Premieră naţională. Două spitale din Oradea ar putea funcţiona sub forma unui consorţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judetean din Oradea
Spitalul Judetean din Oradea

Spitalul Judeţean şi spitalul Municipal din Oradea ar putea funcţiona sub forma unui consorţiu. Ar fi o premieră în România, pentru realizarea acestui consorţiu fiind nevoie de acordul Consiliului Local, care la o şedinţă viitoare va dezbate această propunere a municipalităţii.

Municipiul Oradea este unul dintre puţinele reşedinţe de judeţ din ţară în care toate spitalele sunt concentrate la o singură autoritată, respectiv Primăria Oradea. Acest lucru reprezintă un avantaj pentru a gestiona într-o formă integrată sistemul sanitar din municipiu.

În Oradea există două spitale mari, Spitalul Judeţean, respectiv Spitalul Municipal, iar administraţia orădeană îşi propune să treacă la o fază în care să funcţioneze cu cele două spitale sub forma unui consorţiu, care nu presupune fuziunea juridică dintre cele două spitale, dar anumite activităţi vor fi gestionate în comun.

"Membrii Consiliilor de administraţie ale celor două spitale şi-au dat acordul de principiu pentru realizarea unui consorţiu spitalicesc, un fel de alianţă şi nu o fuziune juridică, având ca obiectiv realizarea unor servicii mai bune cu costuri mai mici. Consorţiul spitalicesc va fi condus de Consiliile de Administraţie ale celor două spitale şi va avea în frunte un director coordonator. Structura de conducere unificată va analiza serviciile suport ale celor două spitale care pot fi puse la comun în vederea scăderii costurilor. Scopul acestor măsuri pe care dorim să le aplicăm din această toamnă, este să gestionăm aceste servicii la costuri mai mici, să fim mai eficienţi şi să avem servicii mai bune", a precizat primarul Ilie Bolojan.

În acelaşi timp, Gheorghe Carp, managerul spitalului Judeţean a prezentat domeniile în care se doreşte să se acţioneze. Cele patru domenii pentru început sunt: laboratoarele din cele două spitale, achiziţiile, prepararea hranei şi personalul.
Consorţiul nu este o noutate în Europa, ea fiind o manieră modernă pentru a reduce cheltuielile în spitale.

Eficientizarea spitalelor orădene se va realiza prin automatizarea laboratorului care va funcţiona la unul dintre cele două spitale, va face analizele la comun şi va comunica rezultatele în sistem electronic, realizând astfel economii consistente la cheltuielile cu materialele şi cele de personal.

Pentru realizarea acestui consorţiu este nevoie de acordul Consiliului Local, care la o şedinţă viitoare va dezbate această propunere a municipalităţii.

Mai puteti citi:

<a href="https://adevarul.ro/stiri-externe/republica-moldova/afacere-de-zeci-de-milioane-o-firma-suspecta-a-1525260.html">Afacere de zeci de milioane. O firmă suspectă a fost selectată de Ministerul Sănătăţii să ofere servicii de dializă</a>

Un angiograf „reciclat“ pune în pericol banii UE pentru Oradea

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite