Iarna s-a instalat în zona montană. Locul din ţară unde este cel mai gros strat de zăpadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabana Dochia din masivul Ceahlău FOTO Salvamont Neamţ
Cabana Dochia din masivul Ceahlău FOTO Salvamont Neamţ

Precipitaţiile căzute noaptea trecută şi astăzi s-au transformat în zăpadă, într-un masiv din ţară stratul ajungând la o grosime consistentă

Vremea caldă de acum câteva zile este deja amintire, condiţiile meteo înăsprindu-se considerabil ]n acest început de săptămână. Precipitaţiile care au început să cadă noaptea trecută şi astăzi, până aproape de prânz, au fost în teritoriu sub formă de ploaie, însă în zona montană s-au transformat repede în zăpadă. 

Aşa se face că pe 9 noiembrie, la Staţia Meteo Ceahlău - Vârful Toaca erau deja 12 centimetri de nea. Era cel mai mare strat de zăpadă din toată ţara, în timp ce la Bâlea Lac, Vârful Omu sau Câmpeni, grosimea era de doar unu sau doi centimetri. 

Pe acest fond, în  ţinutul străjuit de Ceahlău s-a răcit considerabil, iar astăzi, la ora 12.00, termometrele indicau numai 6 grade la Piatra Neamţ, 7 erau la Târgu Neamţ şi 8 se înregistrau la Roman. Tot atunci, la Staţia Toaca erau valori termice negative, - 4 grade, însă din cauza vântului se resimţeau -7. 

Conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, cea mai rece zi din această săptămână în zona Moldovei se anunţă a fi cea de mâine, 10 noiembrie. Chiar dacă cerul se degajează şi va fi senin, nu vor fi mai mult de 6 grade Celsius, iar noaptea va fi îngheţ la sol, minima fiind de 0 grade. De săptămâna viitoare  iarna îşi cam face simţită prezenţa, 

maximele diure fiind între 2 şi cel mult 6 grade, iar  minimele între 0 şi -6 grade. 

O anomalie termică a avut loc pe 3 noiembrie 2021 în Neamţ, fiind valori extreme. La ora 09.00, cel mai cald din toată ţara era la Piatra Neamţ şi Tulcea, 12 grade. Tot atunci, la Staţia Meteo Ceahlău - Toaca erau -2 grade, dar din cauza vântului indicele de răcire era -23 de grade, adică cel mai rece din ţară, pentru că indicele era de -11 grade la Călimani şi -9 la Stâna de Vale. Indicele menţionat reprezintă o măsură a temperaturii resimţite şi depinde de cea a aerului şi de viteza vântului. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Evadarea spectaculoasă a unei femei de sub escorta poliţiştilor. De ce era urmărită internaţional

Expediţia temerară a doi români, cale de 13.000 de km, prin Australia. Printre păianjeni şi furnici gigant FOTO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite