PORTRET Alexandru Găluşcă, nemţeanul care stă de pază la graniţa dintre Europa şi Asia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nemţeanul face parte din misiunea UE de monitorizare a respectării drepturilor omului în zona de conflict dintre Georgia şi Osetia de Sud.

Alexandru Găluşcă face parte din grupul de români care participă la misiunea Uniunii Europene de monitorizare a situaţiei din  zona de demarcaţie dintre Georgia şi Osetia de Sud, regiune măcinată de numeroase conflicte armate începând din anul 1989. „M-am înscris pentru a participa la misiune pe o pagină de internet şi prin intermediul Ministerului de Externe. Am fost plăcut surprins când am fost selectat să fac parte din următorul lot care va pleca în Georgia pentru un an“, explică Alexandru cum a început aventura georgiană.


Odată selectat, pe 17 ianuarie 2011 pietreanul a ajuns în teatrul de operaţiuni. A trebuit să facă numeroase antrenamente şi să dea tot felul de teste. Se mândreşte cel mai mult că a trecut antrenamentul pentru securitate în mediu ostil – Hostile environment security training.


Graniţa trece prin mijlocul cimitirelor


Într-o regiune în care conflictele pot reizbucni cu violenţă oricând, membrii misiunii de monitorizare trec adesea prin situaţii dificile. „Au fost câteva momente tensionate, de exemplu în perioada Sărbătorilor Pascale. Din cauză că graniţa impusă de ruşi trece chiar şi prin mijlocul cimitirelor, populaţia putea să înceapă din nou conflictul, căci, la mormintele celor decedaţi în război georgienii se întâlneau cu cei din Osetia de Sud. Era normal să îşi aducă aminte cel puţin de atrocităţile din august 2008“, relatează Alexandru Găluşcă.


Alte momente dificile au fost când opoziţia a încercat răsturnarea preşedintelui georgian Saakashvilli şi a guvernului instalat democratic. „Au fost demonstraţii puternice, în care şi-au pierdut viaţa doi civili şi un poliţist. În Georgia există o mică populaţie rusofilă, precum şi vârstnici nostalgici, iar pentru noi era mai bine să nu ne expunem pentru că nu ştiam ce se poate întâmpla“, explică pietreanul.


Negociază în rusă


Una dintre maşinile blindate pe care le are în dotare misiunea europeană a fost prinsă în mijlocul unor forţe militare. „În timpul demonstraţiilor Opoziţiei, persoane înarmate, cu cagule şi haine de camuflaj, în maşini fără însemne ale vreunui stat, au oprit maşinile misiunii, pe unii dintre colegii mei i-au legitimat şi le-au verificat autoturismele, ceea ce a încălcat imunitatea diplomatică pe care o aveam“, a povestit bărbatul.


Pietreanul s-a obişnuit repede cu viaţa în mijlocul georgienilor şi spune că are noroc de cunoştinţele de limbă rusă pe care le-a acumulat în şcoală. „Mă descurc acceptabil în limba rusă, negociez preţurile la piaţă, la chirie, chiar şi la utilităţi. Populaţia mai în vârstă mai vorbeşte limba rusă, dar tinerii mai puţin sau chiar deloc“, precizează Alexandru.


În timpul liber, încearcă să viziteze cât mai multe obiective turistice, care sunt mai ales mănăstiri şi muzee. „Georgia este o ţară creştin ortodoxă, ceea ce m-a surprins pentru că se învecinează cu Turcia şi Azerbaidjan, ţări musulmane. Au multe mănăstiri, conservate foarte bine timp de sute de ani, care nu au nevoie de restaurare, cu o arhitectură veche de tipul castelelor medievale, cu turnuleţe şi tuneluri de fugă în caz de primejdie“, a mai spus pietreanul.

întrebări şi răspunsuri
Cum este poporul georgian?
Se aseamănă foarte mult cu poporul român. Vor să intre în UE. Se consideră mai mult vecini cu Europa prin România, pentru că nu ne desparte decât Marea Neagră.
Care este situaţia economică a Georgiei?
Deşi este o ţară mică, de numai 4,7 milioane de locuitori, cunoaşte o dezvoltare rapidă, armonizează legislaţia lor cu cea europeană lună de lună. Fiind la graniţa dintre Europa şi Asia prezintă importanţă, s-au făcut investiţii masive aici. Au mai mulţi kilometri de autostradă decât România şi se construieşte într-un ritm infernal. Sunt companii din Germania, Azerbaidjan şi Turcia care construiesc autostrăzi în continuu.

ce-i place
„Îmi place să citesc, ascult toate genurile de muzică, în funcţie de starea sufletească pe care o am, exceptând muzica de cartier“, spune el. La masă, preferă bucatele elene. „Savurez mâncarea grecească, pe care am descoperit-o în urmă cu 18 ani, când am început o perioadă de şase ani de locuit în Grecia“, mărturiseşte Alexandru Găluşcă.

ce nu-i place
Afirmă că nu îi plac prostia, ipocrizia, falsitatea, neseriozitatea şi lipsa de punctualitate. „Nu îmi place tot ceea ce îl exasperează pe cetăţean când are de-a face cu o instituţie publică de la noi din ţară“, explică bărbatul.

profil
născut. 27 iulie 1968, Podoleni, Neamţ.
studii. Facultatea de Ştiinţe Politice, master, Facultatea de Drept, master.
familie. Este necăsătorit.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite