Record de branşări ilegale la energie electrică, pe o stradă dintr-un oraş din Neamţ

0
Publicat:

O acţiune desfăşurată de forţele de ordine şi reprezentanţii unei companii a dus la descoperirea unui număr record de persoane branşate ilegal la energie electrică pe o stradă din Roman, oraş din Neamţ.

Jandarmii au fost solicitați să ajute la acțiuni FOTO Jandarmeria Neamț
Jandarmii au fost solicitați să ajute la acțiuni FOTO Jandarmeria Neamț

Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ, sprijiniţi de colegii din cadrul Grupării Mobile Bacău, au acţionat, în colaborare cu specialiştii de la compania Delgaz Grid, la Roman, în scopul combaterii faptelor ilegale ce pot fi săvârşite la instalaţiile de distribuţie a energiei electrice.

„Au fost constatate 53 de cazuri de executare sau folosire de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, sens în care jandarmii au întocmit actele de constatare ale infracţiunilor, acte ce au fost înaintate, de îndată, organelor de urmărire penală competente“ - acestea sunt precizările dintr-un comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Neamţ, care a fost emis pe data de 26 octombrie 2023.

A mai fost transmis faptul că activităţile de inspecţie şi control au avut loc la instalaţiile de distribuţie a energiei electrice amplasate pe domeniul public, nefiind înregistrate incidente în planul ordinii şi siguranţei.

Tuturor persoanelor care au fost depistate că s-au branşat fără autorizaţie emisă de compania care furnizează utilitatea s-au ales cu dosare de cercetare penală, urmând a fi stabilit şi prejudiciul creat de fiecare în parte. Acestora le-au fost sigilate aparatele de înregistrare a consumului, pentru a beneficia de electricitate trebuind să se reautorizeze.

Specialiştii din domeniu spun că sustragerea energiei reprezintă risc atât pentru cei care se racordează ilegal, cât şi pentru consumatorii vecini.

Orice intervenţie neautorizată, precum şi utilizarea unor instalaţii improvizate, pot provoca accidente grave sau incendii, cu pierderi de vieţi, daune materiale şi răspunderea penală şi contravenţională.

Conform Codului Penal, executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Sancţiunea creşte dacă fapta a provocat leziuni corporale sau decesul unor persoane.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite