Portrete de voievozi, domni şi regi pentru a marca 627 de ani de la prima atestare a unei celebre fortăreţe medievale
0
Împlinirea a peste şase veacuri de la prima atestare documentară a unei fortăreţe medievale, Cetatea Neamţ, a fost prilej pentru lansarea unui concurs naţional
Un interesant concurs de talie naţională a fost lansat miercuri, 2 februarie 2022, dată la care se împlinesc 627 de ani de la prima atestare documentară a unei fortăreţe medievale din Moldova. Proiectul iniţiat de muzeograful Vera Stigleţ, de la Muzeul Cetatea Neamţ, în colaborare cu inspectorul şcolar de istorie Elena Preda, se intitulează „Voievozi, domni şi regi“.
Competiţia de artă plastică se adresează tuturor elevilor talentaţi la desen din şcolile de pe teritoriul României, dar şi din Basarabia. Cele mai bune trei lucrări vor fi premiate cu cărţi, suveniruri oferite de instituţia muzeală, darşi cu premii în bani de la sponsorii care se vor alătura proiectului.
„Concursul se adresează copiilor din întreaga ţară şi ne-am dori ca el să devină o tradiţie, un proiect de educaţie muzeală permanentă. Într-o lume în care cei mici sunt din ce în ce mai atraşi de eroi şi fapte de vitejie, Muzeul Cetatea Neamţ propune un nouconcurs prin care să evoce prin desen pe cei mai iubiţi voievozi, domni sau regi“, a declarat muzeograful Vera Stigleţ.
Evaluarea lucrărilor elevilor şi stabilirea câştigătorilor va fi realizată de o comisie formată din specialişti din cadrul instituţiei muzeale şi cadre didactice, în zilele de 1-2 martie 2022. Comunicarea rezultatelor jurizării se va efectua prin adresa de e-mail a concurentului şi pe pagina de Facebook a Complexului Muzeal Neamţ, la 3 martie.
„Dacă ai talent la desen şi doreşti să fii apreciat, te invităm să-ţi depui lucrarea la sediul Muzeului Cetatea Neamţ sau să o trimiţi în format electronic la adresa de mail muzeu.tgneamt@gmail.com până la data de 28 februarie. Proiectul trebuie realizat pe coală/pânză format A 4 sau A3, iar pe verso să specificaţi datele dumneavoastrã de contact (titlul, numele şi prenumele, clasa, unitatea de învăţământ, telefon, adresă mail şi numele profesorului coordonator, dacă este cazul). Tehnica de lucru este liberă, alb-negru sau color“, se precizează pe pagina de Facebook a Complexului Muzeal Naţional Neamţ.
O întrecere similară a avut loc în luna decembrie 2021, când a avut loc concursul „Cetatea Neamţ în viziunea copiilor“. A fost câştigat de Marta Gămănuţ, elevă în clasa a VIII-a la Liceul Teologic Arhimandrit „Chiriac Nicolau“ din Vânători Neamţ. Locul al doilea a fost obţinut de Ioana Amarghioalei, elevă de-a X-a la Colegiul Naţional „Roman Vodă“ din municipiul Roman, judeţul Neamţ.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Salvamont, misiune extremă pe Ceahlău. Vânt de 100 de kilometri/h şi viscol
Eminent ambasador, răpus de COVID-19. Momentele de cumpănă din viaţa sa: războiul din Vietnam, Securitatea şi un cumplit accident rutier