Lumea interlopă din Piatra Neamţ, reunită după gratii, la aproape 4 ani de la atentatul din Cafe Latino

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii clanurilor Mararu, Mironescu şi Botez sunt la închisoare împreună cu “locotenenţii” lor, având de executat pedepse ce însumează 167 de ani de detenţie. Doar fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu nu îşi cunosc încă pedepsele

14 noiembrie 2010, o zi aparent liniştită de duminică în Piatra Neamţ, a dat startul unor incidente sângeroase, de tip mafiot, ai cărei protagonişti au fost capi ai lumii interlope din oraş. În acea zi, la orele prânzului, Cristian Chilat, zis Falău, a intrat înarmat cu un pistol Colt, calibru 11,45 mm, în cafeneaua unde se aflau fraţii Mararu şi a deschis focul. Rănit grav, Gheorghiţă nu a mai putut fi salvat, murind la puţin timp după ce a fost dus la spital, în timp ce fratele său, Bogdan, a ajuns la spital cu două plăgi împuşcate în abdomen. 

Chilat a dispărut de la locul faptei, dar a fost prins a doua zi, luni, 15 noiembrie, în comuna Bârgăoani. În timpul urmăririi penale, Falău a refuzat să colaboreze cu procurorii, dar aceştia au reuşit să afle mai multe informaţii după ce i-au interceptat convorbirile telefonice efectuate din arest. 

Procesul lui Falău s-a desfăşurat la Tribunalul Neamţ, iar în iulie 2011 s-a dat prima sentinţă: Cristian Chilat a fost condamnat la 19 ani de detenţie şi a fost obligat la plata despăgubirilor civile exact aşa cum au fost cerute de părţile vătămate – aproape un milion de euro cu titlu de despăgubiri morale şi materiale pentru Alina Mararu, cei doi copii minori ai victimei şi către Bogdan Mararu. Condamnarea a rămas definitivă în aprilie 2012, după ce fusese atacată şi la Curtea de Apel Bacău, astfel că, Falău ar urma să fie din nou în libertate abia în anul 2029, când va avea 59 de ani. 

După intrarea în vigoare a noului Cod Penal, Cristian Chilat, s-a adresat în martie 2014 magistraţilor Tribunalului Iaşi solicitând reducerea pedepsei, prin aplicarea legii mai favorabile. Demersul a fost inutil, Chilat putând cere eliberarea condiţionată abia în anul 2025, după executarea a două treimi din pedeapsă.

Mironescu bătut măr de clanul Ţâţă

La scurt timp după atentatul de la Café Latino, pe 14 în februarie 2011, un alt episod violent a răbufnit, de această dată la circa 50 km de Piatra Neamţ. Ioan Dumitru Mironescu, zis Puiu, a fost atacat cu bâtele de mai mulţi indivizi care l-au urmărit în timp ce se întorcea de la Bucureşti. Bătaia cruntă a avut loc la trecerea la nivel cu calea ferată de la Lilieci, lângă municipiul Bacău.

Actorii incidentului au fost prinşi la scurt timp, dar Adrian Marin Botez, zis Ţâţă, liderul agresorilor, a fost căutat de poliţiştii din toată ţara mai bine de trei ani. Pe 9 mai 2011, după ce procurorii au probat că Ţâţă a fost implicat în tentativa de omor asupra lui Puiu Mironescu, Tribunalul Bacău a eliberat un mandat de arestare pe numele lui Adrian Marin Botez.

Abia zilele trecute, respectiv pe 20 mai 2014, acesta a fost prins într-un bar din Bucureşti în urma unei acţiuni coordonate de poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi SIAS. 

În timpul în care a fost fugar, Botez fost judecat şi condamnat la 12 ani de detenţie. Cel care a condus maşina în atac, Claudiu Păvălucă, are de executat 9 ani, la fel ca şi Constantin Manea. Restul acuzaţilor, Dorin Păvălucă, Cătălin Bogdan Rusu, Constantin Cătălin Crăciun, Vasile Stoleru şi Vlăduţ Romeo Zâmbrean Sbranca, au pedepse de câte 10 ani de puşcărie. În total, clanul Ţâţă a cumulat 80 de ani de detenţie.

Mironescu - 15 ani de închisoare şi 5 ani de interdicţie 

Pe 31 martie 2014, Dumitru Mironescu a fost condamnat la 15 ani de închisoare de magistraţii Curţii de Apel Bacău. Duşmanul de moarte al Mararilor a fost acuzat că a angajat mai multe persoane pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu prin amplasarea unei bombe sub maşină, plan deturnat în noaptea de 10/11 ianuarie 2013. 

Alţi 6 “locotenenţi” ai lui Mironescu au primit pedepse între 7 şi 15 ani, în total fiind vorba de 68 de ani de închisoare. Liderul grupării, Dumitru Mironescu (40 de ani) va sta următorii 15 ani după gratii, iar după executare, în următorii 5 ani, are interdicţie de a se afla în Piatra Neamţ. 

Aceeaşi interdicţie este valabilă şi pentru Daniel Pădurariu, de 41 de ani, din comuna Alexandru cel Bun. Omul angajat de Puiu Mironescu să-l lichideze pe Bogdan Mararu are de executat 10 ani de închisoare. Cosmin Lăcătuş, din Tîrgu Ocna va sta la puşcărie 12 ani, iar Petrică Jâtaru, tot din Târgu Ocna, a primit 9 ani de închisoare. Ovidiu Popa, prins în flagrant pe când monta amestecul exploziv sub maşina lui Mararu a primit 15 ani de închisoare, iar Emil Cristofor, 7 ani. 

Dacă atentatul ar fi avut loc, bomba ar fi ucis toţi ocupanţii maşinii şi ar fi creat pagube pe o rază pe 350 de metri. Amestecul exploziv a fost procurat de Mironescu. Totul a plecat de la incidentul din noiembrie 2012 când fraţii Mararu au angajat un ucigaş să-l ucidă pe Mironescu. Acesta a ratat ţinta, iar Mironescu a decis să se răzbune.

Fraţii Mararu îşi aşteaptă sentinţele după gratii 

Fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu sunt în detenţie din 13 februarie 2013, după episodul cu bomba montată de oamenii angajaţi de Puiu Mironescu sub maşina lui Bogdan Mararu. În fapt, procurorii bucureşteni îi acuză pe cei doi fraţi că au tocmit un ucigas plătit pentru a-l ucide pe Dumitru Mironescu. 

Anchetatorii afirmă că fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu i-ar fi promis lui Vitalie Proca, un temut asasin din Republica Moldova, suma de 20.000 de euro dacă l-ar fi lichidat pe Dumitru Mironescu. Proca a stat în Bucureşti mai bine de 10 zile, timp în care l-ar fi urmărit pe Puiu Mironescu. Pentru a se deplasa mai uşor, fraţii Mararu i-au cumpărat lui Proca un autoturism Audi A6 înmatriculat în Moldova, pentru a-l folosi la comiterea faptei.

Fraţii Mararu i-au oferit asasinului toate informaţiile necesare pentru identificarea victimei, doar că ucigaşul plătit a dat greş, confundând ţinta. 

În loc să-l împuşte pe Mironescu, Proca l-a împuşcat pe Răzvan Isăilă, un tânăr bucurestean care avea un autoturism Mercedes, ca al lui Mironescu, iar numărul de înmatriculare cu aceeasi combinatie de litere. Incidentul a avut loc pe 26 noiembrie 2012, în cartierul Vitan, când basarabeanul l-a împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalasnikov şi un pistol Makarov, pe Isailă care, printr-o minune, a scăpat cu viaţă. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite