Primarul Oradei vrea să-i forţeze pe proprietarii din centrul istoric să-şi înalţe casele cu investiţii proprii. „Nici staliniştii nu şi-au permis aşa ceva!“
0Un regulament instituit în premieră naţională la Oradea prevede supraimpozitarea clădirilor din centrul istoric al oraşului care nu respectă „frontul stradal şi regimul de înălţime“. Deşi hotărârea este suspendată momentan, primarul Ilie Bolojan insistă să fie pusă în aplicare, stârnind critici dure.
Un regulament instituit în premieră naţională la Oradea prevede supraimpozitarea clădirilor din centrul istoric al oraşului care nu respectă „frontul stradal şi regimul de înălţime“. Practic, hotărârea susţinută de primarul Ilie Bolojan ar trebui să determine proprietarii a 93 de clădiri din centrul Oradei să construiască din fonduri proprii unul sau mai multe etaje în plus, astfel încât înălţimea tuturor construcţiilor din zonă să fie unitară. În caz contrar, proprietarii ar urma să plătească impozite pe clădiri majorate cu 50%.
La scurt timp după aprobarea în Consiliul Local Oradea, în iulie 2017, regulamentul a fost suspendat după ce a fost atacat în instanţă ca fiind nelegal de către Instituţia Prefectului Bihor. Cu toate acestea, primarul Bolojan insistă ca hotărârea să intre în vigoare. Edilul Oradei a declarat zilele trecute că a comandat o analiză a potenţialului de dezvoltare a zonei ultracentrale a oraşului, rezultatele studiului urmând să fie depuse în instanţă „pentru a da posibilitatea judecătorilor să analizeze Hotărârea de Consiliu Local“.
Casa din centrul imaginii, vizată de regulamentul susţinut de primarul Bolojan FOTO Laura Gal
Studiul comandat de primărie
Studiul inventariază imobilele din centru cu un singur nivel, „situate lângă altele cu cel puţin un etaj mai înalte, lipite de peretele exterior, fără deschideri, din spatele unei case sau situate chiar la colţ de stradă într-un amplasament cu vizibilitate“. Rezultatele arată că, dintre cele 129 inventariate, 93 „au un potenţial de construire foarte mare“. Specialiştii angajaţi de primărie au exemplificat cu un imobil de 571 de metri pătraţi, a cărui valoare de piaţă actuală este estimată la 1,3 milioane de lei. Conform analizei, supraetajarea ar urma să-l coste pe proprietar în jur de 3,5 milioane de lei, dar ar creşte suprafaţa utilă până la 2.055 de metri pătraţi, iar valoarea clădirii ar ajunge la 9 milioane de lei, aducându-i astfel administratorului un potenţial profit de 4,2 milioane de lei. Investitorul ar avea şi varianta închirierii spaţiilor din clădire, situaţie în care ar încasa, conform studiului, 315.000 de lei anual şi şi-ar amortiza investiţia în 18 ani.
Acelaşi raport mai arată, concluziv, că supraetajarea celor 93 de clădiri ar crea un plus de 120.000 de metri pătraţi şi ar aduce fonduri suplimentare substanţiale la bugetul primăriei. Inclusiv acest studiu urmează să fie supus dezbaterii publice, a mai anunţat Bolojan.
Regulamentul iniţial a iscat controverse încă dinainte de a fi adoptat şi continuă să stârnească reacţii virulente. În timpul dezbaterilor publice pe acest subiect, primarul Bolojan a fost acuzat de „stalinism, sistematizare şi încălcarea dreptului la proprietate privată“.
Contre dure la dezbaterea publică
„Acum câţiva ani a apărut conceptul de „centru istoric», care presupune conservare, să-şi păstreze caracterul, să arate la fel. Acum, prin acest regulament, dorim un centru unitar. Nu cred că termenul de centru istoric este compatibil cu unul de centru unitar“, a acuzat Mircea Jacan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.
Unul dintre proprietarii clădirilor vizate a fost mult mai vehement. „Cineva a dat autorizaţie de construcţie acestor clădiri. Dumneavoastă le-aţi dat, nu eu. De 10 ani sunteţi primar şi abia acum v-aţi gândit să spuneţi orădeanului «Arată urât, fă un etaj, fă ceva!» numai ca să-i băgaţi mâna în buzunar. Că e vorba de un leu, că e vorba de doi, nu e dreptul dumneavoastă să faceţi asta. Nici comuniştii, nici staliniştii nu şi-au permis aşa ceva“, i s-a adresat Lucian Blană primarului Bolojan.
Nici specialiştii în construcţii şi clădiri vechi nu sunt de acord cu planurile primăriei. „Într-un centru istoric, mai ales, toate clădirile sunt valoroase pentru că toate vorbesc despre o istorie. Oraşul este un document, este un organism viu şi acest organism trebuie păstrat aşa cum s-a menţinut el, pentru că fiecare casă are povestea ei”, explică Ramona Noviciov, critic de artă.
Prefectura a atacat hotărârea apreciind că „supraimpozitarea pe motive de estetică urbanistică nu este o măsură legală. Impozitul este o îndatorire cetăţenească constituţională, care nu presupune vreo culpă, având o natură juridică diferită de sancţiunea-amendă a supraimpozitării, care presupune o culpă în încălcarea unei obligaţii legale“.