Oradea va avea inel metropolitan. Urmează exproprierile. Doi consilieri judeţeni PSD au votat pentru, apoi au demisionat
0Oradea va avea un inel metropolitan, pe o lungime de 17 kilometri, pentru care Consiliul judeţean Bihor va face exproprieri de 7,2 milioane lei pe terenurile comunelor Oşorhei, Sânmartin şi Nojorid.
Exproprierile pentru inelul metropolitan Oradea au fost votate, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce, anterior, trei luni la rând, propunerea a fost respinsă din cauza opoziţiei consilierilor judeţeni ai PSD Bihor.
Sacrificaţi pentru vot
La ultima şedinţă, Consiliul Judeţean Bihor a votat proiectul inelului metropolitan, căci doi dintre reprezentanţii PSD Bihor, Ioan Anta și Ioana Bara, au „încălcat” disciplina de partid şi au votat pentru pornirea procedurilor pentru exproprieri în vederea realizării inelului metropolitan „pentru că interesul public primează celui de partid”, după cum au declarat aceştia.
Urmarea a fost că ambilor li s-a cerut demisia, ceea ce s-a şi întâmplat pentru că, după şedinţă, atât Anta cât şi Bara şi-au anunţat retragerea din funcţiile de consilier judeţean.
În interesul judeţului
Printr-un comunicat de presă, consilierul judeţean Ioan Anta a arătat că votul său din Consiliul Judeţean Bihor, pentru realizarea exproprierilor necesare construcţiei inelului metropolitan Oradea a respectat „întru totul principiile social-democrate, dar şi direcţia arătată de conducerea naţională a PSD, care a arătat permanent că este pentru dezvoltarea comunităţilor locale, pentru dezvoltarea şi alinierea României la standardele europene”.
Anta a atras atenţia conducerii PSD Bihor, că sabotarea proiectelor Consiliului Judeţean Bihor de dezvoltare a județului „este distructivă şi aduce prejudicii de imagine grave întregii organizaţii şi tuturor colegilor noştri care nutrim aceleaşi valori social-democrate, pro dezvoltare, pro interes public, pro europene”.
Finanţare guvernamentală
Inelul metropolitan al municipiului Oradea, proiect al Consiliului judeţean Bihor, urmează să aibă o lungime de 17,071 km și profil de drum județean, cu câte o bandă pe sens, acostamente de câte 1 metru, șase intersecții, două viaducte, două poduri și 11 podețe.
Traseul inelului metropolitan Oradea va porni înainte de intrarea în Oșorhei dinspre Aleșd și ar ocoli localitățile Oșorhei, Băile 1 Mai și Băile Felix, precum și Nojorid, urmând să devieze o mare parte din circulația care în prezent se desfășoară prin Oșorhei, pe centura Oradiei, prin Sânmartin și prin Nojorid, racordând practic DN 1 Oradea - Cluj, DN 76 Oradea - Deva și DN 79 Oradea - Arad.
Finanțarea proiectului realizat de Consiliul judeţean Bihor este asigurată din Programul Național de Investiții Anghel Saligny, iar CJ Bihor a și scos la licitație, pe 16 septembrie, proiectarea și execuția lui, cu o valoare estimată între 196,753 milioane lei și 216,429 milioane lei (fără TVA), termenul pentru depunerea ofertelor din partea firmelor interesate fiind 25 octombrie.
Proiectul nu putea însă să avanseze în lipsa exproprierilor.