Ștrandul Ioșia, unde a murit înecată o fetiță de șapte ani, închis pentru verificări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazinul mare din Ioșia, unde s-a petrecut tragedia
Bazinul mare din Ioșia, unde s-a petrecut tragedia

Ștrandul Ioșia din Oradea se închide, începând de astăzi, timp de o săptămână, pentru verificări. Conducerea a decis să-l închidă abia la trei zile de la moartea lui Elizabeth Haidău, micuța care a fost aspirată de gura de golire a bazinului mare.

Aproape o mie de persoane au participat la înmormântarea fetiței moarte în ștrand

"Conducerea Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate Oradea a luat decizia de a închide Ştrandul Ioşia, începând de marţi, 7 iunie, până cel târziu sâmbătă, 11 iunie. Motivul închiderii este prelungirea reparaţiilor curente, verificarea tuturor bazinelor, a gurilor de scurgere, a instalaţiilor şi grilajelor, remedierea tuturor deficienţelor identificate", a declarat Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al RAPAS.

Cine e de vină pentru moartea fetiței din bazin?

Ștrandul a mai funcționat și după tragedie

Administrația ștrandului a decis să-l închidă abia după trei zile de la moartea fetiței de 7 ani, înecată după ce a fost aspirată de gura de golire a bazinului mare din ștrand.  Incidentul s-a petrecut sâmbătă, la scurt timp după ce angajații ștrandului au dat drumul la apă,  fără să observe că grilajul de la gura de golire a bazinului lipsește.
Duminică, după tragedie, ștrandul a fost din nou plin de lume.  Reprezentanții RAPAS au declarat atunci că bazinul a fost redeschis după ce s-a montat un nou grilaj la conducta de golire și poliția a verificat și a constatat că nu mai există pericol pentru clienți.



Click pe poză pentru fotogalerie de la ștrand

Panoul de avertizare de la bazinul mare din ștrandul Ioșia Locul unde a fost resuscitată fetița Ștrandul Ioșia

Orădenii, nemulțumiți de regulamentul ștrandului

Cu toate astea, orădenii care au fost duminică la ștrand au criticat conducerea RAPAS pentru modul în care tratează clienții. "Apa nu trebuia golită la ora patru, când încă erau oameni în bazin. Conducerea ștrandului nu este interesată de siguranța oamenilor. Îi interesează dacă e tunsă iarba și activitatea de la terase", a declarat Daniel Roucaciu. "Plătești un bilet de o zi și ei la ora patru golesc bazinele. Nu este normal ce se întâmplă", a spus și orădeanca Florica Bota. "Ștrandul se închide la ora opt însă angajații încep operațiile de întreținere din timpul programului. Este o lipsă totală față de clienți. Plus că nu a anunțat nimeni că evacuează apa din bazin. Angajații ștrandului ar fi trebuit să se asigure că lumea a auzit că se evacuează apa și a ieșit din bazin", a declarat Adrian Toader Williams, martor la incidental de sâmbătă. "Am auzit că îi condamndă pe părinți, că nu au supravegheat copilul, dar copiii vin la ștrand să înoate, să se zbenguie, nu poți să-i ții în zgardă. Fetița era înghițită de conductă și dacă era de mână cu mama ei. Trei bărbați au tras de ea să o scoată afară, însă forța era atât de mare încât abia au reușit. Pe mine m-a îngenuncheat forța gurii de golire și nu sunt un copil de 25 de kilograme", subliniază Adrian Toader. Pe de altă parte, Florin Alexandru, purtătorul de cuvânt al RAPAS a declarat că golirea bazinelor înainte de plecarea clienților este prevăzută în regulamentul de funcționare al ștrandului Ioșia.

Mama fetiței care s-a înecat în ștrandul Ioșia a declarat că a asistat la moartea copilului ei

Bazinele se golesc chiar dacă mai sunt oameni în ele

El a explicat că regulamentul de funcționare a ștrandului prevede că bazinele în care urmează să fie schimbată apa se golesc cu trei patru ore înainte de închiderea ștrandului. La fel s-a întâmplat și în ziua tragediei. "Anunțăm clienții prin megafon sau verbal că urmează să se golească bazinul iar salvamarul stă în jurul bazinului, până se golește, pentru a se asigura că nimeni nu pățește nimic", spune purtătorul de cuvânt al RAPAS.



Click pe poză pentru fotogalerie de la înmormântare

Fetița care a murit sâmbătă în ștrandul Ioșia a fost înmormântată astăzi la Lugașu de Jos Elizabeth Haidău a murit înecată în ștrandul Ioșia Părinții și frații lui Elizabeth

Au găsit grilajul de la gura de golire a bazinului

Grilajul care ar fi trebuit să-i protejeze pe cei care erau în bazin, în timpul golirii, a dispărut inexplicabil, de la locul lui. Bucata de fier a fost găsită abia ieri dimineață lângă canalul de scurgere unde se deversează apa uzată din bazin, potrivit reprezentanţilor RAPAS.  „Investigăm modul în care a ajuns acolo grilajul. Una dintre variante ar fi că s-a rupt din cauza eroziunii apei termale sau că l-ar fi scos cineva din bazin", a spus astăzi Florin Alexandru, purtător de cuvânt la RAPAS. Reprezenţanţii ştrandului susţin că pensionarii care frecventează ştrandul au obiceiul de a sta cu spatele la gura de scurgere şi de a lua grilajul, fiindcă îi deranjează la spate.

Cinci angajați ai ștrandului Ioșia au fost acuzați în cazul fetiței moarte

Ștrandul urmează să fie redeschis cel târziu la 11 iunie și va funcționa și luni 13 iunie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite