Soluţia dată de procurorii militari în dosarul partidei de vănătoare la care a luat parte şeful DNA Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetaţi de procurorii militari pentru că, în 2009, şi-ar fi încălcat atribuţiile şi ar fi muşamalizat o partidă de vânătoare neautorizată a procurorului şef al DNA Oradea, Ciprian Man, Ioan Smeu, comandantul Detaşamentului 4 jandarmi Beiuş şi doi subofiţeri ai Poliţiei Bihor, au fost declaraţi nevinovaţi.

Dosarul a fost clasat de către procurorii militari. În luna decembrie 2015, dosarul a fost deschis ca urmare a unei plângeri depuse de avocatul Alexandru Lele în numele fostului prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău.

Procurorii militari au stabilit că acuzaţiile aduse celor trei, de favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare şi abuz în serviciu în formă calificată, sunt nefondate. Astfel, cele două persoane care au fost surprinse pe fondul de vânătoare au prezentat documente care aveau o aparenţă legală.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, cercetările sunt continuate cu privire la preşedintele Asociaţiei de vânătoare, Emil Plaştin. Potrivit unor surse  judiciare, în perioada respectivă, Asociaţia fusese dată în judecată de către Ministerul Apelor, Pădurilor şi nu este clar dacă putea în mod legal să emită autorizaţii de vânătoare. Dosarul a fost trimis la instanţa de la Beiuş pentru a se verifica dacă s-au respectat aspectele de legalitate, în sensul că dacă asociaţia avea dreptul să emită autorizaţii.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că apără reputaţia prim-procurorului Ciprian Man, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea, faţă de afirmaţiilor avocatului Alexandru Lele. Acesta din urmă l-a acuzat pe şeful DNA Oradea, în faţa jurnaliştilor, de interese în anchetarea prim-procurorului Gligor Ioan Sabău, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

CSM apără reputaţia şefului DNA Oradea

Potrivit plenului CSM aceste acuzaţii sunt nefondate şi i-au afectat independenţa şi reputaţia profesională şefului DNA Oradea.

Avocatul Lele a susţinut că dosarul penal aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Structura Teritorială Oradea, în care figurează în calitate de inculpat prim-procurorul Gligor Ioan Sabău, ar fi rezultatul unui conflict personal între acesta şi procurorul de caz, respectiv Ciprian Man.

Verificările Inspecţiei Judiciare au relevat că procurorul a constituit şi instrumentat dosarul penal cu respectarea prevederilor legale, în cauză instanţa de judecată procedând la admiterea şi prelungirea măsurii arestării preventive propuse de procurorul de caz. De asemenea, s-a constatat că avocatul Lele este implicat în cauza penală menţionată, fiind avocatul inculpatului.

“În raport de conţinutul declaraţiilor publice expuse, se constată că, deşi nereale şi lipsite de orice suport obiectiv, afirmaţiile deosebit de virulente, conţinute în comentariile referitoare la modalitatea în care avocatul inculpatului susţine că s-ar fi constituit dosarul penal în care este cercetat inculpatul S. G. I., prin care se urmăreşte inducerea în conştiinţa opiniei publice a ideii că dosarul penal este consecinţa unui conflict personal al procurorului de caz cu inculpatul pe motiv că acesta din urmă ar fi intenţionat să denunţe presupusa faptă de braconaj, sunt de natură să influenţeze, în mod negativ, opinia publică cu privire la integritatea magistratului în cauză şi să-l discrediteze. Apreciem că avocatul L. A., prin declaraţiile făcute presei şi aduse la cunoştinţa publicului prin intermediul publicaţiei „Bihoreanul” din data de 21.12.2015, a adus atingere independenţei şi reputaţiei profesionale a domnului procuror Man Ciprian Florentin – şeful Serviciului Teritorial O. din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în raportul CSM.

Plenul Consiliului a decis, de asemenea, sesizarea Uniunii Naţionale a Barourilor din România în vederea luării de măsuri potrivit competenţelor legale, împotriva avocatului Alexandru Lele.

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite