Duhovnicii Moldovei şi Moş Crăciun. Ce au în comun Ilie Cleopa şi Iustin Pârvu cu cel mai iubit personaj al sărbătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot şi un fotograf au trăit experienţe de neuitat în vizitele făcute la chiliile celor doi predicatori de la mănăstirile Sihăstria şi Petru Vodă.

Preotul Ioan Valentin Istrati, doctor în Teologie Liturgică la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu şi fotograful Cristina Nichituş Roncea au avut ocazia să-i cunoască pe cei doi mari duhovnici ai Moldovei, Ilie Cleopa şi Iustin Pârvu.

Impresiile şi experienţa întâlnirilor relatate de cei doi, arată că părinţii Iustin şi Cleopa aduceau cu Moş Crăciun, personajul popular atât de iubit de copii.  

Într-un articol intitulat „Părintele Cleopa - vărul lui Moş Crăciun“ şi publicat pe site-ul doxologia.ro, preotul Ioan Valentin Istrati, profesor doctor la Facultatea de Teologie Ortodoxă Andrei Şaguna, povesteşte că, pe când era copil, a mers la mănăstirea Sihăstria împreună cu tatăl său, preot, pentru a asculta vorbele de duh ale Părintelui Cleopa. 

„În faţa chiliei lui, curtea devenise un amfiteatru al veşnicei, plin ochi de oameni veniţi de prin toate colţurile ţării, pentru a asculta cuvintele pline de Duh Sfânt şi de umor duhovnicesc sănătos, ale marelui predicator“, descrie atmosfera părintele Istrati. 

Prea mic fiind, acesta recunoaşte că nu era prea atent la cuvintele părintelui Cleopa, dar îşi aminteşte că duhovnicul a insistat să-i sărute mâna tatălui său, un semn de „smerenie imensă, adevărată, autentică, fără urmă de crispare sau de făţărnicie“.

Părintele Ilie Cleopa, duhovnicul şi stareţul Mănăstirii Sihăstria FOTO: doxologia.ro

image

Preotul Istrati îşi aminteşte că părintele Cleopa s-a aplecat apoi cu „un zâmbet sănătos“ spre el. Reacţia copilului a fost spontană, iar dialogul, plin de tâlc:  

„Eu m-am pierdut în faţa sa şi am putut doar să îngaim: <Măi... Moş Crăciun!> Atunci moşul Cleopa, a râs copilăreşte şi a zis: <Ehei..., nu sunt Moş Crăciun, dar... sunt rudă cu el>. Mult mai târziu am realizat profunzimea cuvintelor lui:

orice om care dăruieşte cuvânt duhovnicesc, din toată inima lui, e rudă cu Moş Crăciun, dăruitorul ascuns de daruri pruncilor, omul care seamănă prin iubire cu Dumnezeu“

Moş Crăciun, în chilie la Petru Vodă  

Până aproape de ultimul an al vieţii (2013), uşa părintelui Iustin Pârvu de la chilia mănăstirii Petru Vodă era mereu deschisă tuturor celor care îl căutau pentru sfaturi şi binecuvântare. 

Cristina Nichituş Roncea, premiată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti pentru albumele fotografice care au ca subiect lumea ortodoxă românească („Părintele Justin Mărturisitorul“ - 2013), „Precum în cer, aşa şi pe pământ“ - 2011) povesteşte că prima dată când a ajuns la mănăstirea Petru Voda a fost într-o seară de Crăciun. 

„Luminau stelele, ninsese, totul era alb, iar maicile se pregăteau să meargă cu colindul. Iată-mă umblând, împreună cu ele, de pe un deal pe altul, din chilie în chilie. <Leru-i, Doamne, Ler / au pornit cu plugusorul / îngerii prin cer>. Intrasem, pe nesimţite, în călătoria din poveste“, descrie fotografa atmosfera feerică din Ajunul mari sărbători creştine. 

Pentru Cristina Nichituş Roncea, întâlnirea cu părintele Iustin Pârvu a fost întâlnirea cu Moş Crăciun:  

„La căsuţa cu cei mai mulţi pelerini, în noapte, uşa s-a deschis şi din chilie a ieşit chiar Moş Crăciun, aşa cum îl ştiam dintotdeauna: un patriarh înalt, cu barba albă, un zâmbet care-ţi încălzeşte inima şi o privire care ştie întreaga-ţi viaţă, dacă ai fost sau nu cuminte. Intrasem în Rai. Am simţit că această întâlnire cu Părintele avea să îmi schimbe viaţa“, este mărturia fotografei în cuvântul care însoţeşte albumul „Precum în cer aşa şi pe pământ“, o lucrare dedicată ctitorului Mănăstirii Petru Vodă.

Părintele Iustin Pârvu FOTO: Cristina Nichituş Roncea ("Precum în cer, aşa şi pe pământ" - 2011)

image
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite