Urmaşul preotului Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă: „Copiii noştri au obiceiuri împrumutate de la satanişti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmaşul părintelui Iustin Pârvu la celebra mănăstire din Neamţ deplânge soarta generaţiei tinere. Stareţul le cere părinţilor, preoţilor şi profesorilor să se implice mai mult în educarea copiilor.

Părintele arhimandrit Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, din Neamţ, le-a vorbit recent credincioşilor despre problemele tinerilor din zilele noastre şi a lansat un apel pentru îndreptarea lor. La predica ţinută în cadrul slujbei din 9 octombrie, în „Duminica Învierii fiului văduvei din Nain“, stareţul a prezentat un tablou sumbru al generaţiei care vine din urmă:

„...Copiii ăştia ai noştri, atât de rău i-a lovit Internetul, şi atât de rău i-a lovit moda lumii acestea şi obiceiurile care au apărut acum, cu jocuri pe calculator, cu tot felul de concerte pe stadion, şi altfel de obiceiuri împrumutate de la satanişti, de la ăia care ţin cu diavolul - droguri, trafic de carne vie şi alte lucruri rele“.

Pentru a exemplifica starea de degradare a tinerei generaţii, stareţul Hariton a mai folosit un exemplu din cotidian.

„Te uiţi pe stradă şi vezi cum se face o pauză la un liceu, colţurile de la şcoală sunt pline de tutungii. Copii de nici 14 ani trag din ţigară, fete şi băieţi împreună. Acolo-i moartea“.

După această caracterizare, monahul le-a spus credincioşilor că rolul educării tinerilor le revine în egală măsură părinţilor, profesorilor şi preoţilor.

„Mântuitorul vrea să ne spună că părinţii – că sunt părinţii trupeşti, că sunt părinţii din biserică sau profesorii de la şcoală – trebuie să facă ceva pentru tineri. Biserica este cea care învie sufleteşte, dar învierea trupească o fac părinţii şi profesorii de la şcoală, ei învaţă rînduiala morală: să fie corecţi, cinstiţi, să respecte legile, să fie cuviincioşi în familie şi la şcoală“.

Stareţul avertizează apoi că lipsa de implicare a celor trei categorii va avea un efect grav în viitorul apropiat.

„S-avem fraţilor, foarte multă milă de copiii ţării acesteia, pentru că asta este generaţia de viitor. Cu ăştia trebuie să avem şi preoţi, cu ăştia trebuie să avem şi preşedinţi de stat, şi miniştri, şi oameni în parlament în funcţie după cum îi creştem“. 

Breşele de educaţie din familie şi din Biserică

Pentru a fi mai convingător, stareţul de la Petru Vodă arată cu degetul şi asupra unor greşeli comise de părinţi care îi influenţează negative pe copii.

„Nu se poate îngădui ca mama şi tata să se certe sau să se contrazică în prezenţa copiilor, că aici apare breşa: copii consideră că se poate şi altceva în viaţă. Străbunicii şi bunicii noştri aşa făceau: mama şi tata se dădeau în altă cameră şi acolo discutau problemele“, a predicat stareţul Hariton.

El nu s-a ferit să atragă atenţia şi preoţilor care cedează uşor la ispitele lumii moderne şi contribuie la ştirbirea imaginii Bisericii.

„Şi preoţii trebui să fie foarte atenţi să nu mai dea pe televizor sminteli şi păcatele care le fac cu bani, cu păcate trupeşti, cu tot felul de rele, pentru că şi aici altă breşă se face: nu mai văd tinerii în preot <îngerul lui Dumenzeu pe pământ>. Se uită tinerii la televizor, în ziare şi văd: <Uite, popa a făcut aşa şi pe dincolo>. Şi atunci toţi părinţii sunt datori să se corecteze şi apoi să-şi îndrepte atenţia spre copii“, a mai spus Hariton Negrea.

Hariton Negrea a ajuns stareţ al mănăstirii Petru Vodă în iulie 2013, în urma voinţei testamentare a părintelui Iustin Pârvu. De atunci, cel care conduce obştea de călugări a avut de gestionat cel puţin două situaţii critice. Una a fost legată de episodul deshumării osemintelor părintelui Calciu Dumitreasa (noiembrie 2013), iar la scurt timp, în ianuarie 2014, a trebuit să afle cine a postat, pe site-ul mănăstirii, în numele purtătorului de cuvânt al lăcaşului, un comunicat acuzator la adresa SRI.   

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite