FOTO „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”: viitorii absolvenţi de Drept au aflat direcţiile pe care le pot urma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studentii de azi, profesioniştii de maine
Studentii de azi, profesioniştii de maine

Studenţii de la Facultatea de Drept din Oradea au aflat de la profesioniştii din domeniu direcţiile pentru viitorul lor profesional.

Seminarul naţional „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine” s-a desfăşurat la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, ocazie cu care studenţii de la Facultatea de Drept din Oradea au aflat de la profesioniştii din domeniu care sunt provocările meseriilor pe care le vor urma.

La eveniment au luat parte atât studenţii de la Facultatea de Drept din Oradea, cât şi cei de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi de la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara. Aceştia au putut  să se cunoască mai bine, să-şi evalueze competenţele şi să-şi traseze câteva direcţii pentru viitorul lor profesional.

Gazda evenimentului a fost conf. univ. dr. Lavinia Onica-Chipea, care le-a mulţumit celor prezenţi pentru amabilitatea cu care au răspuns invitaţiei de a le vorbi studenţilor despre organizarea şi exercitarea profesiilor juridice, respctiv despre accesul şi condiţiile de exercitare a funcţiei publice.

„Doresc să-mi exprim siguranţa că experienţa noastră de astăzi va reprezenta un imbold pentru viitoarele manifestări ştiinţifice studenţeşti la Universitatea din Oradea, inclusiv cu participare internaţională”, a spus conf. univ. dr. Lavinia Onica-Chipea.

În cadrul seminarului au avut loc workshop-uri interactive ţinute de judecătoarea Laura Soane (Curtea de Apel Oradea), procurorul Vlad Bradea (Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea), avocatul Cristian Domocoş (decanul Baroului Bihor), notarul Ligia Valentina Mirişan, grefierul Dorina Bogdan, consilierul juridic Ioana Sasu Sbârciog (preşedintele Ordinului Consilierilor Juridici Bihor), mediatorul Roxana Sala şi funcţionarul public Alice-Carmen Lupeş, cu toţii absolvenţi ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Oradea.

Despre funcţia publică le-a vorbit tinerilor conf. univ. dr. Claudia Timofte, de la Facultatea de Drept din Oradea.
Evenimentul a fost organizat în cadrul Centenarului Marii Uniri şi s-a vrut o punte de legătură îndre dascăli şi studenţi, o (re)construcţie a relaţiei student-cadru didactic, bazată pe respect.

„Aş dori să ştiţi că, în cele două zile, invitaţii vă vor împărtăşi câte ceva din experienţa pe care au acumulat-o de-a lungul vremii. Toţi au fost aleşi pentru că au fost absolvenţii Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Oradea. Ei ne arată că avem un trecut. Voi ne arătaţi că vom avea un viitor. (…) Şi când ne gândim la trecut, inevitabil ne duce gândul şi la Marea Unire. Doresc ca Marea Unire să vă inspire. Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără jertfă, fără efort. Acest efort trebuie să ne călăuzească permanent: pe voi să învăţaţi, iar pe noi să ne perfecţionăm, ca să putem să vă asigurăm succesul”, a rostit în discursul său profesorul Diana Cîrmaciu, prodecanul Facultăţii de Drept.

De asemenea, au avut loc şi training-uri: unul pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, cu sprijinul trainerului Horia Ciocan, specialist în Logică juridică (cu accent pe Logica argumentării), precum şi un alt training, cu tema „Public Speaking”, realizat cu sprijinul speaker-ului Florin Lele. Acţiunea  s-a încheiat un concurs de eseuri cu teme din domeniile juridic („Dreptul în viitor. Viitorul Dreptului”) şi administrativ („Administraţia publică între prezent şi viitor. Provocări şi perspective”).

Evenimentul a fost organizat de către Facultatea de Drept, în parteneriat cu Asociaţia Europeană a Studenţilor la Drept (ELSA) Oradea. Manifestarea ştiinţifică a fost finanţată de Ministerul Educaţiei.

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite