Cine şi cum l-a jefuit pe prinţul Sturdza, alături de Romsilva. Sunt 14 acuzaţi, iar prejudiciul de sute de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inculpaţii sunt acuzaţi câ una licitau şi altceva exploatau. FOTO Unupetrotus.ro
Inculpaţii sunt acuzaţi câ una licitau şi altceva exploatau. FOTO Unupetrotus.ro

O grupare infracţională, care era formată din 14 membri, a jefuit codri prinţului Sturdza şi Romsilva, cauzând un prejudiciu de câteva sute de mii de euro

După o anchetă care a durat şase ani, procurorii Direcţiei de

Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au trimis în judecată 14 inculpaţi, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Neamţ pe data de 1 septembrie 2021. Mare parte dintre ei sunt oameni de afaceri de pe Valea Muntelui (zona montană a judeţului Neamţ), dar şi un pădurar. 

Acuzaţi sunt fraţii Panţâr, Adrian şi Iulian, Emil Moldovan, Emil Panţâr, silvicultorul Ioan Marcu, Gheorghe Andruşcă, Ioan Vodă, Peter Asztaloş, Sebastian Maxim, Traian Râşnoveanu, Lilă Mihai, Vasile Parfene, claudiu Şuteu, şi Silviu Semenic. Cercetările în acest caz au demerat pe data de 17 septembrie 2015. 

Atunci au fost reţinuţi şi a doua zi au ajuns la Tribunalul Neamţ, cu propunere de arestare, patru afacerişti din comunele Bicaz Chei şi Bicazu Ardelean, fraţii Adrian şi Iulian Panţăr, Peter Asztalos, Emil Moldovan, plus pădurarul din Hangu, Ioan Marcu. S-a decis punerea sub control judiciar, dar la Curtea de Apel Bacău au fost privaţi de libertate patru acuzaţi, mai puţin Asztalos. Între timp, toţi au fost puşi în libertate. 

Pentru destructurarea grupului infracţional au avut loc zeci de percheziţii în mai multe judeţe. Acestea au condus la formularea acuzaţiilor de constituire şi aderare la grup infracţional organizat, tăieri ilegale de arbori şi evaziune fiscală, iar în cazul silvicultorului, care ear angajat al Direcţiei Silvice Neamţ, de abuz în serviciu. Anchetatorii au arătat că, în perioada 2010 - 2015, inculpaţii au acţionat în mod sistematic, în parcelele pe care le-au exploatat în baza autorizaţiilor emise de Direcţia Silvică Neamţ, la tăierea ilicită a unui număr mai mare de arbori decât cel marcat. 

„La data de 17.09.2015, procurorii  DIICOT Neamţ, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 32 de percheziţii domiciliare în judeţele Neamţ, Bacău şi Argeş în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în exploatarea ilicită a unor suprafeţe mari cu vegetaţie forestieră şi comercializarea ulterioară a masei lemnoase rezultate, fără întocmirea documentelor legale, în scopul eludării dispoziţiilor legale referitoare la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat“, conform unui comunicat DIICOT. 

Părţi civile, prinţul Sturdza şi Ministerul Finanţelor 

„Modalitatea specifică în care acţionau membrii grupului infracţional era aceea de a participa în mod frecvent la licitaţiile de atribuire a exploatărilor de pe raza judeţului Neamţ şi de a oferi preţuri foarte mari, scopul fiind acela de a-şi asigura în acest mod accesul în mod legal pe parcelele forestiere respective. Ulterior, procedau atât la exploatarea materialului lemnos marcat în mod legal, cât şi la tăierea unui număr important de arbori nemarcaţi, prejudiciile produse fondului forestier în această modalitate fiind considerabile“, mai comunica DIICOT. 

Lemnul exploatat ilicit era dus la diverşi beneficiari, unele transporturi fiind efectuate cu avize de însoţire completate în mod fals sau care erau anulate ulterior la destinaţie, iar altele erau efectuate fără întocmirea vreunui document de însoţire. Pentru a justifica provenienţa lemnului tăiat ilegal ori achiziţionat de la persoane care l-au exploatat ilicit, afaceriştii înregistrau în contabilitate documente fictive, emise de către societăţi intermediare sau de tip fantomă. 

Prejudiciul în acest caz a fost stabilit de anchetatori la circa 2,3 milioane de lei noi, ceea ce înseamnă echivalentul a aproximativ jumătate de milion de euro. La percheziţii au fost descoperite şi unele sume de bani, 64.000 de euro, 50.000 de lei, 1.200 de dolari, 200 de lire sterline, dar mai ales importante cantităţi de masă lemnoasă. 

În acest dosar sunt două părţi civile, care vor să-şi recupereze paguba de la inculpaţi, Ministerul Finanţelor Publice şi prinţul Dimitrie Sturza, care este stabilit în Elveţia. Cu ani în urmă, acesta şi un frate, Gheorghe, plus alte câteva rude, au beneficiat de o imensă retrocedare, fiindu-le înapoiate circa 25.000 de hectare de pădure din zona montană a Neamţui. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Varianta Delta a ajuns şi la schitul de pe Ceahlău, la cota 1.700. Cum s-a aflat că un pelerin este infectat

Greu de judecat sunt Pinalti, Hrebenciuc şi ex-şefa CNA. La a câta amânare este sentinţa în cazul Giga TV

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite