TIME OUT: Umorul dezlănțuit pe scena Teatrului Arcadia cu piesă Desculț în parc
0Piesa Desculț în Parc are o nouă reprezentaţie spre deliciul publicului orădean de toate vârstele. Spectacolul a făcut furori în rândul iubitorilor de teatru atât în Oradea, cât și în alte orașe din vestul țării.
Desculț în parc este o comedie romantică, spumoasă, unul dintre puținele spectacole care a reușit să scoată tinerii din casă pentru două ore de râs. Spectacolul regizat de Sebastian Lupu, este o adaptare după cunoscutul roman al lui Neil Simon. Piesa înfățișează eforturile a doi tineri căsătoriți de a-și construi viața împreună. Tânăra pereche se confruntă cu contradicțiile și impulsurile a două personalități diferite care trebuiesc armonizate.
Corrie Bratter este soția impulsivă și impetuoasă care își asuma unicul rol de a fi „sotia lui Paul". Personajul își investește întreaga energie în a-și face fericită perechea, în ciuda dificultăților care apar între ei, ca la orice început de drum. Paul Bratter, este un avocat debutant care tocmai a câștigat primii săi șase cenți într-un proces. Spre deosebire de Corrie, el are o fire mai rezervată și o privire mai cumpătată asupra realității.
Iubire cu năbădăi
Conflictul piesei se naște tocmai din ciocnirea celor două personalități, atât de diferite. În cel mai scurt timp și în cel mai comic mod cu putință, cei doi ajung să-și dorească despărțirea și divorțul. În plus, spaţiul în care se defăşoară povestea lor de dragoste este un apartament minuscul, unde ninge prin luminator şi încălzirea centrală e defectă. Dormitorul a fost improvizat într-o cămară, în care încape patul şi nimic mai mult. Acestui peisaj i se adaugă principalele condimente ale poveştii: mama soacră, Ethel Banks şi vecinul de bloc, Victor Velasco. Deşi au o vârstă înaintată, cei doi le demonstrează tinerilor că niciodată nu e prea târziu să te îndrăgosteşti.
„Desculţ în parc" s-a bucurat de un real succes atât în Oradea, cât şi în alte oraşe din vestul ţării unde spectacolul a umplut săli cu sute de oameni. Întrebat care e secretul succesului, regizorul a recunoscut că trebuie să te pui mereu în pielea spectatorului şi să exploatezi textul. M-am gândit ce mi-ar place mie să vizionez dacă aş fi spectator? Aşa am ajuns la concluzia că o comedie ar fi pe gustul spectatorilor"
Spectacolul se joacă vineri, la Teatrul Arcadia, începând cu ora 18.00.
„Am încercat să exploatez replica cât mai mult în aşa fel încât din replică să iasă tot ce-i mai bun" Sebastian Lupu, regizorul piesei.
Copiii sărbătoresc Ziua Astronomiei. Profesoara Valentina Matei le va da copiilor detalii despre cum este cerul în luna aprilie, dar şi despre aurorele boreale. Evenimentul este organizat în Orășelul Copiilor, de la ora 16.00.
Târg de mobilă și flori. Ediția a doua a DecoMobila și DecoFlora are loc în acest weekend în parcarea ERA Shopping Park Oradea. Orădenii pot găsi la târg expoziție de flori și specialiști în mobilă și decorațiuni interioare.
Lansarea CD-ului cu sonetele lui Shakespeare. Florian Chelu Madeva lansează vineri de la ora 18.00 al treilea CD cu interepretarea sonetelor shakespeariene. CD-ul intitulat "I am that I am" încheie Cvadricentenarul sonetelor Shakespeariene, adică sărbătorirea celor 400 de ani de la moartea scriitorului englez,. Sonetele sunt interpretate de cântărețul britanic David Bryan, stabilit la Oradea, participant la Eurovision alături de formația Hotel FM. La realizarea CD-ului a mai contribuit şi flautistul Mircea Covaciu. Evenimentul are loc la Casa de Cultură a Municipiului și intrarea este liberă.
Campionatul European de Cros pentru Surzi. România găzduiește pentru prima dată competiția, pe traseul din pădurea Băile Felix. S-au înscris sportivi din 13 ţări europene. România este reprezentată de șapte sportivi, printre care și orădeanca Elisabeta Purda (44 de ani), înscrisă la proba de 4 kilometri. Competiţia începe sâmbătă cu probele de 4 kilometri, la femei şi bărbaţi, aceasta fiind urmată de cea de 8 kilometri la juniori. Duminică se vor desfășura probele de 12 kilometri la seniori şi cele de 8 kilometri senioare şi 6 kilometri junioare.
Uciderea lui Gonzago se joacă din nou la Oradea. Uciderea lui Gonzago a fost cea de a cincea premieră a stagiunii și a adus în fața iubitorilor de teatru altă fațadă a tragediei lui Shakespeare „Hamlet". Piesa, care poartă semnătura dramaturgul bulgar Nedialko Yordanov, prezintă o evenimentelor care au loc la curtea regală a Danemarcei, prin procedeul teatru in teatru. Astfel, subiectul urmărește viața actorilor chemați la curtea regală de Hamlet. Aceștia sunt rugați să pună în scenă asasinarea regelui. Piesa se joacă duminică de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.