Ingredientul secret al celui mai gustos gulaş ardelenesc
0Câte bordeie, atâtea obicee, iar proverbul e valabil şi pentru mâncăruri. În meniul moldovenilor vei găsi ciorba rădăuţeană, muntenii preferă ciorba ţărănească îmbogăţită cu borş. În Ardeal, ţi se va recomanda un gulaş şi e musai să-l încerci.
Gulaşul adevărat începe cu 1-2 linguri de untură de mangaliţă pusă la încălzit, în care se aruncă apoi 2-3 cepe roşii tăiate mărunt la călit după care şi carnea tăiată cuburi, sare, piper şi câţiva căţei de usturoi zdrobiţi şi mărunţiţi.
După câteva minute, carnea devine albă şi atunci se adaugă boiaua de ardei, dulce sau picantă, după gust, apă cât să acopere carnea plus vreo două degete (circa 0,5 litri), ba chiar şi un pic de vin roşu, cu care se lasă la fiert.
Secretul este ca gulaşul să fiarbă la foc mic, pentru că – zic bucătarii – astfel ingredientele îşi păstrează gustul.
Cert e că atunci când e aproape fiartă carnea, se pun în oală zarzavaturile – morcovi, pătrunjel, ţelină, ardei tăiaţi mărunt şi roşii (pot fi şi din cutie). Dacă pare gros amestecul, se mai adaugă apă, sare, piper boabe, o frunză de dafin (două dacă sunt mai mici) şi ingredientul care îi dă gustul caracteristic, chimenul măcinat, (aproximativ o jumătate de linguriţă).
Când carnea e fiartă, se pun cartofii tăiaţi cuburi. Se face un aluat molcuţ din făină, ouă şi un strop de sare, pentru găluşte de făină, care se pun direct în supă, cu o răzătoare specială pentru găluşte sau cu linguriţă umezită permanent în supă.
Supa se mai lasă la fiert circa 10 minute, iar la final se adaugă un amestec de ierburi: pătrunjel, ţelină şi un fir de leuştean.
Gulaşul se serveşte cu ardei iute iar dacă îl vreţi mai „moale” cu smântână.
- 2-3 rădăcini de pătrunjel
- 4-5 morcovi
- 4 cartofi de mărime medie
- 1/2 rădăcină de ţelină
- 1 -1,5 kg de carne (pulpă de porc) sau amestec de viţel , porc şi miel
- 2-3 cepe roşii
- 2 linguri de untură care se poate înlocui cu ulei
- 3-4 căţei de usturoi
- sare, piper, o frunză de dafin
- 1/2 linguriţă de chimen măcinat
- 1 lingură boia de ardei dulce
- 1-2 linguri pastă de ardei
- 2-3 roşii decojite şi tăiate mărunt sau ½ cutie de roşii cuburi
- 1 legătură de pătrunjel, câteva fire de frunze de ţelină şi leuştean