Îngheţata de mici, reţeta trăsnită a unui cunoscut chef bucătar. Cum îţi poţi surprinde prietenii invitaţi la masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngheţata de mici recomandarea lui Chef Giovanni
Îngheţata de mici recomandarea lui Chef Giovanni

Preparatul, care pare o adevărată nebunie, poate fi o soluţie interesantă ca aperitiv sau garnitură la fripturi şi la peşte.

Deşi e un produs de desert, îngheţata (nu cea dulce) este un produs întâlnit în bucătăria mediteraneană. 

„Noi, românii, nu concepem îngheţata decât ca un produs dulce, un desert. În bucătăria italiană, unde este un cult pentru îngheţată, se foloseşte însă şi ca aperitiv ori garnitură la friptură de vită sau la peşte“, spune Ionuţ Popa, alias Chef Giovanni, un specialist care şi-a crescut notorietatea în cadrul unei celebre emisiuni de profil, Chefi la cuţite. 

În precedenta ediţie a emisiunii difuzate de Antena 1, Chef Giovanni i-a surprins total pe cei trei juraţi, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu cu îngheţata de…mici.

chefi

„În Italia, unde am lucrat, am avut într-un restaurant îngheţată cu trei tipuri de boabe de piper (roşu, verde şi negru), sau în alt loc se făcea în faţa clientului, pe loc, îngheţată de bere cu azot. Tot acolo, am gustat de la cineva îngheţată de slănină, faimoasa Lardo di Colonata, cum îi spun ei sau îngheţată de ardei iuţi. Eu am făcut până acum îngheţată dulce din pâine cu cereale, îngheţată de usturoi şi îngheţată de mici“, spune Chef Giovanni.

Pentru cei care vor să încerce să prepare acest fel de îngheţată-aperitiv, Chef Giovanni spune că primul pas este pregătirea pastei: 

„Mai întâi se pun micii pe grătar, dar trebuie ţinut cont că e musai să fie foarte bine făcuţi. Nu arşi, nu carbonizaţi, ci mai uscaţi, ca să scoatem apa din ei. Se lasă să se răcească, şi apoi se blendează pentru a-i face din nou pastă. În acest amestec se pune frişcă neutră, deoarece e un aperitiv, nu un desert. Pentru o caserolă cu 12 mici am folosit o jumătate de litru de frişcă“, îşi descrie reţeta proprie Chef Giovanni.

chefi

După ce se amestecă această pastă cu blenderul, totul se pune pe foc, la aragaz.  

„Am legat compoziţia cu un gălbenuş de ou şi am folosit miezul de la două felii de pâine pentru a absorbi lichidul din compoziţie. Se adaugă încet restul de frişcă, sare şi piper după gust iar toată compoziţia am întins-o în tăvi şi le-am pus la rece, în congelator. Când începe să se întărească toată compoziţia o mai amestec pentru a nu se forma ace de gheaţă“, mai spune Ionuţ.  

Unul din lucrurile care trebuie urmărite în această fază este să nu fie un congelator care să îngheţe prea tare, la o temperatură de -2, -3 grade, compoziţia menţinându-se cremoasă. 

„De 1 mai, eu am servit-o clienţilor mei cu îngheţată de usturoi şi seminţe de muştar pe un pat de pâine prăjită. E o idee bună pentru a-ţi surprinde prietenii, sau merge foarte bine ca garnitură la peşte“, a mai spus Chef Giovanni.

inghetata
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite