Oradea face concurență Aqua-Parcurilor din Ungaria printr-un complex de cinci stele
0Orădenii care până acum treceau granița pentru a se relaxa într-un Aqua-Parc de lux vor avea alternativă la ei acasă. Proiectul Complexului Wellness Termal Nymphea , depus spre finanțare din bani europeni a fost declarat eligibil și se află în analiză. Șansele ca Oradea să aibă un centru de agrement de cinci stele sunt foarte mari.
Complexul Wellness Termal va f plasat în zona actualului Ștrand Municipal și va cuprinde și Bazinul Olimpic. Aqua-Parcul orădean înseamnă zonă de agrement pentru toate vârstele și va avea de la bazine cu valuri și jacuzii, la spa, welnnes și zone de sport. „Complexul este împărțit în patru zone distincte, fiecare dintre ele gândite cu dotări de spa și agrement", spune Cristian Delcea, reprezentat al Direcției de Dezvoltare a Primăriei Oradea.
Ștrandul se va transforma în complex turistic

Complexul multifuncţional şi bazine acoperite
Prima zonă va avea două corpuri. Unul dintre ele este o clădire multifuncțională de două etaje în care orădenii vor avea parte de spa, fitness, bowling, vestiare şi birouri. Cel de al doilea corp este destinat bazinelor acoperite, care vor fi împărțite în trei zone: Familie și Copii, Relaxare și zona de Aventură dotată cu 10 aqua tobogane.
Bazine exterioare
Aqua Parcul va avea nu mai puțin de șase bazine exterioare. Astfel, orădenii vor putea face vbai în ștrandul cu valuri care să le aducă aminte de mare, și se vor putea relaxa în bazin dotat cu jacuzzi. Adolescenții au parte de adrenalină în două bazine cu tobogane, iar sportivii vor avea bazin pentru înot și bazin pentru sărituri. Și cei mici vor avea parte de distracție într-un bazin împărțit pe două grupe de vârstă, de la 1 la 3 ani și de la 3 la 7 ani.
Shopping estival
Gândit ca un centru care să atragă turiști din toate colțurile țării, parcul va fi dotat cu un complex comercial de 1000 de metri pătrați. Vizitatorii vor putea cumpăra de la haine și accesori până la produse alimentare, sau se vor putea relaxa în fața unui cești de cafea.
ASA ARATĂ SCHIȚA COMPLEXULUI TURISTIC DIN ORADEA
Cascadă și stânci pentru cățărări

Dincolo de amenajările acvatice, turiștii și orădenii sunt îmbiați cu jocuri, terenuri de sport și perețide pentru cățărări. Atfel, vor fi pavilioane pentru șah, table și rummy, locuri de joacă pentru copii amenajate pe suport de nisip, teren de baschet dotat cu nocturnă, terenuri de volei, mese pentru tenis. Zona de alpinarium, amenajată pe zona de rocă, va conţine versanţi de diferite înălţimi şi niveluri de dificultate, dar și o cascadă care se varsă într-un pârâu artificial cu circuit închis. Nu în ultimul rând, va exista un lazy river, înconjurat de grădini, în care se poate înota.
La un pas de aprobare
Proiectul estimat la șapte milioane de euro, nerambursabili a fost declarat eligibil. „Au fost evaluat planul și costurile și au fost acceptate. Acum ni s-a cerut proiectul tehnic. Șansele să primim aprobarea sunt foarte mari. Este posibil doar să ne ceară mici schimbări", spune Delcea.
Și pentru că veștile despre primul proiect sunt bune, primăria a decis să pornească și alt proiect prin care ștrandul din Ioșia să fie transformat în centru de agrement și tratamente. „ Acum nu avem decât un proiect în linii mari. Nu am făcut încă schițe, fără să avem aprobarea Consiliului Local. Proiectul va fi depus în primăvara anului 2011", a spus purtătorul de cuvânt Carmen Cherteș.
CLICK PE POZĂ PENTRU FOTOGALERIE CU ȘTRANDURI UNGUREȘTI

Ungurilor nu le este frică
„Ramura care cuprinde serviciile bazate pe băi este una dintre cele mai dinamice ramuri în curs de dezvoltare ale turismului. Pe măsură ce crește nevoia pentru aceste servicii, bineănțeles că se construiesc tot mai multe băi, atât în Ungaria, cât și în țările vecine. Ne-am așteptat că va exista și în România o dezvoltare a băilor, deoarece cu cât crește piața, cu atât crește și numărul concurenților. Fiecare centru are particularitățile lui, astfel avem încredere că și Complexul de băi și tratament Aquaticum se va ridica la nivelul concurenței cu serviciile complexe și de calitate", spune Kovacs Zsuzsanna, manager de proiect la Complexul Aquaticum, din Ungaria.
Succesul nu ține doar de dotări "Totul depinde foarte, foarte mult de personalul care va munci în complex. În Ungaria, personalul este conștient că este la dispoziția turistului, nu invers. Trebuie oameni foarte bine pregătiți, cu experiență în turism",spune Maria Tătar, președintele Autorității Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural.
Parcul Acvatic Mediteranean Aquaticum din Debreţin și Aqua Palace din Hajduszoboszlo sunt principalele puncte de atracție pentru orădeni. Complexul din Debrețin atrage turiștii tot prin bazine cu jacuzi, locuri de joacă pentru copii, și amenajări interioare cu plante rare care crează o adevărată grădină botanic. În plus, parcul din Debrețin are bazine acoperite cu apă termală pe timp de iarnă și oferă posibilitatea de face băi nocturne vara.
În Hajduszoboszlo, Aqua Palace atrage turiști cu oferte inedite. Parcul acvatic oferă baie tropicală, baie cu gheaţă, baie cu vizionare de filme, baie romană, baie cu apă de mare sau piste de surfing