Povestea ursoaicei care „a închis“ un parc zoo vechi de un secol. Cum va arăta noua grădină publică FOTO
0
Grădina zoologică din Piatra Neamţ, care funcţiona într-un parc inaugurat în anul 1904, va căpăta o altă utilitate după ce a fost desfiinţată din cauza unei ursoaice
După un sondaj efectuat în februarie anul trecut, noul primar al municipiulu Piatra Neamţ, Adrian Carabelea, hotăra, cu acordul consilierilor locali, desfiinţarea Grădinii zoo, animalele care mai erau fiind trimise la altele din ţară.
Se petrecea acest lucru după ce, în spaţiul public apăruse un filmuleţ cu o ursoaică, Ina, care stătuse captivă 20 de ani. După ce a fost trimisă la Sanctuarul de urşi de la Zărneşti, continua să se învârtă în cerc, la fel cum făcea în micul spaţiu de la Zoo Piatra Neamţ.
Decizia desfiinţării „menajeriei“ din oraşul de sub culmea Pietricica a stârnit vii polemici în oraş, unii fiind pro, alţii contra, vorbindu-se de interese imobiliare, locaţia fiind situată pe strada Ştefan cel Mare. Un cartier numai cu vile şi case ridicate într-o zonă liniştită, în imediata apropiere a pădurii de pe culmea Cozla, pe drumul ce duce către
Stadionul Ceahlăul.
Administraţia a transmis că nu era vorba despre niciun interes, iar zilele trecute a prezentat imagini despre cum va arăta noua Grădină publică, care se vrea a fi un loc al comunităţii, prin remodelarea spaţiului existent. Urmează scoaterea la licitaţie a proiectului, termenul de finalizare fiind toamna anului 2023.

FOTO Primăria Piatra Neamţ
Se va amenaja un amfiteatru (care va găzdui spectacole estivale, prezentări de film, etc), ateliere de creaţie, zonă pentru expoziţii, locuri de joacă. Fosta cuşcă a urşilor va fi transformată într-un element arhitectural al memoriei, făcând o trimitere la precedenta funcţiune a spaţiului. Intenţia este de a se construi un monument al „Uursului“, o siluetă stilizată realizată din barele fostei cuşti.
Va fi păstrată grota animalelor, inclusiv un bazin de apă în care, vara, se scăldau exemplrele captive. În grădină se vor organiza spectacole în aer liber, expoziţii de fotografie, zone cu caracter recreaţional, parcul fiind şi un punct de plecare pentru zona verde şi traseele turistice ale muntelui Cozla.

FOTO Primăria Piatra Neamţ
„Proiectul va pune în valoare aspectul material al amplasamentului, iar pe de altă parte memoria locului, un simbol al oraşului. Se propune o intervenţie minim invazivă. Transformarea Parcului Zoo în Grădină Publică va fi un moment important în istoria municipiului, o articulaţie de legătură între trecutul şi viitorul acestuia, ce îmbrăţişează tehnologia, inovaţia şi arta“, a declarat primarul Carabelea
„Muntele s-a surpat din vârf, acoperind sub el toate locuinţele“
Amenajarea Parcului Cozla din Piatra Neamţ a fost gândită pentru a înlătura efectele unui grav fenomen natural. În 1897, după o lungă perioadă de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare. Detalii despre acele vremuri erau prezentate de Dimitrie Hogea, fost primar:
FOTO Primăria Piatra Neamţ

„În noaptea de 30/31 mai 1897, în urma unor ploi mari, muntele a început să se surpe chiar din vârf, alunecând încet devale, acoperind sub el toate locuinţele. (...) Când am văzut acest dezastru, un spectacol jalnic ni s-a înfăţişat ochilor: muntele surpat forma uriaşe crăpături, râpi şi prăpăstii adânci şi o enormă masă de pământ, amestecat cu stânci şi arbori desrădăcinaţi, mânaţi la vale“.
Timp de patru ani, situaţia nu a fost schimbată în vreun fel, dar asta până în primăvara anului 1901, atunci când la conducerea urbei a ajuns Nicu Albu, primarul care a avut în plan să înlăture ameninţarea naturii. Aşa se face că Parcul Cozla a fost inaugurat pe 15 august 1904, de Sfânta Maria, după ce edilul, deputat, prefect şi apoi primar, a avut ideea realizării unei mari grădini publice.
Lucrările s-au efectuat doar cu lopata şi târnăcopul, constând în nivelarea terenului, plantarea de brazi şi alţ arbori, construirea drumului cu pietre de bazalt, unul care dăiunuie şi acum, care duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful coamei împădurite, ziduri de sprijin, rigole şi podeţe. Nicu Albu a fost un primar vizionar din România la începutul anilor 1900.
FOTO Primăria Piatra Neamţ

Ca prefect, a introdus telefonul în toate localităţile din Neamţ, iar ca primar a dispus şi s-a implicat total în construirea, alinierea străzilor, trotuarelor, canalelor şi digurilor de pe malurile Bistriţei, în perioada mandatelor sale fiind concepute lucrările pentru aducerea apei potabile în urbe.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Ultima zi din viaţa unui fost sportiv de performanţă, pe Ceahlău. A ignorat sfaturile salvamontiştilor
Românii se întrec în ironii după ce un pod peste Siret s-a prăbuşit la şase luni după ce a fost inaugurat