FOTO S-a dezlegat misterul în cazul bărbatului ucis cu cruzime şi aruncat într-un bazin din Oradea. Unul dintre criminali are 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cadavru neidentificat

Un bihorean în vârstă de 42 ani şi un tânăr în vârstă de 16 ani din Sibiu au fost arestaţi preventiv, miercuri, la Oradea, în cazul bărbatului găsit mort, la începutul lunii septembrie, într-un baraj de acumulare, procurorii susţinând că cei doi l-ar fi ucis în scop de jaf.

Cadavrul victimei a fost găsit în data de 3 septembrie, de un angajat al barajului, plutind în apă. Bărbatul era doar într-o bluză şi un chilot, având mâinile legate la spate iar la nivelul gurii, între maxilar şi mandibulă era aşezată o fâşie îngustă din material textil legată strâns cu nod sub urechea dreaptă.

În urma necropsiei, procurorii au stabilit că moartea bărbatului a fost violentă, însă ancheta a fost îngreunată de faptul că a zăcut mult timp în apă, motiv pentru care au şi solicitat ajutorul unor criminalişti care i-au refăcut fizionomia apelând la tehnici speciale de reconstrucţie grafică şi 3D (foto). 

Prinderea celor doi suspecţi în cazul misterioasei crime a fost anunţată miercuri seara, de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, prim-procurorul adjunct Maria Cotrău.

Potrivit procurorei, cercetările efectuate în caz au arătat că bărbatul a fost ucis la începutul lunii august, sub podul rutier ce face legătura între strada Ovid Densuşianu şi strada Podului, pe malul stâng al Crişului Repede.

Fapta a fost comisă de două persoane, care "au lovit cu pumnii şi picioarele victima în scopul deposedării de suma de 30 lei, iar apoi, după ce au legat-o la gură şi i-au legat mâinile la spate, au aruncat-o în râul Crişul Repede, victima decedând prin înec”, a explicat Cotrău. 

Surprinzător este şi faptul că unul dintre criminali, un sibian, are doar 16 ani, cel de-al doilea fiind un bărbat în vârstă de 42 ani din Bihor. 

Cei doi au fost reţinuţi în data de 20 noiembrie, pentru tâlhărie şi omor calificat, iar miercuri, 21 noiembrie, au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din Tribunalul Bihor care a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Propunerea de arestare preventivă s-a formulat în considerarea faptului că  privarea de libertate a inculpaţilor este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpaţilor de la urmărirea penală şi pentru înlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică, stare de pericol evidenţiată şi concretizată prin gravitatea faptelor ce fac obiectul prezentului dosar, fapte de violenţă gravă contra vieţii şi patrimoniului”, a explicat Cotrău. 

Anchetatorii au reuşit să identifice şi victima însă, după cum spune Cotrău, aşteaptă rezultatele unor analizelor genetice care să confirme informaţiile. 

Apeluri la populaţie

Cadavrul neidentificat al victimei a fost găsit în data de 3 septembrie, de un angajat al Barajului Ioşia, plutind în acumularea de apă. Iniţial, însă, procurorii au dat publciităţii trei comunicate prin care au făcut apel la populaţie pentru recunoaşterea bărbatului, publicând imagini realizate prin tehnici speciale de reconstrucţie facială, inclusiv cu ajutorul tehnologiei 3D, proceduri la care au apelat în premieră în Bihor, deoarece până în prezent nu s-a impus. În fotografii (sus) sunt două variante de reconstrucţie facială realizate de doi dintre cei mai cunoscuţi experţi criminalişti din România.

Reconstrucţia grafică a fost realizată de şeful Serviciului Criminalistic din Poliţia Bihor, Florin Lăzău, singurul poliţist român specializat în tehnica îmbătrânirii faciale, unicul artist criminalist din Europa certificat de Asociaţia Internaţională a Identificărilor din SUA, cea mai veche organizaţie profesională din domeniu şi atât de bun încât l-a vrut chiar şi FBI.

Cea de a doua imagine reprezintă un portret sculptural, din lut, realizat chiar de elevul criminalistului orădean, expertul criminalist Aurelian Bădulescu de la Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, specializat pe reconstrucţii faciale tridimensionale, realizate din lut, pornind de la cranii, de la urma de memorie ale martorilor sau victimelor, ori de la portrete-robot.

În informările transmise, procurorii au precizat că bărbatul avea între 45-55 ani, de înălţime medie, de circa 1,70 metri, şi a avut o moarte violentă, având pe antebraţe avea numeroase echimoze, "produse prin lovire cu şi de corpuri dure şi prin comprimare", se arăta în comunicatul Parchetului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite