Cum au fost vaccinaţi „la chiuvetă”mii de români. Judecător: „Au transformat actul medical într-o afacere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai mare centru de vaccinare din Piatra Neamţ este la Piaţa Centrală FOTO Ziarpiatraneamt.ro
Cel mai mare centru de vaccinare din Piatra Neamţ este la Piaţa Centrală FOTO Ziarpiatraneamt.ro

În motivarea judecătorilor la arestarea preventivă a cinci persoane, între care trei doctoriţe, sunt detaliate mecanismele „la scară industrială” prin care se falsificau adeverinţele de vaccinare în judeţele Neamţ şi Iaşi.

Eliberarea de certificate false către persoane care doreau un astfel de document, dar fără se imunizeze contra virusului SARS-CoV-2 , a fost transformată într-o afacere profitabilă de către un grup de cinci persoane, din care trei sunt medici. 

La mijlocul lunii trecute, făptuitorii au fost arestaţi, însă au contestat măsura la Curtea de Apel Bacău. Fără folos, însă, căci detenţia preventivă a fost prelungită până pe data de 13 martie 2022.  

Între timp, Tribunalul Neamţ a dat şi o serie detalii, anonimizând unele nume din dosar, despre motivele pentru care s-a decis privarea de libertate pentru medicii de familie Adina Alungulesei (Ţibucani, Neamţ), Cristina Macovei (Taşca, Neamţ) şi Daniela Bejan (Ciohorani, Iaşi) şi pentru alţi doi suspecţi: asistenta Aida Zabulic şi intermediarul Dragoş Archir. Cei cinci sunt acuzaţi de trafic de influenţă, fals informatic, complicitate la dare de mită, complicitate la fals informatic şi luare de mită. Anchetatorii spun că au fost emise sute, dacă nu mii, de adeverinţe false de vaccinare Covid-19, care erau cumpărate de amatori cu sume între 100 şi 250 de euro. 

În motivarea instanţei pentru arestare se arată că membrii grupării vorbeau codificat despre activităţile ilicite şi că într-o singură zi au fost date 400 de astfel de documente. Intermediarul căuta „clienţi“,

asistenta fotografia cărţile de identitate, iar medicii indroduceau datele în sistemul informativ şi emitea certificatul. 

„Comunicarea datelor este efectuată  de către (...) prin intermediul aplicaţiei de mesagerie cu conţinut criptat, WhatsApp (...). Tot pentru a disimula activitate infracţională, (...) utilizează un limbaj codat în

discuţiile cu persoanele interesate, iar serul presupus a fi utilizat este cel produs de Jhonson&Jhonson, dată fiind posibilitatea imunizării cu o singură doză şi a autorizării cabinetelor medicilor de familie pentru a administra acest tip de vaccin“, conform instanţei. 

Sume de bani în cuantum de 120.000 de euro, descoperite la percheziţii 

Activităţile ilicite ar fi început pe la mijlocul anului trecut, iar cazul a fost înregistrat în octombrie, când au apărut zvonuri în acest sens. În anchetă au fost folosiţi investigatori sub acoperire, iar în decembrie a fost şi un denunţ despre activitatea intermediarului între anumite centre de vaccinare sau cabinete medicale unde se efectuau imunizări. Se mai arăta că fenomenul infracţional era de amploare, fiind implicate foarte multe persoane ce eliberează documente false. 

Iniţial, preţul era de 250 de euro, pentru ca în luna septembrie 2021 el să scadă până la 120 de euro. Unui client i se explica că nu există nicio şansă ca manevrele oneroase să iasă la iveală. 

„Întrucât şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modalitatea de obţinere a adeverinţei/certificatului de vaccinare, a fost asigurat de către (...) că nu este nicio problemă, deoarece medicul în cauză eliberase doar în acea zi 400 astfel de certificate de vaccinare fictive şi nimeni nu poate dovedi nimic“, se mai

prezizează în motivarea arestării. 

medicvaccin1

Mari sume de bani şi certificate de vaccinare au fost descoperite la descinderi FOTO DGA

Concluzia magistraţilor a fost că infracţiunile au fost comise în cadrul sistemului de sănătate, „unul afectat de mult timp de evenimente nedorite”, iar „trei dintre inculpaţii cercetaţi sunt medici de familie, care s-au angrenat în activităţi incompatibile cu statutul şi misiunea profesiei; au transformat actul medical într-o afacere“. 

Arestările în acest caz au fost dispuse în seara zilei de 13 ianuarie 2022. Anterior, în dimineaţa de 12 ianuarie 2022, au fost efectuate 25 de percheziţii, parte dintre ele la locuinţele şi cabinetele medicilor,

cercetările vizând aspecte de natură infracţională săvârşite începând cu jumătatea anului 2021 şi până în prezent. În unele cazuri, beneficiarii au obţinut certificatele fără să se prezinte la cabinete sau centrele de vaccinare. 

„Dosarul în acest caz a fost înregistrat în luna octombrie 2021, cu privire la activitatea unor cadre medicale din centrele de vaccinare, care au solicitat şi primit sume de bani de la persoane care doreau să intre în posesia unui certificat de vaccinare împotriva COVID, fără ca doza să fie administrată în realitate. Au fost identificate şi ridicate diferite înscrisuri doveditoare, precum şi sume de bani în cuantum de aproximativ 120.000 de euro“, se menţiona într-un comunicat al Parchetului Neamţ. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Un echipament agabaritic unicat de 105 tone, realizare de excepţie a unei firme româneşti

Zimbrii din Codrii Neamţului au nevoie de voturile românilor. „Participă“ la un concurs de talie mondială

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite