Cazul unic al unei primăriţe din Neamţ care şi-a pus fiul city-manager. Ce a decis Curtea de Apel

0
Publicat:

Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat într-un caz unic, care o vizează pe o primăriţă din Neamţ. Decizia instanței vine după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat că femeia şi-a pus fiul în funcţia de city-manager

Primarul de la Crăcăoani, la inaugurarea unei investiţii în comună FOTO Facebook Sanda Raclariu
Primarul de la Crăcăoani, la inaugurarea unei investiţii în comună FOTO Facebook Sanda Raclariu

Alexandrina Raclariu, aflată la primul mandat de edil al comunei Crăcăoani, riscă să-și piardă funcția după ce a semnat, la puţin timp de la câştigarea alegerilor locale, o decizie de angajare a fiului său în funcţia de administrator public. Acesta nu a primit salariu şi nu este vreun prejudiciu de recuperat, dar hotărârea mamei a produs efecte.

Primărița a fost declarată de către ANI în conflict de interese, dar a contestat în instanță decizia Agenției Naționale de Integritate. În 30 octombrie 2023, Curtea de Apel Bacău a decis că cererea sa este neîntemeiată.

Sentinţa nu este definitivă şi dacă nu va fi atacată la o instanţă superioară, Alexandrina Raclariu, singurul primar Pro România din Neamţ, îşi va pierde funcţia.

„Respinge, ca neîntemeiată, cererea - astfel cum a fost completată - formulată de reclamanta Raclariu Alexandrina în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Cu drept de recurs – depus la Curtea de Apel Bacău - în 15 zile de la comunicare“, se precizează în soluţia din 30 octombrie, a judecătorilor băcăuani.

„Am dat dispoziţie de încetare a contractului fiului meu“

Dacă primarul va ataca hotărârea magistraţilor, are toate şansele să-şi ducă mandatul până la capăt, deoarece noul proces va dura câteva luni. În caz că Alexandrina Raclariu va obţine o soluţie favorabilă, va putea să candideze, în 2024, la alegerile locare, iar dacă nu, câţiva ani nu mai are dreptul de a fi aleasă într-o funcţie publică.

„În perioada exercitării mandatului de primar, a semnat dispoziţia privind numirea fiului acesteia în funcţia de administrator public al comunei, pe o perioadă de 3 ani (05 ianuarie 2021 - 05 ianuarie 2024), precum şi contractul de management aferent. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003 coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din O.U.G. nr. 57/2019“, transmitea ANI, pe 28 decembrie 2021.

În 4 ianuarie 2021, primarul emitea o dispoziţie prin care fiul său era angajat ca administrator public, iar a doua zi era semnat contractul de management, care prevedea coordonarea activităţii aparatului de specialitate şi a serviciilor de interes local. Numirea persoanelor în funcţia de city-manager este făcută de către primar, nefiind nevoie de organizarea unui concurs.

Primăriţa a susţinut că s-a sfătuit cu secretarul, spunându-i-se că nu sunt probleme în ceea ce priveşte conflictul de interese, iar fiul său a avut funcţia mai puţin de trei săptămâni.

„În aparatul de specialitate aveam oameni care ar fi trebuit să sesizeze că există un conflict de interese. Când mi-am dat seama, am dat dispoziţie de încetare a contractului fiului meu“, a spus edilul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite