Cum a fraudat o reţea de escroci programul Start-Up Nations. Încrengătură de firme pentru a se pierde urma banilor

0
Publicat:

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul Neamţ, au pus în executare, pe data de 6 martie 2024, trei mandate de percheziţie.

Polițiștii au efectuat mai multe descinderi FOTO Arhiva Adevărul
Polițiștii au efectuat mai multe descinderi FOTO Arhiva Adevărul

Descinderile au fost efectuate în judeţul Giurgiu şi în municipiul Bucureşti, la persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi obţinerea ilegală de fonduri. Prejudiciul estimat în acest dosar penal a fost calculat la 1.084.000 de lei, activităţile ilicite începând din luna ianuarie 2020.

„Persoanele în cauză ar fi preluat mai multe societăţi, care ar fi avut încheiate acorduri de finanţare, fie direct, fie prin intermediul altor persoane. Ulterior, firmele controlate de către membrii grupării ar fi depus înscrisuri care atestau date false, inexacte sau incomplete, pentru a obţine fonduri“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

Banii erau alocaţi conform prevederilor OUG nr. 10 din 2017 - Start-Up Nations, pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii. În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace de probă. Urma ca astăzi, după audieri, anchetatorii să decidă dacă vor formula cereri de arestare în cazul persoanelor vizate de cercetări.

În timpul descinderilor au fost găsite echipamente folosite în domeniul horeca şi fitness, în valoare de circa 150.000 de lei, faţă de care s-a instituit măsura sechestrului asigurător. În acest caz, suport de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliţia Română.

În Neamţ, un caz similar, dar de mai mare anvergură, era descoperit spre finalul anului trecut, trei persoane fiind reţinute pe 25 octombrie, în urma a 46 de percheziţii efectuate în mai multe judeţe din ţară. Suspecţii preluaseră 23 de firme, obţinând 4.086.000 de lei (peste 800.000 de euro).

Societăţile controlate de acuzaţi nu au desfăşurat nicio activitate economică, fiind folosite pentru a obţine în mod ilegal fonduri publice. Modul de operare era acelaşi: depunerea de înscrisuri care atestau date false, inexacte sau incomplete, pentru a intra în posesia sumelor acordate tot prin programul Start-Up Nations.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite