Întâlnirile cu zimbrii, tot mai dese în pădurile din Carpaţi. Cum reacţionează atunci când sunt filmaţi VIDEO

0
0
Zimbru liber în pădurile din Neamţ FOTO: Ionel Onofraş
Zimbru liber în pădurile din Neamţ FOTO: Ionel Onofraş

În pădurile din împrejurimile oraşului Târgu Neamţ, întâlnirile oamenilor cu turmele de zimbri liberi sau cu exemplare solitare sunt tot mai frecvente.

Un exemplar impresionant de zimbru a fost filmat în aceste zile de un silvicultor într-o poiană din zona Ocolului Silvic Văratec, din arealul Parcului Natural Vânători Neamţ. Imaginile înregistrate de inginerul Viorel Timişescu, de la Direcţia Silvică Neamţ au fost făcute publice pe 1 februarie, alături de câteva explicaţii: 

„Masculii sunt solitari, în timp ce femelele de zimbru în libertate trăiesc în turme, alături de pui, până acând aceştia ating maturitatea. Zimbrii în libertate din Parcul Natural Vânători Neamt şi-au extins arealul la peste 40.000 de hectare, în pădurile din judeţul Neamţ...Specialiştii Romsilva din cadrul Parcului Natural Vânători Neamţ au eliberat acum şapte ani primii zimbri în natură. Acum numărul acestora a crescut la 38 de exemplare, 14 dintre aceştia fiind născuţi în libertate.“, se arată în postarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva promovată şi de Parcului Natural Vânători Neamţ. 

Zimbru surprins în zona Ocolului Silvic Văratec sursa: PNVN/Facebook    

Tot la începutul acestui an, în ianuarie, o echipă a unui parc zoo din Irlanda a venit în Neamţ pentru a observa turmele aflate în libertate. Ghidaţi de specialiştii Parcului Natural Vânători Neamţ, oaspeţii au căutat zimbrii şi i-au filmat cu ajutorul unor drone, pentru un material de promovare.

„Irlandezii sunt implicaţi în diferite acţiuni de salvare a speciilor periclitate, printre care şi zimbrii. Ei au venit de la grădina zoologică Fota Wildlife şi doresc să utilizeze imaginile filmate la noi ca un fel de promovare, să arate rezultatele palpabile ale muncii lor. Au văzut trei turme şi au plecat acasă mulţumiţi. Mersul prin zăpadă prin păduri de răşinoase, alături de zimbri, a fost ceva inedit pentru irlandezi şi au fost dispuşi să facă acest efort“, a declarat Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători Neamţ.

Parcul Natural Vânători Neamţ, singurul loc din România unde zimbri trăiesc în libertate, în semilibertate şi în captivitate, a primit în urmă cu cinci ani o donaţie consistentă din străinătate: 6 exemplare de zimbri (femele cu vârste de 2 şi 3 ani) au ajuns atunci în rezervaţia din Neamţ provenind de la grădinile zoologice Howletts (2 exemplare) şi Port Lympne (1) din Anglia, Fota Wildlife (2) din Irlanda şi Highland (1) din Scoţia. 

După o perioadă de carantină, zimbrii au fost puşi în libertate alăturându-se turmei care număra la acea vreme 11 exemplare şi, în a ajuns în prezent la 38 de exemplare.

Mai multe - Piatra Neamţ

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite