Cum a stat Pinalti prizonier în PNL un an, ca să poată candida la PDL. Scenarii posibile pentru primarii atraşi de Mişcarea Populară
0Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ a fost ţinut cu forţa în PNL din martie 2007 şi până în preajma alegerilor din 2008, ca să nu se poată înscrie la PLD-ul lui Stolojan. La şapte ani distanţă, primarii simpatizanţi ai PMP au varianta înscrierii în Fundaţia Mişcarea Populară pentru a nu risca să-şi piardă mandatul.
Pe fondul luptelor interne din PNL, liderii platformei liberale Theodor Stolojan, Valeriu Stoica şi Mona Muscă, au anunţat spre finele anului 2006, că înfiinţează Partidul Liberal Democrat (PLD) unde şi-au găsit loc toţi cei nemulţumiţi de politica preşedintelui-premier Călin Popescu Tăriceanu.
Iniţiatorii noii formaţiuni fuseseră excluşi din PNL, dar situaţia devenea mai complicată pentru aleşii locali care riscau să-şi piardă mandatele de primari sau consilieri dacă demisionau pentru a trece oficial la „portocalii”.
Recunoscut pentru ataşamentul faţă de Th. Stolojan şi Traian Băsescu, primarul de Piatra Neamţ s-a declarat iniţial doar simpatizant al PLD.
„Eu sunt un simpatizant al PLD, dar sunt si membru al Partidului Naţional Liberal. Susţin platforma lui Theodor Stolojan şi revenirea PNL acolo unde îi este locul, pentru că PNL-ul de acum nu mai are nimic de a face cu ideile liberale şi cu liberalismul. Dacă voi fi exclus din partid, mă voi înscrie în Partidul Liberal Democrat“, declara Gheorghe Ştefan în decembrie 2006.
A forţat excluderea, s-a ales cu suspendarea
O lună mai târziu, pe 12 ianuarie 2007, Pinalti s-a afişat public la sediul PLD din Piatra Neamţ împreună cu Gheorghe Flutur, vicepreşedinte al acestei formaţiuni. Ştefan s-a arătat încă o dată nemulţumit de conducerea PNL care nu îl invitase la Congresul din acele zile şi a declarat că va demisiona din PNL cu şase luni înainte de alegerile locale la termen.
„Mulţi au avut demnitate şi au vrut să demisioneze încă de pe acum, dar le-am spus că administraţia locală are nevoie de ei şi nu are rost să cheltuim banii publici pe alegeri anticipate. 80% din PNL va veni la PLD“, declara atunci Pinalti.
Prin atitudinea şi declaraţiile sale Gheorghe Ştefan a făcut tot ce se putea pentru a fi exclus din PNL, dar conducerea de la Bucureşti nu i-a dat satisfacţie. De 8 martie, primarul şi-a pus o eşarfă portocalie la gât cu însemnele PLD şi a împărţit frezii femeilor pe străzile din centrul oraşului. Deşi propunerea organizaţiei locale PNL către Centru a fost de excludere din partid, Biroul Politic Central a recomandat suspendarea pe timp de un an, iar decizia a fost aprobată în Delegaţia Permanentă din 10 martie 2007.
„Propunerea noastră a fost excluderea domnului Gheorghe Stefan, deoarece prin acţiunile sale am constatat că se situează în afara partidului. De altfel, excluderea este şi dorinţa expresă a domniei sale, de a se «elibera din jugul asupritor al Partidului Naţional Liberal»“, spunea senatorul PNL de Neamţ Şerban Strătilă.
„Dragoste cu de-a sila nu se face”
Gheorghe Ştefan a fost singurul caz de primar din ţară pentru care conducerea PNL a decis să-l ţină „legat de glie”, dar, în practică, în toată perioada de suspendare, acesta a activat la PLD, şi, ulterior, ca lider PDL, în calitate de coordinator special de filial judeţeană.
Pentru aceeaşi abatere, la începutul anului 2008, Cătălin Flutur, primarul de Botoşani, a fost exclus din PNL.
„Aşa este logic: când un membru al PNL susţine alt partid, trebuie exclus. Dragoste cu de-a sila nu se poate face“, a comentat Gheorghe Ştefan.
Fundaţia, portiţa de fugă
Deşi e vorba de alte partide, situaţia din 2014 surprinde aceeaşi problemă a aleşilor locali. Primarii sau consilierii nu pot migra spre Partidul Mişcarea Populară fără să rişte pierderea mandatului, decât dacă sunt excluşi de PDL, sau de formaţiunea pe listele căreria au candidat la ultimele alegeri. Dacă în situaţia lui Pinalti a fost vorba doar de un termen de un an până la scrutin, acum perioada este dublă până la alegerile la termen (iunie 2016).
Soluţia care li se oferă aleşilor locali să se alăture proiectului Mişcarea Populară este oferită însă prin Fundaţia care poartă acelaşi nume.
Citeşte şi: