Cumătrul şefului CJ Neamţ, veşnic abonat la contracte cu statul. Reabilitări de drumuri de sute de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Arsene, şeful CJ Neamţ şi cumătrul, Gheorghe Vlasie. FOTO: atacul.ro
Ionel Arsene, şeful CJ Neamţ şi cumătrul, Gheorghe Vlasie. FOTO: atacul.ro

Firma Aqua Parc aparţinând cumătrului preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, care se asociază la unele lucrări cu o societate de casă, câştigă licitaţii cu Statul pe bandă rulantă, valoarea contractelor fiind de ordinul milioanelor de euro

În peisajul economic al Neamţului, societatea Aqua Parc domină cu autoritate cam tot ceea ce ţine de sectorul infrastructurii rutiere - construcţii şi reabilitări de drumuri, în ultimii ani extinzându-se şi prin alte judeţe. Firma câştigă contracte, în marea lor majoritate finanţate din fonduri publice, participând la licitaţii singură sau în asociere cu alte firme.

Cel care o administrează, Gheorghe Vlasie, zis „Ginel“, este nimeni altul decât cumătrul lui Ionel Arsene, preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Neamţ.

În perioada cât PSD a deţinut guvernarea, contractele au „curs“ spre firma cumătrului, lucru care se petrece şi după ce formaţiunea politică a pierdut Puterea.

Recent, publicaţia G4media.ro a publicat o analiză despre societatea Mavgo Holding (care a avut sediul în Taşca, judeţul Neamţ şi care de puţin timp apare înregistratră la Buhoci, Bacău), indicată ca fiind în sfera de influenţă a lui Gheorghe Vlasie. Această firmă a câştigat şi ea nenumărate contracte cu finanţare din bani publici, în special asfaltări, la unele lucrări participând în asociere tocmai cu Aqua Parc.

Studiul menţionat a fost realizat pe baza informaţiilor de pe SEAP - platforma de transparenţă în achiziţii publice, de la Registrul Comerţului, sau pagini de internet ale primăriilor.

Autorii spun că Mavgo Holding SRL, al cărei patron este Dumitru Pavel, a semnat, numai în acest an, contracte de 97 de milioane de euro, fără cele din 2019 (care-s şi ele consistente), cu instituţii publice conduse în principal de primari sau lideri PSD, banii fiind atribuiţi de la Guvern, prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

Contracte obţinute în Neamţ, Bacău şi Galaţi

Iată şi câteva exemple, care reliefează cât de bine merg lucrurile atunci când te „asociezi“ cu cine trebuie.

În iunie 2019, Consiliul Judeţean Galaţi, avându-l ca preşedinte pe Costel Fotea de la PSD, a atribuit un contract de aproape 24 milioane de euro pentru construcţia şoselei de centură a oraşului către asocierea de firme Aqua Parc - Mavgo Holding - Hydrostroy AD Sofia, Bulgaria - Ideal Windows Galaţi şi Elite Consulting din Iaşi. 

Pe data de 7 aprilie 2020, Mavgo Holding câştiga licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Neamţ. Contractul de peste 85 de milioane de euro pentru modernizarea mai multor drumuri judeţene a fost atribuit în condiţiile în care Mavgo a fost singurul ofertant. Potrivit SEAP, sumele necesare realizării proiectului de investiţii vor fi asigurate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, fonduri europene, guvernamentale şi locale“, arată G4media.ro

Pe 24 aprilie anul curent, Mavgo Holding semna, cu Primăria Dămuc, judeţul Neamţ, actele pentru modernizarea a 18 kilometri de drum între localităţile Dămuc şi Trei Fântâni, contractul având o valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro. Finanţarea a fost semnată pe 29 octombrie 2019, pe vremea Guvernului Dăncilă, care a fost demis de Parlament pe 10 octombrie anul trecut, dar a asigurat interimatul până când Guvernul PNL a fost învestit, pe 4 noiembrie 2019.

Alte două înţelegeri, dar de o anvergură mai mică erau semnate de societate în această lună, beneficiari fiind instituţii publice din judeţul Bacău. Primul, pe 2 iunie, Mavgo Holding trebuind să modernizeze drumurile comunale din Coloneşti, finanţarea fiind de 1,3 milioane de euro.

Al doilea, pe 4 iunie, când societatea, în asociere cu Routte Construct Bacău, s-a angajat să efectueze consolidarea cu ziduri de sprijin a DJ 241 A. Valoarea acestui contract este de 1,75 milioane de euro. Şi exemple de acest gen, ar putea continua cu multe altele.

Probleme la DN de pe malul lacului de acumulare de la Bicaz 

Reabilitarea unui drum intens circulat, deoarece face legătura cu Ardealul, DN 15 Bicaz - Poiana Largului, pe malul lacului de acumulare, a intrat în impas.

Investiţia este de circa 300 de milioane de lei (peste 80 de milioane de euro), lucrările au demat în mai 2019, trebuiau finalizate în octombrie acelaşi an, apoi în mai 2020, dar nu-i gata nici acum. Şi nu se ştie când vor fi finalizate, constructorul şi beneficiarul, fiind acum în conflict.

Lucrările la DN 15 au fost sistate, din proiect mai fiind foarte puţin de executat FOTO: Facebook 

arsenedr

„Lucrările la acest drum ar putea fi terminate în aproximativ două săptămâni, maxim o lună. Numai că sunt nişte inadvertenţe. Mai discutăm zilele acestea. Să vedem ce o să iasă“, declara, săptămâna trecută, Dan Pilă, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi.

„Inadvertenţele“ ar fi acelea că principala firmă constructoare, Aqua Parc, ar fi cerut decontarea tuturor lucrărilor, lucru cu care DRDP Iaşi nu e de acord. De menţionat că societatea a depus o notificare de reziliere a contractului. Din investiţie ar mai fi de efectuat şi achitat lucrări de vreo 50 de milioane de lei, după care, odată efectuate şi recepţionate, să fie făcută plata.

Şi modul cum a fost atribuit contractul este unul ciudat. În martie 2019, după ploi consistente ce au afectat şoseaua naţională, una care oricum nu era într-o stare bună de ani şi ani de zile, s-a decis reabilitarea.

Aceasta avea la bază o decizie a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, care explica tocmai „situaţia de urgenţă“, aşa că lucrările au fost date prin încredinţare directă, nu prin licitaţie publică.

Şi aşa se face că reabilitarea DN 15,  pe o distanţă de circa 50 de km, sectorul Bicaz - Poiana Largului, au fost începute de o asociere de firme: Aqua Parc Roznov - 85% din lucrare, Mavgo Holding - 5% şi Danlin XXL - 10%. 

Pe aceeaşi temă: 

Silvicultorii îi solicită şefului CJ Neamţ să ceară scuze pentru o postare pe Facebook în care acuză că pădurile sunt jefuite la „umbra coronavirusului“

Scandal imens privind dezinfectarea străzilor în Neamţ: „Aţi minţit, domnule Arsene, nu aţi pus nici măcar 1 litru de dezinfectant. Să vă fie ruşine!“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite