Medici şi funcţionari acuzaţi de escrocherii cu concedii medicale. O „afacere“ de 6 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Audierile au avut loc la sediul DIICOT Neamţ FOTO Mesagerul de Neamţ
Audierile au avut loc la sediul DIICOT Neamţ FOTO Mesagerul de Neamţ

Procororii DIICOT au reţinut mai multe persoane care sunt acuzate de escrocherii cu concedii medicale fictive, între ei fiind medici şi funcţionari publici.

Cele şaisprezece percheziţii efectuate de poliţiştii şi procurorii de la DIICOT pe data de 24 noiembrie 2021, la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Neamţ şi la cabinetele unor doctori, s-au soldat cu reţinerea a zece persoane, între ei fiind medici şi funcţionari publici. 

Ei sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual. În cazul a şapte s-a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca în această seară sau la noapte să se ceară arestarea preventivă. Pentru alţi trei, procurori au decis cercetarea sub control judiciar. 

Între cei ce vor ajunge în faţa judecătorilor se află doi medici, o funcţionară de la Casa de Asigurări, tatăl acesteia, un agajat al ANAF Neamţ şi tatăl lui, plus o altă persoană. În timpul descinderilor au fost ricate mari sume de bani, zeci de mii de euro şi lei, telefoane, hard disk-uri, laptop-uri, documente medicale şi contabile. 

Anchetatorii vorbesc de angajarea fictivă a unor persoane în societăţi create în acest scop, care ar fi decontat concedii medicale pentru boli închipuite. În acest fel bugetul de stat a fost fraudat cu aproximativ 6 milioane de lei. „Pe teritoriul României, s-ar fi constituit şi ar fi activat un grup infracţional organizat, ai cărui membri s-ar fi asociat, în scopul comiterii de fraude în dauna bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor acestora şi prin implicarea directă, cu prilejul solicitării decontării de concedii medicale ale unor angajaţi ai unor societăţi comerciale, pe care le-ar fi folosit în acest scop“, se arată într-un

comunicat al Poliţiei Neamţ. 

Angajarea acestor persoane s-ar fi făcut cu titlu fictiv, societăţile fiind înfiinţate exclusiv în scopul

obţinerii acestor sume de bani cu titlu de concedii medicale. Liderii acestui grup infracţional ar fi cunoscut modul de funcţionare al decontării concediilor medicale, astfel încît ar fi folosit diverse

metode, inclusiv persoane din sistemul medical sau persoane din familie, respectiv anturajul apropiat, pentru realizarea întregului mecanism. 

„Activitatea infracţională a grupului s-ar fi desfăşurat sub mai multe modalităţi, respectiv un palier pe care a avut loc angajarea, cu caracter fictiv, a unor persoane, la anumite societăţi comerciale, pe alt palier obţinerea unor documente medicale, beneficiind de sprijinul unor medici specialişti şi medici de familie, care ar fi atestat, în mod nereal, faptul că persoanele solicitante de concedii medicale prezintă anumite boli“, se mai precizează în comunicatul IPJ Neamţ. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Un preot cu har de la poalele Ceahlăului a murit pe scaunul de spovedanie din biserica satului său

Poveşti la căpătâiul Dragăi Olteanu Matei: „Să fim bucuroşi că am avut-o printre noi atâţia ani“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite