Neamț: Șezătoarea, reînviată la Piatra Șoimului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiceiurile de altădată au fost aduse la viață până în cele mai mici detalii

Satul Luminiş din comuna Piatra Şoimului a fost gazda unei șezători tradiţionale, organizată de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare", alături de primăria comunei Piatra Șoimului. Manifestarea a făcut parte din proiectul intitulat „Şezători în Neamţ", derulat de Centrul pentru Cultură şi Arte, în cadrul căruia s-au mai organizat asemenea manifestări în comunele Pipirig, Tazlău şi Tupilaţi. 

Şezătoarea de la Piatra Şomului a reconstituit în cele mai mici detalii întâlnirile de odinioară de la sate, care aveau caracter lucrativ dar şi distractiv. Decorul şezătorilor, legate în zonă mai ales de industria textilă (scărmănatul sau torsul lânii, scărmănatul inului şi cânepii), a fost refăcut aproape integral cu obiecte tradiţionale din colecţiile personale ale localnicilor: furci de tors, ragile, războaie de ţesut, meliţe, suveici, mosoare, sucale, vârtelniţe, costume populare, ţesături dar şi obiecte de uz casnic - linguri, ciubere, doniţe, vase de lut.

Atmosfera şezătorii tradiţionale din lumea satului nemţean a fost reconstituită de cele două ansambluri din Piatra Şoimului, „Mioriţa", îndrumat de Ioan Oţel şi „Datina străbună", care activează sub oblăduirea preotului din satul Luminiş, Lucian Mocănaşu.

Obiceiuri de mult uitate, condimentate cu bucate tradiționale

Membrii celor două ansambluri, fie ei copii, tineri sau bătrâni, au prezentat aspecte ale unor ocupaţii şi meşteşuguri uitate: ţesut, tors, meliţat sau brodat. Ansamblul „Mioriţa" a amintit tuturor, prin cântece, joc, snoave, glume şi proverbe, felul în care şezătoarea îmbina lucrul cu distracţia iar membrii ansamblului „Datina străbună" au prezentat invitaţilor un repertoriu de cântece tradiţionale româneşti, interpretate vocal şi instrumental.

„La fel ca altădată, după încetarea lucrului, participanţii au servit bucate pregătite în casă (poale-n brâu, gogoşi, plăcinte de mălai) şi au încheiat şezătoarea cu joc”, au precizat reprezentanții Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare.

Pentru perioada următoare, o altă șezătoare va fi organizată și în comuna Bălțătești.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite