Nu mânia schimbă România. Reflecţiile unui compatriot după o călătorie în jurul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Marinescu promovează imaginea României în expediţia Călător cu tricolor FOTO facebook
Ştefan Marinescu promovează imaginea României în expediţia Călător cu tricolor FOTO facebook

Ştefan Marinescu (32 de ani), un tânăr care face ocolul Pământului în cadrul expediţiei „Călător cu tricolor” priveşte cu mult mai puţină patimă problemele României, şi propune iniţiative pentru schimbarea mentalităţii păguboase.

„De 10 luni călătoresc prin lume şi încerc să-mi înţeleg ţara, mai bine. O privesc de la distanţă, fără patima celui care locuieşte acolo, o compar cu alte ţări pe care le vizitez şi mă întâlnesc cu români din toate colţurile planetei ca să-i văd într-un mediu nou şi să-i înţeleg mai bine”, îşi începe Ştefan analiza intitulată „Nu mânia schimbă România”, din jurnalul publicat pe pagina electronică dedicată proiectului „Călător cu tricolor“.

Tânărul susţine că încă înainte de startul călătoriei (august 2013) îşi făcuse o idee despre cum ne privesc străinii (cei care locuiesc în România) şi a încercat încă de atunci să-şi privească ţara dintr-o altă perspectivă. 

Recurs la istorie

Pentru a-şi argumenta reflecţiile, Ştefan aduce aminte de contextul istoric al României, „o ţară care timp de 50 de ani a fost masacrată de comunism” şi spune că tot acest handicap nu avea cum să fie depăşit peste noapte. 

„Timp de mai mulţi ani am fost ţinuţi într-o cuşcă şi trataţi ca niste animale. Apoi a venit democraţia. Ce vă aşteptaţi? Ca odată deschisă cuşca, zăbrelele se vor topi şi transforma în lapte şi miere?”

Globe-trotter-ul aduce în discuţie faptul că îi admiram azi pe englezi, francezi, olandezi, germani, „dar uităm că în urmă cu mai puţin de 100 de ani, mulţi dintre ei erau nişte brute asasine lipsite de scrupule care colonizau continente întregi omorând milioane de oameni, furând pur şi simplu toate resursele şi distrugând viaţa multor generaţii ulterioare din acele ţări. Iar noi ne mâniem şi ne considerăm cea mai înapoiată naţie doar pentru că un cocalar ascultă tare manele şi parchează greşit? Sau pentru că un rrom cerşeşte la Paris?”

O comparaţie cu ţările vecine

Marinescu propune o analiză comparativă şi a situaţiei din imediata vecinătate a României, ţări care au avut parte de regimuri comuniste mult mai blânde.

„Şi cu toate astea, noi i-am depăşit pe mulţi dintre ei în ultimii ani, din cele mai multe puncte de vedere. Ucraina e acum măcinată de un război civil. Până acum câteva luni era condusă de un individ care nici măcar nu ştia bine limba propriei ţări. I-am vizitat pe vecinii de la nord de două ori anul trecut şi mi-a amintit de România înapoiată a anilor 90. Am întâlnit oameni foarte faini şi educaţi din Ucraina care vizitaseră România şi o priveau ca pe un model de succes, demn de urmat pentru ţara lor. Bulgaria e o ţara frumoasă care ne bate categoric la capitolul turism. Dar atâta timp cât în staţiunile lor vezi că e plin de turişti români, iar bulgarii nu îşi permit să frecventeze acele locuri, înseamnă că o ducem mai bine decât ei din punct de vedere material, nu?”, constată globe-trotter-ul. 

Despre Serbia, „modelul nostru din anii ‘90”, Ştefan spune că a mers doar înapoi, iar faţă de Ungaria decalajul s-a redus tot mai mult în ultimii ani.  

„În contextul nostru geografic, ne-am mişcat binişor după anii ‘90. O grămadă de români ambiţioşi, fie ei simpli căpşunari sau intelectuali, au plecat în lume în căutarea unei vieţi mai bune. Mulţi au trimis bani şi know-how înapoi acasă. Oamenii s-au deschis la minte, au început să călătorească, să-şi schimbe mentalitatea. Am intrat în UE şi, deşi nu sunt un fan al Europei de Vest, cred că a fost şi este soluţia cea mai bună pentru România. După sute de ani suntem mai aproape de Occident decât de Orient, având posibilitatea de a lua ce-i mai bun din ambele lumi”.

„E absurd să te consumi şi enervezi pe tema politicii“

Dezvoltarea României e comparată în articolul lui Ştefan Marinescu cu o cursă de atletism, pe care ţara noastră o începea în 1990 „ca un atlet neantrenat, subnutrit şi frustrat”.

„După 25 de ani, cursa continuă. Atletul a recuperat enorm. N-a ajuns pe primul loc, dar e mai aproape de el, decât de ultimul. Mulţi dintre adversari au început să îl respecte. Din păcate, proprii lui suporteri din tribună care ar trebui să-l încurajeze, aruncă cu rahat în el mânioşi, umilindu-l in faţa celorlalţi fără să-şi dea seama că atletul nu poate urca în clasament fără sprijinul lor”.

Fără să nege problemele de azi (sistemul medical, educational, salarizare, pierderea resursei umane, sistemul de pensii, etc.), Ştefan spune că există soluţii de redresare. 

„Nu vom rezolva aceste probleme considerându-ne un neam de rahat sau privind de jos în sus către alte ţări. Şi nici fiind toata ziua mânioşi pe politicienii noştri sau pe lichelele societăţii, convinşi fiind că din cauza lor se întâmplă toate relele. O ţară libera, din Europa de azi, nu funcţionează bine sau rău datorită, sau din cauza politicienilor. Dacă mâine facem rocada între politicienii nemţi şi cei români va garantez că Germania va rămâne la fel de prosperă, iar România va avea cam aceleaşi probleme. Politica e o mocirlă jalnică mai peste tot în lume. E absurd să te consumi şi enervezi pe tema asta”

„Să înlocuim mânia cu acţiunea“

Reflecţiile lui Ştefan Marinescu sunt urmate şi de un exemplu de iniţiativă care poate schimba România. 

„Azi exista internetul…Iar Romania are una dintre cele mai libere, rapide si ieftine conexiuni din lume. Sa profitam de ea. Sa profitam de informatie, pentru ca azi e cel mai de pret capital. Sa cream comunitati de oameni faini, sa dam exemple, sa fim solidari, sa ne impartasim experientele, sa ne unim fortele cu cei care au aceleasi idealuri. Acum e mai usor ca niciodata «să dăm mână cu mână”. Sa iesim, deci, din cochilii caci traim vremuri interesante. Sa inlocuim mânia cu actiunea“.

30 de ţări într-un an

Ştefan Marinescu (32 de ani), originar din Piatra Neamţ, şi soţia lui, Mihaela Noroc (29 de ani), au început aventura în jurul lumii în august 2013. În expediţia intitulată „Călător cu tricolor”, ei şi-au propus să parcurgă circa 30 de ţări, iar în locurile pe unde ajung să le vorbească oamenilor despre ţara România. Simbolul călătoriei este tricolorul pe care cei doi tineri îl poartă şi îl postează sub forma unui „tricolike” alături de obiective, sau locuri-simbol din ţările vizitate. 

Ideea le-a venit după ce au aflat de povestea mai puţin cunoscută a unui român care, exact cu 90 de ani în urmă (1923), a stabilit un record greu de egalat.

„Dumitru Dan, plecase cu 13 ani înainte, împreună cu alţi trei compatrioţi, într-o aventură incredibilă. Cei patru prieteni români îşi propuseseră sa facă înconjurul Pământului, mergând pe jos, îmbrăcaţi în costume populare şi încălţaţi în opinci. În timpul călătoriei legendare, au facut cunoscute tradiţiile româneşti, în intreaga lume, oferind spectacole de muzică şi dans popular şi câştigând astfel bani pentru continuarea aventurii. Din păcate itinerariul lor a fost pe cat de fascinant, pe-atât de dramatic. Rând pe rând, trei dintre călători şi-au pierdut viaţa. Dumitru Dan însă, a dus visul intregii echipe până la capăt. În 1923 reuşea să încheie turul, după ce traversase 76 de ţări şi folosise 497 de perechi de opinci. Performanţa sa a intrat în cartea recordurilor şi nu a fost egalată nici până în ziua de azi”, a explicat Ştefan Marinescu.

Pe aceeaşi temă:

Opt motive pentru care urâm şi ne blamăm ţara, în viziunea unui globe trotter român

Ocolul Pământului cu tricolorul. Povestea celor doi tineri care vor să promoveze imaginea României în 25 de ţări

Lumea prin ochii românilor plecaţi în aventura mondială „Călător cu tricolor”

Frumuseţile din lumea întreagă surprinse de o româncă în imagini. Fotografii inedite în Europa şi în Orient

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite