Neamţ: Găleţile de gunoi, înlocuite cu sacoşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pungile cu resturi menajere sunt aruncate de-a valma în containere
Pungile cu resturi menajere sunt aruncate de-a valma în containere

Puţini pietreni mai folosesc recipientele primite gratis pentru sortarea gunoiului menajer printr-un proiect european. În urmă cu cinci ani, locuitorii oraşului au primit 90.000 de găleţi colorate pentru a colecta selectiv deşeurile.

Recipientele au fost împărţite pietrenilor prin intermediul asociaţiilor de proprietari, cu scopul de a-i educa pe oameni să sorteze corect deşeurile organice şi cele reziduale.

Pentru primul gen de deşeuri trebuia utilizată găleata de culoare verde, în timp ce găleata neagră era destinată colectării resturilor menajere care nu sunt biodegradabile. „Am folosit găleţile doar câteva zile pentru aşa ceva, pentru că nu aveau capac şi mirosea urât în casă“, recunoaşte pietreanul Ionuţ Dobrişan.

Resturi menajere aruncate de-a valma

Alţi locatari nici măcar nu le-au testat pentru a strânge gunoiul menajer, deoarece le-au găsit imediat altă utilitate.

„Eu le mai folosesc şi acum. Pun întâi o folie de plastic şi strâng deşeurile pe sortimente. La containerele de afară arunc gunoiul cu tot cu pungă“, spune Vasile Leonte, preşedintele Asociaţiei 2 Precista. Operatorul serviciului de salubritate spune că pungile din plastic aruncate cu tot cu deşeuri în containere nu creează probleme în procesul de reciclare. „Dacă sortarea ar fi corect realizată şi deşeurile organice nu ar fi amestecate, s-ar putea obţine compost util ca şi îngrăşământ natural. Cum în containerul verde găsim şi pet-uri din plastic sau pamperşi e greu de spus că putem valorifica ceva“, spune Ionel Ploaie, directorul societăţii Brantner.

Acesta consideră că nu renunţarea la găleţi împiedică funcţionarea sistemului, ci faptul că pietrenii nu s-au obişnuit încă să sorteze deşeurile pe categorii.

Contribuţia UE, de 10 milioane de euro

„Putem refolosi doar deşeurile din plastic şi hârtie sau carton, unde recuperăm peste 90% din ceea ce populaţia aruncă în containerele speciale. În cazul resturilor menajere reziduale şi organice nu refolosim aproape nimic“, mai spune reprezentantul firmei de salubritate.

Sistemul de colectare şi reciclare a deşeurilor a fost schimbat în Piatra Neamţ în decembrie 2006. Atunci au fost amenajate 943 de puncte de colectare, cu câte patru tipuri de containere pentru hârtie/carton, plastic/sticlă, deşeuri organice şi deşeuri reziduale. Contribuţia Uniunii Europene la proiect  a fost de  10 milioane de euro.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite