FOTOGALERIE: Salvatorii montani şi-au dat testul final în peştera Bătrânului din Bihor
0Anul acesta din cei 15 medici înscrişi, trei au realizat pe parcurs că Şcoala de Medicină Montană nu li se potriveşte şi au renunţat în ultimele două zile. Testul final s-a dat în peştera Bătrânului şi a durat aproape şase ore. Toţi candidaţii rămaşi în competiţie au luat brevetul de Tehnică de Speologie Alpină.
Stagiul a avut loc la Şuncuiuş şi a durat şase zile, timp în care medicii au învăţat cum să se descurce în situaţii limită şi şi-au testat limitele învăţând să se caţere pe stânci sau coborând în subteran.
La finalul celor şase zile medicii au susţinut un examen practic care a durat aproape opt ore sub forma unui exerciţiu de salvare din subteran ce s-a desfăşurat la peştera Bătrânului.
Împărţiţi în echipe, cei 15 cursanți au intrat în peşteră însoţiţi de monitori şi medici. Tema a fost salvarea unei victime politraumatizată care se afla alăuri de un grup de speo-turişti în Peştera Bătrânul. Un turist a ieşit la suprafaţă alertând salvatorii cu privire la accident.E vacuarea vitimei a durat mai bine de patru ore.
La finalul examenului 12 medici au obţinut brevetul de Tehnică Speologie Alpină. "Doar 12 medici au obţinut brevetul, dar acesta este un rezultat bun. Spre deosebire de alţi ani, niciun medic nu a picat examenul ci trei dintre ei şi-au dat seama că nu sunt potriviţi şi au renunţat în ultimele două zile", a spus doctoral Hadrian Borcea.
La a treia ediție
Stagiul de Tehnica Speologiei Alpine şi Medicină Montană s-a aflat la a treia ediție și a reunit 15 medici şi asistenţi din medicina de urgenţă, din mai multe centre universitare ale ţării.
Acest stagiu este organizat de Asociaţia SARTISS, în parteneriat cu Asociaţia Română de Educaţie Speologică, Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Bihor, Universitatea Oradea și Colegiul Medicilor din Bihor.
Stagiul a a avut loc la Şuncuiuş și prin el se urmărește indentificarea persoanelor care au deja o pregătire în asistență medicală de urgență și pregătirea lor pentru salvări în mediul montan. Antrenamentele se desfășoară atât în peșteri cât și pe munte.
Stagiul de șase zile a început cu partea teoretică. Medicilor li s-a prezentat echipamentul obligatoriu și au aflat ce înseamnă o carabinieră, un blocator, un ham sau o coardă și în ce situații trebuiesc ele folosite.
După doar șase zile de antrenament intensiv medicii au învățat să se descurce atât la suprafață cât și în subteran.