Cazul unic al unei primăriţe din Neamţ care şi-a pus fiul city-manager. Ce a decis Curtea de Apel
0Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat într-un caz unic, care o vizează pe o primăriţă din Neamţ. Decizia instanței vine după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat că femeia şi-a pus fiul în funcţia de city-manager
Alexandrina Raclariu, aflată la primul mandat de edil al comunei Crăcăoani, riscă să-și piardă funcția după ce a semnat, la puţin timp de la câştigarea alegerilor locale, o decizie de angajare a fiului său în funcţia de administrator public. Acesta nu a primit salariu şi nu este vreun prejudiciu de recuperat, dar hotărârea mamei a produs efecte.
Primărița a fost declarată de către ANI în conflict de interese, dar a contestat în instanță decizia Agenției Naționale de Integritate. În 30 octombrie 2023, Curtea de Apel Bacău a decis că cererea sa este neîntemeiată.
Sentinţa nu este definitivă şi dacă nu va fi atacată la o instanţă superioară, Alexandrina Raclariu, singurul primar Pro România din Neamţ, îşi va pierde funcţia.
„Respinge, ca neîntemeiată, cererea - astfel cum a fost completată - formulată de reclamanta Raclariu Alexandrina în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Cu drept de recurs – depus la Curtea de Apel Bacău - în 15 zile de la comunicare“, se precizează în soluţia din 30 octombrie, a judecătorilor băcăuani.
„Am dat dispoziţie de încetare a contractului fiului meu“
Dacă primarul va ataca hotărârea magistraţilor, are toate şansele să-şi ducă mandatul până la capăt, deoarece noul proces va dura câteva luni. În caz că Alexandrina Raclariu va obţine o soluţie favorabilă, va putea să candideze, în 2024, la alegerile locare, iar dacă nu, câţiva ani nu mai are dreptul de a fi aleasă într-o funcţie publică.
„În perioada exercitării mandatului de primar, a semnat dispoziţia privind numirea fiului acesteia în funcţia de administrator public al comunei, pe o perioadă de 3 ani (05 ianuarie 2021 - 05 ianuarie 2024), precum şi contractul de management aferent. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019“, transmitea ANI, pe 28 decembrie 2021.
În 4 ianuarie 2021, primarul emitea o dispoziţie prin care fiul său era angajat ca administrator public, iar a doua zi era semnat contractul de management, care prevedea coordonarea activităţii aparatului de specialitate şi a serviciilor de interes local. Numirea persoanelor în funcţia de city-manager este făcută de către primar, nefiind nevoie de organizarea unui concurs.
Primăriţa a susţinut că s-a sfătuit cu secretarul, spunându-i-se că nu sunt probleme în ceea ce priveşte conflictul de interese, iar fiul său a avut funcţia mai puţin de trei săptămâni.
„În aparatul de specialitate aveam oameni care ar fi trebuit să sesizeze că există un conflict de interese. Când mi-am dat seama, am dat dispoziţie de încetare a contractului fiului meu“, a spus edilul.