„Lupii albinelor”, adică viespile de pădure, pericol mare pe un traseu din Ceahlău. Anul trecut, un turist a murit

0
Publicat:

Viespile de pădure, sau „Lupii albinelor”, după cum li se spune, reprezintă un pericol mare pe un traseu din Ceahlău. Anul trecut, un turist a murit în Neamţ, în urma înţepăturilor acestor insecte.

Lupii albinelor trăiesc „n colonii FOTO Descopera.ro
Lupii albinelor trăiesc „n colonii FOTO Descopera.ro

Astăzi, 11 iulie 2023, Serviciul Salvamont a făcut publică o atenţionare adresată celor care vor să urce pe munte, în perioada următoare, pe poteca alpină Staţiunea Durău - Cascada Duruitoarea - Cabana Dochia, transmiţând câteva sfaturi. Au semnalizat zona respectivă cu benzi şi au montat afişe.

„În zona Piciorul lui Bucur s-a dezvoltat o colonie mare de viespi de pădure. Deoarece în acestă perioadă insectele sunt mult mai agresive dacă intri în zona cuibului, probabil din cauză că în iulie îşi hrănesc intensiv larvele şi/sau din cauza creşterii temperaturii aerului, am balizat un perimetru de siguranţă, pe care vă sfătuim să îl ocoliţi şi mai ales să nu rupeţi banda de delimitare“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont.

Avertizarea mai arată că veninul viespei este de circa zece ori mai mic decât cel de albină, dar dacă numărul muşcăturilor este mare, se poate intra în şoc anafilactic. Coloniile pot avea şi 1.000 de exemplare. Sunaţi la 112 în caz de atac şi dacă la scurt timp apar următoarele simptome: reacţii cutanate, respiraţie şuierătoare, senzaţie uşoară de sufocare, ameţeală, greţuri şi vărsături.

Tot pe traseul Duruitoarea - Cabana Dochia, recent, salvamontiştii au avertizat despre altă zonă periculoasă - sectorul cu lanţuri (o porţiune cu risc maxim, cei care o străbat ajutându-se de lanţuri, pentru că nu au putut fi realizate mâini curente din lemn sau structuri metalice, din cauza reliefului), la Crucea Aviatorului, rugând montaniarzii să respecte regulile stabilite de ei.

Zona unde este cuibul viespilor a fost delimitată FOTO Salvamont Neamț
Zona unde este cuibul viespilor a fost delimitată FOTO Salvamont Neamț

Au fost amplasate plăcuţe avertizoare, pe ele fiind recomandări: proritatea este pe sensul de urcare a turiştilor, capacitatea maximă este de trei persoane, nu dislocaţi fragmente de rocă, accesul pe tronsonul cu lanţuri nu este recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace, epilepsie sau alte afecţiuni neuromotorii, parcurgerea se face pe proprie răspundere, etc.

Anul trecut, pe 3 iulie, de o moarte stupidă a avut parte un ieşean, de 51 de ani, care plecase într-o drumeţie prin pădurile din Tarcău, localitate de la poalele Ceahlăului. A fost atacat de Lupii albinelor (bărzăuni în limbaj popular deoarece sunt mai mari decât viespile comune). A intrat în stop cardio-respirator şi nu a răspuns la manevrele de resuscitare efectuate de cadrele medicale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite