5.000 de oameni s-au înghesuit la slujba de pomenire a părintelui Iustin Pârvu. Forţele de ordine s-au chinuit să-i facă să respecte normele sanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ritualul religios de pomenire oficiat sâmbătă, 13 iunie, la Mănăstirea Petru Vodă din Neamţ au participat câteva mii de pelerini din toată ţara.

„Gândim acum la cel pentru care ne-am adunat, la părintele Iustin. Care ne-a fost pildă de blândeţe, de dragoste, de rugăciune, răbdare şi înţelepciune. El a aparţinut unei generaţii de mărturisitori. Aceştia s-au constituit într-o ploaie aleasă, sfântă şi curată a neamului nostru. Şi parcă părintele Iustin a fost anume pregătit de Dumnezeu să se

grijească pentru a nu se pierde credinţa neamului nostru, care s-a curăţit în închisorile comuniste, în acele prigoniri, în robie şi acele chinuri grele. Acest slujitor al Domnului avea ceea ce alţii nu aveau, credinţa în Dumnezeul cel Adevărat. Şi asta, pentru că şi-a iubit semenii, a iubit adevărul şi ţara“. 

Acestea au fost câteva dintre cele spuse de unul dintre prelaţii din soborul care a oficiat slujba de pomenire a arhimandritului Iustin Pârvu, fost stareţ al Mănăstirii Petru Vodă, de la moartea căruia au trecut 7 ani. 

S-au adunat sâmbătă, 13 iunie, în Poiana Haşca, la poalele Ceahlăului, în Neamţ, la Poiana Largului, acolo unde este ctitorit de către Iustin Pârvu lăcaşul de cult dedicat martirilor din temniţele comuniste, între 4.000 şi 5.000 de pelerini. 

Au venit din mai toată ţara, lucru atestat de numerele de înmatriculare ale sutelor de maşini şi microbuze, moldoveni, ardeleni, munteni şi maramureşeni. Mulţi dintre ei sosiseră încă de vineri, 12

iunie, când au început slujbele şi au îndurat cu stoicism rafalele de ploaie torenţială care s-au abătut asupra zonei, ţinând să fie părtaşi, între zidurile aşezământului şi-nafara lui, la pomenire şi să se închinela mormântul preotului.

Precizări despre dezhumare nu au venit 

Imagine indisponibilă

Printre pelerini, pe care forţele de ordine s-au chinuit să-i facă să respecte normele sanitare impuse de criza sanitară, s-au aflat înalte feţe bisericeşti, stareţi şi monahii de la diverse aşezăminte din ţară, care au bătut cale lungă până-n Neamţ, slujba fiind oficiată de PS Ignatie, Episcopul Huşilor.

Cum era de aşteptat, oamenii politici n-au scăpat prilejul de a arătă cât de „pioşi“ pot fi, speculând momentul de a face „băi de mulţine“. 

Dincolo de acest aspect, că faima părintelui Iustin, de duhovnic, de iubitor de neam şi de ţară, este la fel de mare şi după moarte o atestă mulţimea celor care au ţinut să participe îmbrăcaţi în costume naţionale, cu steaguri tricolore în mâini, creând o atmosferă unică. 

Ore în şir, pelerinii s-au încolonat civilizat, chiar păstrând distanţa sanitară şi au trecut pe la mormântul fostului stareţ. Acesta este situat într-un foişor din curtea mănăstirii, aproape de Biserica Sfinţii Mihail şi Gavril, fiind împodobit cu flori ce alcătuiau semnul crucii. Din toată adunarea, au ieşit în evidenţă membriii Frăţiei Ortodoxe, îmbrăcaţi naţional, dar şi câteva dintre rudele arhimandritului, nepoţi şi strănepoţi. 

Trebuie spus că, pe lângă motivul prezenţei la slujba de la Petru Vodă, pelerinii discutau intens şi aşteptau precizări de la feţele bisericeşti în legătură cu petiţia semnată de circa 1.700 de persoane, prin care s-a cerut deshumarea arhimandritului la şapte ani de la deces. Acestea n-au venit. 

Pe 1 februarie 2020, în mediul virtual era postată opetiţie prin care se cerea dezhumarea, ea fiind semnată „Un grup de credincioşi, următori ai învăţăturilor Părintelui Iustin“. În conţinutul ei se expuneau şi câteva motive:

„Cât a fost în viaţă, părintele devenise un far călăuzitor pentru miile şi zecile de mii de credincioşi care i-au trecut pragul chiliei; un îndrumătorduhovnicesc care sfătuia, spovedea, se ruga sau dădea binecuvântări până la 17 ore pe zi; un stâlp al Ortodoxiei şi al românismului“.

„Tăcerea este mormântul pe care îl săpăm neamului nostru“

Imagine indisponibilă

Odată începută slujba, atmosfera a devenit de o solemnitate desăvârşită, emoţiile putându-se observa pe chipurile mirenilor, dar şi în cele spuse. „Cum să n-avem emoţii? Doar am venit la slujba de pomenire a unui sfînt“, ne-a spus o vasluiancă, ce nu era la prima venire la Petru Vodă. 

„Am fost de multe ori la părinte pentru binecuvântare şi descărcarea sufletului“, avea să adauge altă

creştină. Care a fost completată de o localnică din Poiana Largului: „Locurile unde trăim noi au fost binecuvîntate de Dumnezeu prin prezenţa părintelui. 

„Biserica, chiliile, trapeza, azilul de bătrâni, şcoala (la Petru Vodă sunt crescuţi mai mulţi copii orfani, care sunt şcolarizaţi pe cheltuiala mănăstirii - n.r.) sunt daruri simple înaintea Marelui Judecător, pe lângă duhovniceasca lucrare a călăuzirii sufletelor de către cel ce s-a ridicat la Ceruri în urmă cu şapte ani“, a afirmat una dintre maicile de la Mănăstirea Paltin. 

De pe un banner imens, expus pe unul dintre pereţii ctitoriei, chipul părintelui Iustin privea mulţimea cu blândeţea-i cunoscută. „Tăcerea este mormântul pe care îl săpăm neamului nostru“. Acestea erau vorbele rostite cândva de arhimandrit şi care erau reamintite prin intermediul afişului. 

„Lumea vine aici ca şi-nainte, numai că acum se roagă la mormântul său“, explica unul dintre călugării obştii. Despre cele petrecute sâmbătă la lăcaşul din Neamţ se poate spune că a fost un adevărat pelerinaj, unul în condiţii speciale din cauza epidemiei de coronavirus, oamenii trecând pe rând pe la

mormînt, pe la fosta chilie a părintelui Iustin apoi prin faţa altarului.

După oficierea slujbei, s-a adresat mulţimii Hariton Negru, stareţul mănăstirii, care a mulţumit tuturor pentru prezenţa la ruga de pomenire în memoria părintelui Iustin Pârvu. 

O nouă slujbă de pomenire a arhimandritului va avea loc la Mănăstirea Paltin, situată în apropierea

celei de la Petru Vodă, pe data de 16 iunie, când se împlinesc exact 7 ani de la moartea sa.

Mănăstiri dedicate martirilor din temniţele comuniste

Imagine indisponibilă

Mănăstirile Petru Vodă şi Paltin sunt ctitorii ale părintelui Iustin, fiind lăcaşuri care-s vizitate de zeci de mii de peleri anual. Prima dintre ele atrage şi pentru caracterul memorial, ea fiind dedicată martirilor din temniţele regimului comunist, fostul stareţ, Iustin Pârvu, petrecând în detenţie mulţi ani. 

La Petru Vodă este înhumat preotul Gheorghe Calciu- Dumitreasa, nume relevant al ortodoxiei româneşti contemporane şi poetul Radu Gyr (reînmormântat aici). Lăcaşul, având hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavrii, a fost înfiinţat în anul 1992, într-o poiană din Munţii Stânişoarei de către arhimandritul Iustin Pârvu în amintirea celor care au suferit în detenţie în perioada comunistă. 

În ceea ce priveşte Mănăstirea Paltin, ea are hramul Acoperământul Maicii Domnului şi a fost ctitorită în 1993, pentru a deservi aşezăminte sociale. Recunoscut drept urmaş al părintelui Cleopa, de la Mănăstirea Sihăstria, Iustin Pârvu s-a născut pe 10 februarie 1918, în satul Poiana Largului, comuna Călugăreni, judeţul Neamt. 

A participat împreună cu Divizia 4 Vânători de Munte la luptele din cel de-al Doilea Război Mondial, ajungând până la Odessa şi Cotul Donului. În 1945 a fost arestat şi condamnat la 12 ani închisoare,

pedeapsa prelungindu-se până în 1964, fiind încarcerat la Suceava, Văcăreşti, Jilava, Aiud, Gherla, Piteşti, muncă silnică executând în mina de la Baia Sprie. 

În 1992 a început construirea lăcaşului de la Petru Vodă, spunând că ideea zidirii unei mănăstiri l-a făcut să treacă mai uşor peste cumplitele suferinţe din temniţele regimului totalitar.

Începând din 2002 a ctitorit mai multe aşezăminte monahale, Schitul de la Aiud şi Mănăstirea Poarta Albă, ridicată în memoria deţinuţilor care au pierit la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră. Iustin

Pârvu a decedat la 16 iunie 2013, fiind îngropat în cimitirul mănăstirii din munţii Neamţului. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite