Nemţeanul care construieşte avioane în halele unui fost CAP din Valea Enei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginerul Vasile Procopie dezvoltă de 10 ani o afacere prosperă cu avioane ultrauşoare. Are în probe un nou tip de vehicul aerian.

Îndrăzneala de a înfiinţa într-un loc uitat de lume o fabrică de avioane a fost privită la început cu reticenţă de săteni, mai ales că inginerul Vasile Procopie a ales să-şi amenajeze hangarul în spaţiile zootehnice ale fostului CAP.

„A solicitat întâi să cumpere o construcţie care fusese un grajd de animale, cu perspectiva să-l modernizeze şi să-l transforme într-un punct de lucru", spune Gheorghe Palade, viceprimarul comunei Oniceni.

Inginerul a lucrat în domeniul aviaţiei în Bucureşti, la Bacău şi la Braşov, iar apoi în Germania timp de şase ani, după care s-a întors acasă şi a ridicat o făbricuţă. „Aici m-am născut, aici mă jucam cu avioanele de hârtie când eram mic", explică Procopie.

După o investiţie de circa 100.000 de euro, inginerul nemţean a început să producă primele prototipuri de aparate, iar primul client a fost din Germania. El spune că ştia din start ce are de făcut, după ce testase deja piaţa în ţările vest europene.

„În 2003-2004 am început să export, iar prima dată am vândut o structură, adică aripi, fuselaj, comenzile din interior, fără aparatură de bord, cu suma de 15.000 de euro. Apoi au venit şi comenzi din ţară", mai spune inginerul care vinde un aparat echipat complet cu 40-45.000 de euro, în funcţie de motor şi de aparate.

Cerere şi pe timp de criză

Chiar dacă în ultimii ani solicitările au mai scăzut, fabrica de la Valea Enei continuă să producă, în prezent, fiind deja date trei comenzi pentru Germania şi alte trei pentru clienţi din România.

În plus, Vasile Procopie lucrează acum şi la un prototip de avion de agrement, cu un singur loc. „Pentru acest prototip, materialele le-am cumpărat din Germania, iar motorul, cu tot cu elice, din Australia. Vrem să înlocuim o parte din avioanele din România cu producţie autohtonă", spune mândru inginerul nemţean. Prototipul este în probe cu Aeroclubul România, care şi-a trimis inspectorii să-l testeze, urmând să fie definitivat pentru autorizaţia de zbor.

În mica localitate de la limita judeţelor Neamţ, Vaslui şi Iaşi, avioanele sunt verificate cu inspectori de specialitate de la Bucureşti, iar spectacolul în sine face deliciul sătenilor. „Oamenii vin în special când pregătesc avioanele pentru zbor pe izlazul comunal şi aşteaptă până decolează. Înainte de zbor trebuie să le faci probe, să le rulezi pe pistă, faci verificări. Se face şi probă statică cu greutăţi din saci cu nisip aşezate pe aripa aparatului. După ce iei greutăţile, aripa trebuie să-şi revină înapoi şi să nu fie deformată", mai spune inginerul.

Dincolo de iniţiativa singulară, fenomenul de la Valea Enei ajută şi comunitatea locală deoarece serii de ucenici tineri vin să lucreze şi să înveţe meserie în fabrica de avioane.

Intră pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite