Spitale unde vii cu o boală, dar capeţi altele. Peste nouă sute de infecţii nosocomiale, în Neamţ

0
Publicat:

Peste nouă sute de infecţii nosocomiale au fost înregistrate anul trecut, în Neamţ. Unii pacenţi s-au internat pentru a trata o anumită boală, dar au căpătat altele, unele dintre ele fiind foarte grave. În prezent, specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică fac verificări în unităţi sanitare, cabinete şi laboratoare.

Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. FOTO Arhiva Adevărul
Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. FOTO Arhiva Adevărul

„Am dispus un control, care se va finaliza la sfârşitul lunii martie. Este vorba de acele verificări anuale, care urmăresc aspecte legate de calitatea actului medical - condiţiile de igienă, protocoale, circuite, verificarea activităţii în blocurile alimentare, etc“, a declarat, pentru „Monitorul“, Radu Firăstrău, directorul DSP Neamţ.

Controale care vizează modul în care sunt respectate normele de igienă vor avea loc nu numai în spitale, ci şi la alte instituţii care acordă asistenţă, în speţă cabinete din policlinici, ale medicilor de familie şi stomatologice, laboratoare de analize sau centre de permanenţă.  etc. Acestea au rolul de a combate infecţiile asociate actului medical (IAAM).

Conform DSP Neamţ, în unităţile sanitare din judeţ s-au înregistrat anul trecut un număr total de 901 cazuri de infecţii asociate actului medical, cărora li se mai spune şi infecţii nosocomiale. Dintre acestea, 17 au fost septicemii, 302 infecţii respiratorii (patru bronhopneumonii) şi  429 digestive.

Au mai fost 47 urinare, 25 cutanate, dintre care 13 după injecţii sau puncţii.  Alte 33 de afecţiuni au apărut la pacienţi internaţi urmare a unor intervenţii chirurgicale şi 35 de altă natură. La Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ au fost 553 infecţii, din care 17 septicemii. S-au mai înregistrat 123 de infecţii respiratorii şi 276 digestive.

La Spitalul de Urgenţă din Roman, dintre infecţiile asociate actului medical, 184 la număr, cele mai multe au fost respiratorii, digestive, şi urinare. Cazuri de acest fel au fost chiar şi la pacienţi internaţi la Spitalul de Boli Neuropsihice Sfântul Nicolae din Roman, fiind vorba de 55, din care 53 respiratorii şi două urinare.

Infecţia nosocomială este definită ca fiind cea dobândită în cadrul spitalului, după internare sau externare. Pot avea la bază anumite infecţii bacteriene contactate în unitatea sanitară, fie cu fungi sau viruşi. Contactarea unei infecţii asociate actului medical este favorizată de  sistemul imunitar al pacientului, unul care este slăbit.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite