FOTO VIDEO Trei lacuri de pe cursul Bistriţei, raiul lebedelor care migrează din nordul Europei spre Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe cele trei lacuri de acumulare din apropierea oraşului Piatra Neamţ, iarnă de iarnă pot fi văzute colonii de lebede şi raţe sălbatice. Păsările migrează din nordul Europei până când vremea începe să se încălzească.

O atracţie deosebită pentru turiştii care se deplasează dinspre Piatra Neamţ spre Bicaz în această perioadă a anului este spectacolul oferit de sutele de lebede şi raţe sălbatice aflate pe lacurile de pe Bistriţia. 

Lacurile Vaduri şi Pângăraţi sunt declarate arii naturale protejate pentru o serie de păsări acvatice, printre care şi lebăda de iarnă, o raritate în zona de munte. Specialiştii susţin că lebedele au apărut în aceste zone în anii ’60, după crearea  lacurilor de acumulare Bâtca Doamnei, Vaduri şi Pângăraţi.

Profesorul universitar Carmen Gache de la Facultatea de Biologie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, preşedinte al Societăţii Ornitologice din România, a explicat pentru Adevărul că păsările se opresc sporadic aici, în timpul migraţiei lor din Nordul Europei spre Sud, spre Delta Dunării şi bălţile Prutului. Din 1994, numărul lor a devenit semnificativ, având o tendinţă de creştere.

Pe cele trei lacuri de acumulare păsările de apă pot fi observate în perioada de iarnă, acum populaţia fiind mult mai numeroasă decât vara.

„Cea mai vizibilă diferenţă dintre cele două specii de lebădă - de vară şi de iarnă este dată de culoarea ciocului. Acesta este galben la lebăda de iarnă şi roşu-portocaliu la cea de vară. Lebăda de iarnă se mai numeşte lebădă cântătoare, deoarece emite în timpul zborului sunete asemănătoare unui cântec. Cea de vară se mai numeşte mută, pentru că nu scoate sunete“, a explicat pentru adevarul.ro Manuela Cozma, comisar al Gărzii de Mediu Neamţ şi membru al Societăţii Ornitologice din România.

Specialiştii susţin că denumirea celor două specii vine de la faptul că una este prezentă în zonele noastre numai iarna, după ce se cuibăreşte în extremitatea nordică a Europei, iar cealaltă este prezentă şi vara.

Fiind vorba de arii de protecţie avifaunistică, pentru o mai bună vizibilitate a păsărilor de apă au fost construite, atât la marginea Drumului Naţional, cât şi pe malul lacului Pângăraţi, două foişoare de observare. 

În urmă cu patru ani, păsările de pe cele trei lacuri au fost numărate, în cadrul unui program mondial de monitorizare, International Waterbird Count. Atunci au fost observate 250 de lebede de vară, 95 de lebede de iarnă, peste 1.300 de exemplare de raţă mare, circa 200 de exemplare de raţă mică, cam tot atâtea de raţă sunătoare şi trei exemplare de raţă suliţar.

Pe aceeaşi temă:

Lebede de vară pe lacurile din Neamţ

Lebedele de pe lacurile din Neamţ migrează mai repede

Lebedele, atracţia lacului Pângăraţi

Piatra Neamţ: Lebedele au migrat în zona podului „Căprioara”

Lebedele de pe Bistriţa, păzite cu patrule de poliţie

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite