesaj de la el fiind primit pe 25 mai 2023, pe la ora 17.00, când era la cota 8.300, transmiţând că va încerca să schieze până la Tabăra 4, pe la 7.500 de metri, unde-l aştepta o alpinistă din Peru. Condiţiile atmosferice au împiedicat formarea unei echipe de salvare în scurt timp, iar un elicopter nu a putut ateriza.

„Au petrecut destul timp în tabăra de bază şi în expediţie (Adrian Laza şi Luis Stitzinger (n.red.). N-a stat în puterile lor să meargă să-l caute. Toată lumea este foarte afectată. Au înţeles, încă o dată, că la înălţimile acelea eşti, de fapt, pe cont propriu şi nimeni nu te poate ajuta - orice decizie, cât de mică, poate face diferenţa între viaţă şi moarte“, a relatat, pe baza celor transmise de soţ, Ina Laza.
Adrian Laza este încă în Nepal şi a mai spus că bucuria reuşitei nu poate fi completă când unul dintre „ai tăi“, cu care ai petrecut ceasuri de poveşti în lunga aşteptare din tabăra de bază, cu care ai „tras“ la deal şi cu care ai „rupt zăpada“ nu se mai întoarce. Niciodată o expediţie nu e completă când cei ce au participat nu sărbătoresc toţi, împreună, reuşita sau doar călătoria.
Care au fost împrejurările exacte în care a decedat Luis Stitzinger nu se vor afla vreodată. Se bănuieşte că a suferit o o căzătură fatală în timp ce schia spre Tabăra 4. Cât despre Adrian Laza, în expediţiile sale prin munți a trăit o altă experienţă traumatizantă. La prima încercare de a cuceri Everestul, în 2017, a asistat nepuncios la sfârşitul unui alpinist american.

Iată ce nota atunci Adrian Laza: „Văd un alpinist întins pe jos. Ne apropiem de el şi îmi dau seama că, de fapt, nu se odihneşte, ci... efectiv moare. Pe faţă are băşici mari albe, mânile îi tremură uşor. Murmură ceva, dar nu se înţelege ce. Nu e nimeni lângă el, nici un șerpaş. Murmur o rugă în gând. Lacrimile îmi îngheaţă pe obraji şi mă simt mai neputincios ca niciodată în viaţa mea“.