Condamnare ridicolă primită de un interlop care a terorizat un cartier, cerând taxă de protecţie. Ameninţa oamenii că le violează copiii
0Vasile Capră mai este cercetat în două dosare penale. Acuzaţiile aduse sunt cămătărie, şantaj şi înşelăciuni prin metoda Accidentul.
Judecătoria Piatra Neamţ a pronunţat sentinţa în cazul unui cunoscut interlop din oraşul de la poalele culmii Pietricica, Vasile Capră, de 38 de ani, care a terorizat locuitorii din cartierul Văleni II prin perceperea unor taxe de protecţie.
Capetele de acuzare împotriva acestuia au fostşantaj şi violare de domiciliu, pentru prima dintre infracţiuni primind 2
ani, pentru a doua 9 luni de detenţie, astfel că urmează să execute opedeapsă rezultantă de 2 ani şi 3 luni de închisoare.
Decizia de zilele trecute a instanţei pietrene nu este definitivă şi poate fi atacată de acuzat şi procurori la Curtea de Apel Bacău. De certitudine este faptul că părţile vătămate, şase la număr, nu vor contesta pedeapsa dispusă în cazul celui care i-a terorizat de vreme ce nici măcar nu s-au constituit părţi civile în procesul penal.
Faptele pentru care a fost condamnat Vasile Capră au avut loc în perioada Crăciunului 2019 şi primele zile din 2020, interlopul solicitând la o parte dintre chiriaşii din cartierul Văleni II taxă de protecţie, pentru a le permite să locuiască acolo. Suma era de 5.000 de euro, dar se mulţumea şi cu mai puţin, iar din cauza presiunilor mulţi din cei vizaţi şi-au părăsit casele.
„Din cercetări a reieşit că, în perioada 26 decembrie 2019 - 6 ianuarie a.c., cel în cauză ar fi exercitat acte de constrângere fizică şi psihică faţă de cinci persoane cu vârste cuprinse între 23 şi 47 de ani, cu scopul de a-i determina să îi remită sume mari de bani, pentru a le permite să locuiască în aceeaşi zonă. Pe fondul acestor constrîngeri, persoanele vătămate ar fi fost determinate să părăsească imobilele“, se arata într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.
O parte dintre victime au făcut reclamaţii, iar pe 13 ianuarie 2020, Vasile Capră era arestat preventiv.
Se „mulţumea“ şi cu pensia de handicap
Iată cum descria un martor modul în care proceda şantajistul, pentru a se face „înţeles“: „Pe 26 decembrie 2019, a venit mătuşă-mea, moşul meu şi fratele meu din Spania, să facă sărbătorile acasă. Un unchi a plecat la magazin şi acolo s-a întâlnit cu Vasile Capră, care i-a cerut 5.000 de euro. După asta, Capră a venit la uşă şi a vorbit cu ai mei. Am auzit că a cerut tot 5.000 de euro. Moşul nostru ne-a spus că i-a cerut bani, că dacă nu îi dă ne violează copiii în... Avem şapte copii... Ne-a ameninţat că ne dă foc şi o să ardem precum câinii. Iar pe femeile noastre a zis că le duce la stradă“.
Din alte declaraţii reiese că Vasile Capră cerea taxe de protecţie de ceva vreme şi că se mulţumea
şi cu o pensie de handicap pentru „ţigări şi cafea“: „Sora mai mare este bolnavă, are pensie de handicap, ia vreo 300 de lei. Capră i-a zis că i-ar prinde bine pensia, pentru ţigari şi cafea“; „Anul trecut, când eram internată în spital, la Bisericani, Vasile Capră mi-a bătut copilul şi i-a cerut bani. Majoritatea celor din Văleni care au plecat, au plecat de frica lor, a celor din clanul Capră“.
Cât despre infractorul recent condamnat, el mai este cercetat şi în alt dosar, împreună cu mai mulţi
acoliţi, fiind acuzat de implicarea în săvârşirea a 21 de înşelăciuni prin metoda „Accidentul“.
Dacă Vasile Capră a „căzut“ în ianuarie, o anchetă a procurorilor DIICOT Neamţ avea să ducă la destructurarea clanului din care făcea parte. Pe 21 mai, opt din cei 16 indivizi reţinuţi cu o zi înainte au fost arestaţi, după gratii ajungând unul din liderii grupării, Dan Capră, Garofiţa Capră, Mihai Iulian Capră, Mihai Capră, Vasile Capră, Eduard Stejar, Florica Nicoleta Lazăr şi Ana Maria Toma.
Ei sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi aderare, camătă, influenţarea declaraţiilor, lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie calificată şi şantaj. Gruparea acţiona în cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa, iar cei care nu plăteau taxe de protecţie erau bătuţi şi siliţi să părăsească locuinţele.
Ameninţări cu violul şi în închisoare
Infracţiunile au avut loc în perioada 2017- 2020, sub „comanda“ lui Dan Capră, după ce a fost creată o structură bazată pe relaţii familiale - fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi.
Ofereau bani cu împrumut, cu dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele le sunt restituite, îi obligau pe „debitori“ să le dea actele de identitate, în baza cărora încasau alocaţiile copiilor, ajutoare sociale sau alte drepturi.
În cazul în care cineva nu achita rata la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului, care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar ameninţări.
„Membrii grupări au controlat cartierele Văleni I, Văleni II şi Speranţa din Piatra Neamţ. Persoanele care locuiesc în aceste imobile, în baza unor contracte de închiriere, au fost obligate să le achite membrilor grupului sume cuprinse între 500 - 1.000 euro lunar, pentru a le permite folosirea caselor. În cazul în care aceste sume nu erau remise, membrii grupului exercitau acte de violenţă fizică şi psihică, determinîndu-i pe chiriaşi să parăsească respectivul cartier“, conform unui comunicat DIICOT.
Locuinţele rămase libere erau închiriate neoficial altor persoane sau folosite pentru a depozita bunuri provenite din furturi şi jafuri.
Vasile Capră îşi continua „afacerile“ chiar în penitenciar, cerând de la un deţinut 400 de euro ca să-l protejeze, ameninţându-l că va fi violat de el şi de alţi arestaţi dacă nu plăteşte. Când mama deţinutului a remis suma unui acolit de-a lui Capră, pe 19 mai 2020, a fost realizat flagrantul.
DIICOT a mai comunicat că cel aflat în penitenciar i-a solicitat lui Dan Capră, se pare fratele aflat în libertate, să apeleze la „toate mijloacele”, pentru ca o persoană care îl reclamase să-şi retragă plângerea.
Mai cerea să fie ajutat pentru recuperarea unor sume pe care le avea de primit de la comercianţi din Piaţa Centrală din Piatra Neamţ, cu titlu de taxă de protecţie.