Un șef de Parchet a fost suspendat din funcţie şi trimis la un control psihiatric
0Ioan Bene, şeful Parchetului Salonta, a fost suspendat din funcţie de Sectia pentru procurori din CSM. În plus, el a fost trimis să îşi facă şi un control la Psihiatrie, după ce a avut mai multe conflicte cu câteva colege de serviciu.
La Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea s-a declanşat un adevărat scandal după ce şeful Parchetului Salonta a fost suspendat din funcţie, marţi, 10 septembrie. El este acuzat de exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale, dar şi de conflicte repetate cu colegii din cauza conduitei sale necorespunzătoare. Anterior deciziei de suspendare, magistratul a fost trimis, în luna august, să îşi facă un control psihiatric. Potrivit Luju.ro, la începutul lunii septembrie a fost făcută o plângere împotriva lui, după ce s-ar fi certat cu şefa şi adjuncta PT Bihor, procuroarele Bianca Vulcan şi Ramona Filip.
Potrivit sursei citate, Secția pentru procurori a CSM a hotărât, în 10 septembrie, suspendarea din funcția de conducere a șefului Parchetului Salonta, Ioan Bene, dar și declanșarea procedurii de revocare din funcția de prim-procuror, precum și „sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării verificărilor cu privire la aspectele semnalate”.
„Din cuprinsul înscrisurilor rezultă indicii cu privire la exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale” de către prim-procurorul Bene, „aspecte care pot pune în discuție revocarea din funcția deținută”, scrie în hotărâre.
Printre acuzele care i se aduc şui Ioan Bene se numără „comunicarea defectuoasă” cu procurorii din cadrul Parchetului și „comportamentul necorespunzător” față de un prim-procuror și adjunctul acestuia, mai exact faţă de șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Bianca Vulcan, și de adjuncta sa, Ramona Filip.
Ioan Bene mai este acuzat şi de „conduita necorespunzătoare manifestată în exercitarea prerogativelor funcției, nesoluționarea unor plângeri împotriva soluțiilor de clasare în termenul de soluționare și lipsa coordonării suficiente a procurorilor din subordine, cărora nu le-au fost stabilite în mod clar atribuțiile și sarcinile atât în ceea ce privește activitatea de urmărire penală, cât și în ceea ce privește activitatea judiciară”.
Secţia de procurori l-a trimis să facă un control psihiatric
Același site dezvăluie că, printr-o altă hotărâre a Secției de procurori, din 28 august a.c., același procuror Ioan Bene a fost trimis în fața unei comisii de specialitate, pentru constatarea unor eventuale probleme psihice.
Potrivit legii, „în situația în care există indicii că un judecător sau procuror suferă de o boală psihică, la sesizarea președintelui instanței sau a conducătorului parchetului, a colegiului de conducere al instanței sau parchetului ori din oficiu, secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea judecătorului sau procurorului la expertiză medicală de specialitate”.
Deşi numele lui nu apare în hotărârile judecătoreşti, doar funcţia, Ioan Bene a confirmat că despre el este vorba atât în hotărârea din 28 august, cât și în cea din 10 septembrie, dar a refuzat să comenteze.
„În acest moment, sunt parte în trei anchete sensibile în curs (inclusiv la structuri specializate). În două dintre ele am calitatea de persoană vătămată, iar în cea de-a treia sunt martor denunțător”, a declarat Bene pentru luju.ro, refuzând orice alt comentariu.
Ioana Bene a fost este prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta de la 1 ianuarie 202, cu un mandat de trei ani şi are o vechime de peste 8 ani ca procuror.