Oradea, capitala Art Nouveau. Oraşul atrage turiştii cu gratuităţi la muzee şi reduceri în restaurante FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
oradea

European Best Destinations, o cunoscută platformă care promovează turismul, a inclus Oradea în topul destinaţiilor perfecte pentru un city-break, numind oraşul un centru concentrat de Art Nouveau al Europei.

În ultimii ani, odată cu restaurarea frumoaselor clădiri şi palate, Oradea şi-a recuperat istoria, dar şi culoarea. Bijuteriile arhitecturale, acum în toată spledoarea, sunt printre puţinele rămase în Europa  de Est –  89 de clădiri şi monumente Art Nouveau, 26 de obiective clasate ca monumente istorice, 25 de obiective propuse cu valoare pentru clasare ca monumentele istorice şi 38 de obiective cu valoare arhitecturală incontestabilă îşi aşteaptă vizitatorii. 

Centrul Oradei poate fi luat la pas cu uşurinţă şi promite turiştilor o experienţă de neuitat. Este un adevărat centru inundat de arhitectură care fură privirile: palatul Vulturul Negru sau Palatul episcopal greco-catolic – cu biserica cu lună, unică în Europa –, clădirile minunate, înşirate pe strada Vasile Alecsandri, muzeul Art Nouveau Darvas – La Roche sunt doar câteva dintre minunăţiile care aduc istoria şi arta la rang înalt. 

centrul orasului oradea este plin de palate

Una dintre atracţiile oraşului, Piaţa Unirii, se transformă în fiecare primăvară în Piaţa florilor, zeci de cireşi japonezi concurând cu frumuseţea palatelor din jur. FOTO: Visit Oradea

Secretele Cetăţii

Cea mai cunoscută atracţie turistică a oraşului este, de departe, cetatea medievală, care datează din 1092, de pe vremea regelui Ladislau I. Legenda spune că regele se afla la vânătoare de cerbi pe aceste meleaguri şi, obosit fiind, a adormit. În vis ar fi fost vizitat de doi îngeri care i-au încredinţat o misiune: ridicarea unei mănăstiri cu hramul Sfintei Fecioare Maria chiar în acel loc. 

Acesta s-a conformat şi a zidit o cetate care străjuia mănăstirea, pe care a numit-o „Várad“, rebotezată ulterior Nagyvárad şi, mai apoi, Oradea. Cetatea este şi o necropolă regală, nu mai puţin de şapte capete încoronate fiind înmormântate aici, inclusiv Ladislau I, întemeietorul ei. 

Festivalul medieval este unul dintre cele mai apreciate din Oradea

Festivalul medieval organizat în Cetatea Oradea este unul dintre cele mai apreciate din oraş cu reconstituirile de bătălii istorice şi turnirurile full contact cu participare internaţională. În 2019, la eveniment au participat peste 600 de cavaleri, luptători, arcaşi şi călăreţi cu catapulte şi arme de asediu, adică nu mai puţin de 43 de trupe medievale din 11 ţări. Următoarea ediţie va avea loc în 2022. Foto: Facebook Festivalul Medieval Oradea 

Cetatea Oradiei a avut primul observator astronomic de pe actualul teritoriu al României, fiind şi unul din primele din Europa. Acesta a fost construit în secolul al XV-lea de vestitul astronom şi matematician austriac Georg von Peuerbach. Omul de ştiinţă a stabilit că „meridianul zero“ – linia imaginară care desparte emisfera estică de cea vestică –  porneşte tot din Oradea, din cartierul Steaua – astăzi, Cantemir – , fiind şi punctul fix la care se raporta în calcularea eclipselor solare şi lunare.

Palatul cu grădină biblică

Unul dintre obiectivele de neratat este proaspăt restauratul Complex baroc al Episcopiei Romano Catolice Oradea, ridicat la jumătatea secolulului al XVIII-lea de episcopul Adam Patachich, un aristocrat din Croaţia. Palatul complexului, considerat unul dintre cele mai frumoase din sud-estul Europei, are 100 de camere şi 365 de ferestre – câte una pentru fiecare zi a anului. 

palatul baroc are grădină biblică

Uriaşul parc al Palatului baroc, întins pe 5,5 hectare, are ca atracţie o grădină biblică, unde sunt ordonate grâu, viţă de vie, mei şi orz, care simbolizează pâinea şi vinul, lalele şi crini imperiali, plante aromatice precum salvie, echinaceea şi isop, fructe, legume prezente în Biblie (smochini, linte şi năut) şi plante monastice ca lemnul Maicii Domnului şi măslinul. FOTO: Visit Oradea

Din acest an, aici este o nouă atracţie: o grădina peisagistică în stil englezesc, restaurată în întregime odată cu renovarea recentă a întregului complex. Locul este vegheat de un stejar secular de peste 150 de ani, care tronează în mijlocul a patru magnolii de peste 90 de ani, a 30 de arbori Tisa centenari şi a zeci de castani venerabili. 

Întins pe circa 5,5 hectare, parcul are şi o grădină biblică, unde sunt ordonate grâu, viţă de vie, mei şi orz, care simbolizează pâinea şi vinul, lalele şi crini imperiali, plante aromatice precum salvie, echinaceea şi isop, fructe şi legume prezente în Biblie – smochini, linte şi năut – şi plante monastice ca lemnul Maicii Domnului şi măslinul. 

palatul baroc din oradea are grădină biblică

 Uriaşul parc al Palatului baroc, întins pe 5,5 hectare, are ca atracţie o grădină biblică, unde sunt ordonate grâu, viţă de vie, mei şi orz, care simbolizează pâinea şi vinul, lalele şi crini imperiali, plante aromatice precum salvie, echinaceea şi isop, fructe, legume prezente în Biblie (smochini, linte şi năut) şi plante monastice ca lemnul Maicii Domnului şi măslinul. FOTO: Visit Oradea

În grădina palatului sunt plantaţi şi mult mai exoticii arbore de Sequoia şi secularul Ginko Biloba. Cele mai noi achiziţii sunt cireşii japonezi, un cedru atlantic şi un minunat arbore-lalea. 

Şinele către trecutul dureros

În secolul al XIX-lea şi la început de secol XX, comunitatea evreiască reprezenta o treime din populaţia oraşului, astfel că Oradea are cele mai multe sinagogi din ţară – multe dintre ele au fost restaurate şi îşi aşteaptă oaspeţii. 

muzeul evreilor din oradea are pereţi cu numele morţilor în timpul holocaustului

 FOTO: Facebook Muzeul Istoriei Evreilor

Aschvas Rein, ultima sinagogă construită în Oradea în perioada interbelică, găzduieşte un muzeu evreiesc, unde sunt adunate poveştile unora dintre cei mai importanţi membri ai comunităţii. Etajul muzeului este dedicat celei mai tragice perioade din existenţa evreilor: Holocaustul. 

muzeul evreilor din oradea are pereţi cu numele morţilor în timpul holocaustului

În Muzeul istoriei evreilor unde sunt adunate poveştile unora dintre cei mai importanţi membri ai comunităţii, obiecte şi documente inclusiv despre mai cumplită perioadă, cea a deportărilor FOTO: Muzeul Istoriei Evreilor FOTO: Facebook Muzeul Istoriei Evreilor

Pe podea sunt desenate şinele de tren pe care erau transportaţi la Auschwitz, iar pe pereţi sunt scrise numele celor care şi-au găsit sfârşitul în lagărele de exterminare. Tot aici, vizitatorii pot vedea regulamentul ghetoului din Oradea, care a fost afişat în casa Terezei Mozes, supravieţuitoare a Holocaustului.

Paradisul apelor termale

Oradea înseamnă, însă, mai mult decât edificii şi muzee. Este un oraş viu, plin de culoare, cu parcuri umbroase, pietonale elegante, restaurante, puburi, cafenele pentru toate gusturile şi buzunarele, dar şi un adevărat paradis al apelor termale, alături de Băile Felix şi Băile 1 Mai.

aquaparcul din oradea

Aquaparcul Nymphaea îi aşteaptă pe vizitatori FOTO: Aquaparc Nymphaea

În Oradea se află cel mai mare aqua park din vestul ţării, Nymphaea, deschis în 2016, care a devenit o atracţie pentru turiştii români şi străini deopotrivă. Complexul are şapte bazine exterioare, pentru adulţi şi copii, precum şi un bazin cu tobogane, unul olimpic de înot cu adâncime de 2 metri şi un bazin de sărituri. În interior sunt alte şase bazine, inclusiv unul cu o corabie şi apă mică pentru copii, la care se adaugă zona cu cele şase tipuri de saună şi zona de tip wellness. Turiştii se pot bucura şi zona cu baie turcească, unde pot alege între cele cinci bazine cu apă geotermală, cu temperaturi între 28 şi 40 de grade. 

Gratuităţi şi reduceri pentru turişti

Turiştii care aleg Oradea ca destinaţie de vacanţă au o serie de beneficii şi gratuităţi, printr-o campanie de promovare iniţiată pentru al doilea an consecutiv de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea), în parteneriat cu Primăria municipiului, societatea de transport OTL, instituţiile muzeale din oraş, dar şi de unităţile din industria ospitalităţii. 

Turiştii vor primi transport gratuit pentru 24 de ore în întreaga reţea de transport public, pot vizita gratuit muzeele şi obiectivele turistice, iar cafenelele şi restaurantele înscrise în campanie le oferă reduceri. Totul cu o singură condiţie: o şedere de minimum două nopţi consecutive la una dintre unităţile de cazare clasificate din Oradea, partenere în acest proiect. Beneficiul este oferit pentru fiecare turist în parte, aşadar dacă într-o cameră este cazată o familie, toţi membri familiei se vor bucura de beneficii.

Turiştii pot beneficia de aceste gratuităţi dacă sunt înregistraţi în aplicaţia oradealifenouveau.ro de către personalul hotelier. Odată înregistrat, turistul va primi un mesaj automat prin email, mesaj care conţine codul unic şi un QR Code pentru gratuităţi şi pe care îl poate primi tipărit, la cerere, de la unitatea de cazare. În baza acestui cod, turistul va avea acces la cele trei categorii de beneficii ale campaniei. 

Vă recomandăm şi: 

Cum arată cascada din România care ar putea detrona prăbuşita Bigăr în preferinţele turiştilor FOTO VIDEO

Cum arată cel mai mare aquaparc din vestul ţării. Pentru prima zi, biletele s-au epuizat în câteva ore VIDEO 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite